Τελευταία Νέα
old

Στα 67 δισ. εκτινάχθηκαν οι εγγυήσεις στο πρώτο 5μηνο του 2014 που έδωσε το δημόσιο σε δημόσιες και ιδιωτικές επιχειρήσεις

Στα 67 δισ. εκτινάχθηκαν οι εγγυήσεις στο πρώτο 5μηνο του 2014 που έδωσε το δημόσιο σε δημόσιες και ιδιωτικές επιχειρήσεις
Η έκρηξη των εγγυήσεων έχει σημάνει «συναγερμό» στο οικονομικό επιτελείο, το οποίο την Πέμπτη, ετοιμάζεται για το πρώτο τετ -α - τετ με την τρόικα
«Φωτιά» στον προϋπολογισμό βάζουν τα δάνεια τα οποία δίνονται με την εγγύηση του δημοσίου σε δεκάδες επιχειρήσεις, δημόσιες και ιδιωτικές αλλά και σε οργανισμούς.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του κράτους το ύψος αυτών των εγγυήσεων έφθασε στα 66,687 δισ. ευρώ στο τέλος Μαΐου του 2014 από 76,114 δισ. ευρώ που είχαν δοθεί συνολικά για το 2013.
Δηλαδή μέσα στους πρώτους πέντε μήνες του 2014,η κυβέρνηση έδωσε τις ίδιες σχεδόν εγγυήσεις που είχε δώσει για το σύνολο του 2013. Από αυτό το ποσό τα 17 δισ. ευρώ δόθηκαν σε φορείς εντός Γενικής κυβέρνησης (ΔΕΚΟ, Νομικά Πρόσωπα, ΟΤΑ) και τα 7,23 δισ. ευρώ σε φορείς που είναι εκτός (ιδιωτικές επιχειρήσεις και άλλες ΔΕΚΟ).
Στα 46,254 δισ. ευρώ ανέρχονται αυτές που δόθηκαν με καθεστώς τραπεζικής εγγύησης και 3,1 δισ. ευρώ το ποσό που δόθηκε μέσω του ευρωπαϊκού μηχανισμού στήριξης.
Η έκρηξη των εγγυήσεων έχει σημάνει το «συναγερμό» στο οικονομικό επιτελείο, το οποίο την Πέμπτη, ετοιμάζεται για το πρώτο τετ -α - τετ με την τρόικα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το τεχνικό κλιμάκιο των ξένων που διερευνά τα στοιχεία του προϋπολογισμού εν όψει της άφιξης των επικεφαλής βρήκε ιδιαίτερα υψηλά τα επίπεδα αυτών των εγγυήσεων προτρέποντας τις ελληνικές αρχές να «ψαλιδίσουν» περαιτέρω το όριο των εγγυημένων δανείων.
Παρά το γεγονός ότι εδώ και τρία χρόνια το ποσό αυτό είχε προσγειωθεί κατόπιν απαίτησης της τρόικας στο 1 δισ. ευρώ, οι δανειστές θέλουν με το νέο μνημόνιο να κατεβάσουν ακόμη και στα 500 εκατ. ευρώ την «οροφή» αυτών των δανείων.
Το «κόψιμο» των εγγυήσεων που συστήνουν οι ξένοι εκτιμάται ότι θα εντείνει το καθεστώς ασφυξίας στις ΔΕΚΟ και ιδιαίτερα στις ζημιογόνες που δεν έχουν προσαρμόσει τα οικονομικά στοιχεία με την λιτότητα του μνημονίου.
Παρόμοιο πρόβλημα ρευστότητας θα αντιμετωπίσουν και δεκάδες άλλοι φορείς του δημοσίου που πλέον θα «στριμώχνονται» στην πόρτα για το ποιος θα πρωτοδανειστεί, εφόσον οι πιστωτές δεν κάνουν πίσω και σε αυτό ζήτημα.
Το 2011 όταν η τρόικα κατέγραφε στο «μπλοκ» της τα ποιο «ακανθώδη» μέτωπα της ελληνικής οικονομίας είχε συμπεριλάβει μέσα σε αυτό και τα ποσά των εγγυήσεων που είχε χορήγησε τα τελευταία δέκα χρόνια το ελληνικό δημόσιο σε φορείς εντός και εκτός Γενικής Κυβέρνησης. Πρόσβαση σε αυτό το κρατικό χρήμα, που έκρυβαν επιμελώς οι ελληνικές αρχές από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, είχαν και οι ιδιώτες.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι μέσα στην λίστα με τους επιχειρηματίες που τα προηγούμενα χρόνια πήραν δάνεια με εγγυητή το δημόσιο περιλαμβάνονται ονόματα εταιριών από τον χώρο της βιομηχανίας, της μεταποίησης, των τροφίμων και της νηματουργίας.
Στελέχη του υπουργείου Οικονομικών κάνουν λόγο για μία «βιομηχανία» συντήρησης των προβληματικών ΔΕΚΟ, οι οποίες όλα αυτά τα χρόνια συσσώρευαν ελλείμματα και κανείς δεν τους υποχρέωνε να τα αντιμετωπίσουν. Τα ελλείμματα μετατρέπονταν σε χρέη που καλύπτονταν από εγγυήσεις του δημοσίου.
Το πρόβλημα οξύνθηκε όταν ξέσπασε η κρίση αφού πολλές από αυτές τις επιχειρήσεις δεν μπορούσαν ανανεώσουν τα δάνεια με αποτέλεσμα να αρχίσει η κατάπτωση τους.
Οι καταπτώσεις με την σειρά τους «έπνιξαν» τον προϋπολογισμό, ο οποίος το 2013 πλήρωσε σε χρεολύσια και τόκους από δάνεια που «έσκασαν» το ποσό των 2 δισ. ευρώ.
Το 2014 το ποσό αυτό θα ανέλθει σε 1,23 δισ. ευρώ, ενώ το 2015 η επιβάρυνση για τον προϋπολογισμό θα φθάσει στο 1,56 δισ. ευρώ και στο 1,82 δισ. ευρώ το 2016.
Εκτός από τις εγγυήσεις, «κίτρινη κάρτα» ετοιμάζεται να βγάλει η τρόικα και στα ληξιπρόθεσμα που χρωστά το δημόσιο στους ιδιώτες για τα οποία οι διαδικασίες εξόφλησης έχουν «παγώσει».
Τον Μάιο οι οφειλές αυτές διαμορφώθηκαν στα 4,59 δισ. ευρώ από 4,7 δισ. ευρώ τον Απρίλιο, ενώ οι εκκρεμείς επιστροφές φόρου ανήλθαν σε 549 εκατ. ευρώ, από 531 εκατ. ευρώ τον Απρίλιο.
Οι οφειλές των ασφαλιστικών ταμείων παρέμειναν στάσιμες στα 2,946 δισ. ευρώ, έναντι 2,965 δισ. ευρώ τον Απρίλιο. Τα χρέη του ΕΟΠΠΥ αυξήθηκαν στα 1,957 δισ. ευρώ, από 1,946 δισ. ευρώ τον Απρίλιο.
Οριακή μείωση κατέγραψαν οι οφειλές των νοσοκομείων που ανήλθαν τον Μάιο σε 810 εκατ. ευρώ, από 831 εκατ. ευρώ τον Απρίλιο.
Οι οφειλές των υπουργείων μειώθηκαν τον Μάιο σε 253 εκατ. ευρώ, από 264 εκατ. ευρώ τον Απρίλιο και οι οφειλές της τοπικής αυτοδιοίκησης σε 395 εκατ. ευρώ, από 431 εκατ. ευρώ τον Απρίλιο.
Τα λοιπά νομικά πρόσωπα μείωσαν τα χρέη τους στα 186 εκατ. ευρώ, από 211 εκατ. ευρώ τον Απρίλιο.

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης