Τελευταία Νέα
old

Tο Φθινόπωρο κρίνεται η τύχη του μέτρου της εισφοράς αλληλεγγύης - Κυβερνητικό σχέδιο υπάρχει αλλά... τον τελευταίο λόγο έχει η τρόικα

Tο Φθινόπωρο κρίνεται η τύχη του μέτρου της εισφοράς αλληλεγγύης - Κυβερνητικό σχέδιο υπάρχει αλλά... τον τελευταίο λόγο έχει η τρόικα
Η κυβέρνηση προτίθεται να προχωρήσει το 2015 στη μείωση της εισφοράς κατά 50% και το 2016 στην πλήρη κατάργησή της
Βραχίονα της επικοινωνιακής πολιτικής της κυβέρνησης, θα αποτελέσει το επόμενο διάστημα και μέχρι το Φθινόπωρο - οπότε και αναμένεται να ξεκαθαρίσει το ζήτημα - η παράταση η μη του μέτρου της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης.
Ανάλογα με τις ανάγκες της κυβερνητικής ατζέντας το μέτρο θα αποσύρεται και θα επανέρχεται με το πιθανότερο να μένει τελικώς διαφοροποιημένο, ειδικά εάν προχωρήσει η εφαρμογή της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας για την μισθολογική αποκατάσταση και την χορήγηση των αναδρομικών στους ένστολους.
Σε κάθε περίπτωση τον τελευταίο λόγο θα έχουν οι δανειστές, οι οποίοι από τον περασμένο Νοέμβριο «μερίμνησαν» για την παράταση του μέτρου εάν το επιβάλλουν οι δημοσιονομικές συνθήκες.
Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε χθες με αφορμή δημοσιεύματα το υπουργείο Οικονομικών, η κυβέρνηση δεν προτίθεται να παρατείνει την ισχύ της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης πέραν του 2015.
Ωστόσο, πληροφορίες αναφέρουν ότι η κυβέρνηση προτίθεται να προχωρήσει αρχικά, από το επόμενο έτος, στη μείωση της εισφοράς κατά 50% και στη συνέχεια, από το 2016, στην πλήρη κατάργησή της.
Η απόφαση για μη παράταση της επιβολής της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης πέραν του 2015 θα αφήσει ένα τεράστιο δημοσιονομικό κενό της τάξεως του 1,2 δισ. ευρώ ετησίως από το 2016 και μετά.
Στο ποσό αυτό υπολογίζονται τα έσοδα που αποδίδει κάθε χρόνο στον κρατικό προϋπολογισμό η επιβολή της συγκεκριμένης εισφοράς. Εξάλλου μια τέτοια απόφαση συνεπάγεται αθέτηση της δέσμευσης της Ελληνικής πλευράς προς την τρόικα για συνέχιση της επιβολή του μέτρου αυτού και μετά το 2015.
Η δέσμευση αυτή έχει περιληφθεί στα δύο τελευταία επικαιροποιημένα Μνημόνια που υπέγραψε ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας.
Είναι προφανές ότι η κυβέρνηση θα επιδιώξει να διαπραγματευτεί με την τρόικα, στις επικείμενες συναντήσεις του οικονομικού της επιτελείου με τους επικεφαλής των κλιμακίων της τριμερούς, τη μη παράταση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, όμως κάτι τέτοιο είναι αμφίβολο αν θα το δεχτούν οι εκπρόσωποι των δανειστών χωρίς να υποχρεώσουν την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών να βρει άλλο ισοδύναμο μέτρο για την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού που θα προκύψει.

Μ. Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης