Τελευταία Νέα
Οικονομία

Eύσημα Lagarde (ΔΝΤ) στην Κύπρο: Επιτυχής η μέχρι στιγμής εκπλήρωση των στόχων - Να μειωθούν τα NPLs των κυπριακών τραπεζών

Eύσημα Lagarde (ΔΝΤ) στην Κύπρο: Επιτυχής η μέχρι στιγμής εκπλήρωση των στόχων - Να μειωθούν τα NPLs των κυπριακών τραπεζών
Η Κύπρος εφάρμοσε μία φιλόδοξη δημοσιονομική εξυγίανση...
Eύσημα, αλλά και συστάσεις για περαιτέρω δράση, μετέφερε στην Κύπρο η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, C. Lagarde, με αφορμή την έγκριση από το Ταμείο για την εκταμίευση της δόσης των 84 εκατ. ευρώ.
Σε γραπτή δήλωσή της, μετά τη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΔΝΤ και την έγκριση της δόσης των 84 εκατ. ευρώ στην Κύπρο, η Lagarde επισήμανε μεταξύ άλλων τα εξής:
«Οι κυπριακές αρχές θα πρέπει να λάβουν εύσημα για τα επιτεύγματά τους κατά τη διάρκεια του πρώτου έτους του οικονομικού προγράμματος της χώρας. Ανακεφαλαιοποίησαν και αναδιάρθρωσαν τις κυπριακές τράπεζες, εφάρμοσαν μία φιλόδοξη δημοσιονομική εξυγίανση και υλοποίησαν σημαντικές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Ως αποτέλεσμα, τα  αποτελέσματα αποδείχθηκαν καλύτερα από τα αναμενόμενα και η Κύπρος πρόσφατα απέκτησε εκ νέου πρόσβαση στις αγορές».
«Από εδώ και πέρα, οι προσπάθειες πρέπει να επικεντρωθούν στη μείωση των NPLs, ενώ οι αρχές θα πρέπει να αυξήσουν τη συνολική εποπτεία των κυπριακών τραπεζών, καθώς και να εφαρμόσουν πλήρως το πλαίσιο καταπολέμησης του ξεπλύματος χρήματος», ανέφερε.
Τέλος, υπογράμμισε ότι «ακόμα υπάρχει αβεβαιότητα, γεγονός που καθιστά επιτακτική την ανάγκη προσεκτικής εκτέλεσης του προϋπολογισμού. Είναι απαραίτητη η συνέχιση της δημοσιονομική προσαρμογής για να εξασφαλιστεί η βιωσιμότητα του χρέους. Οι δημοσιονομικές προσπάθειες θα πρέπει να συνοδευτούν από διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις για την προστασία των ευάλωτων ομάδων, τον εκσυγχρονισμό της φορολογικής διοίκησης, την ενίσχυση της διαχείρισης των κινδύνων από το χρέος, καθώς και την ιδιωτικοποίηση κρατικών περιουσιακών στοιχείων».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης