Τελευταία Νέα
Οικονομία

Ένας ο «εισπράκτορας» για φόρους και ασφαλιστικές εισφορές από το 2017 - Τι αλλαγές δρομολογούνται υπό την πίεση των δανειστών

Ένας ο «εισπράκτορας» για φόρους και ασφαλιστικές εισφορές από το 2017 - Τι αλλαγές δρομολογούνται υπό την πίεση των δανειστών
Γκίκας Χαρδούβελης και Γιάννης Βρούτσης υπέγραψαν το πρόγραμμα μεταρρύθμισης της είσπραξης ασφαλιστικών εισφορών
Τις διαδικασίες αλλαγής του συστήματος είσπραξης των ασφαλιστικών εισφορών δρομολογεί η κυβέρνηση, με απώτερο στόχο το 2017, η μόνη αρμόδια για τη συλλογή τους να είναι η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων.
Υπό την πίεση των προαπαιτούμενων, προκειμένου να εκταμιευτούν τα 2 δισ. ευρώ που εκκρεμούν από την προηγούμενη δόση, οι συναρμόδιοι υπουργοί Οικονομικών και Εργασίας Γκίκας Χαρδούβελης και Γιάννης Βρούτσης, υπέγραψαν και δημοσιοποίησαν το πρόγραμμα μεταρρύθμισης της είσπραξης των ασφαλιστικών εισφορών, το οποίο θα αποτελέσει τον «οδηγό» για τη δημιουργία του νέου πλαισίου είσπραξης τόσο των φόρων όσο και των ασφαλιστικών εισφορών από τον ίδιο φορέα: την Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων.
Οι δανειστές έχουν απαιτήσει και η κυβέρνηση είχε συμφωνήσει στην εκπόνηση ενός σαφούς χρονοδιαγράμματος δράσεων που θα οδηγεί εν τέλει από την 1η Ιουλίου 2017 στη συγχώνευση της είσπραξης ασφαλιστικών εισφορών στη φορολογική διοίκηση.
Στην κατεύθυνση αυτού του στόχου, έχουν προγραμματισθεί τα εξής βήματα αρχής γενομένης από το Φθινόπωρο.
Ειδικότερα:
- Έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2014 θα έχει εκπονηθεί μελέτη σκοπιμότητας για την ενσωμάτωση των διαδικασιών υποβολής δηλώσεων ασφαλιστικών εισφορών, καταβολής και είσπραξής τους στη φορολογική διοίκηση (ποσοτική και ποιοτική ανάλυση).
- Έως τις 31 Δεκεμβρίου 2015 θα πρέπει να έχει δημιουργηθεί κεντρικό μητρώο των υπόχρεων καταβολής ασφαλιστικών εισφορών και φόρων εισοδήματος φυσικών προσώπων και επιχειρήσεων.
- Έως το τέλος Δεκεμβρίου 2016 θα πρέπει να έχει γίνει εναρμόνιση της βάσης εισφορών μεταξύ των μεγαλύτερων ταμείων κοινωνικής ασφάλισης με τον φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων - ασφαλιστικών κλάσεων.
Σύμφωνα με το πρόγραμμα μεταρρύθμισης της είσπραξης των ασφαλιστικών εισφορών, για την επίτευξη του στόχου θα πρέπει να εξασφαλιστούν τα εξής:
- Η αποτελεσματική συνεργασία μεταξύ των υπουργείων Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας και Οικονομικών μέσω της στενής και συστηματικής συνεργασίας των εμπλεκόμενων φορέων και υπηρεσιών.
- Η παράλληλη εκτέλεση επιμέρους δράσεων στο πλαίσιο προκαταρκτικών εργασιών για ένα ενοποιημένο μοντέλο είσπραξης ασφαλιστικών εισφορών και φορολογικών εσόδων.
- Υιοθέτηση ενός χρονοδιαγράμματος άμεσης εφαρμογής για την ενσωμάτωση στη φορολογική διοίκηση της είσπραξης ασφαλιστικών εισφορών.
Την προετοιμασία για τη μεταρρύθμιση θα αναλάβουν ουσιαστικά οι εμπλεκόμενοι φορείς στο σύστημα συλλογής ασφαλιστικών εισφορών και φόρων, μέσω της σύστασης μιας κοινής ομάδας εργασίας με εκπροσώπους του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, των αρμοδίων υπηρεσιών της φορολογικής διοίκησης, της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων, της ΗΔΙΚΑ Α.Ε., του ΙΚΑ, του ΟΑΕΕ και του ΟΓΑ.

Μ.Χ.
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης