Τελευταία Νέα
old

«Ξαναγράφουν» τους φόρους στο μνημόνιο που επαναξιολογείται - «Θολό» τοπίο για τις περικοπές στους μισθούς

«Ξαναγράφουν» τους φόρους στο μνημόνιο που επαναξιολογείται - «Θολό» τοπίο για τις περικοπές στους μισθούς
Στο τραπέζι ΕΝΦΙΑ, Εισφορά Αλληλεγγύης και Τέλος Επιτηδεύματος
Κατόπιν εορτής η κυβέρνηση προχωρεί στην επαναξιολόγηση όλων των σκληρών μέτρων των μνημονίων που έχουν επιβληθεί σε φορολογούμενους, νοικοκυριά και επιχειρήσεις από τον Μάιο του 2010.
Τα περισσότερα από αυτά τα μέτρα έχουν δυσανάλογο κοινωνικό κόστος σε σχέση με το εισπρακτικό αποτέλεσμα.
Το στίγμα για αλλαγής της φορολογικής πολιτικής έδωσε αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών, ο οποίος στην τελική ευθεία προς τις εκλογές, έκανε λόγο για «ανάλυση ευαισθησίας όλων των πολιτικών προκειμένου να ικανοποιηθεί ο πολίτης».
«Ήρθε ή ώρα να δούμε ποιος πληρώνει τη νύφη» είπε ο ίδιος αξιωματούχος δείχνοντας το νέο φόρο στα ακίνητα (ΕΝΦΙΑ) που θα αρχίσουν να πληρώνουν από τον επόμενο μήνα 5,5 εκατ. ιδιοκτήτες ακινήτων. Η κυβέρνηση λίγο πριν την «συγκοπή» που θα υποστούν οι φορολογούμενοι στέλνει μήνυμα μελλοντικών φοροελαφρύνσεων αρχής γενομένης από το 2015.
Από «δεύτερο μάτι» θα περάσει η ειδική εισφορά αλληλεγγύης που πληρώνουν οι μισθωτοί και το Τέλος Επιτηδεύματος των 650 ευρώ με το οποίο επιβαρύνονται επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες.
Μένει να διευκρινιστεί εάν εκτός από τους φόρους θα επανεξεταστούν και οι περικοπές που έγιναν στις αποδοχές των δημοσίων υπαλλήλων και των εργαζομένων στις ΔΕΚΟ κάτι που θα επηρεάσει και τις μειώσεις που έγιναν στους μισθούς του ιδιωτικό τομέα.
Πρέπει να σημειωθεί από την «πρέσα» του μνημονίου δεν γλίτωσαν ούτε οι εργασιακές σχέσεις, που οδηγήθηκαν σε πλήρη ισοπέδωση.
« Όλα αυτά πρέπει κάποιος να τα δει νηφάλια» δήλωσε με νόημα ο ίδιος αξιωματούχος, για να προσθέσει ότι «είμαστε σε μία εποχή που χρειάζεται ηρεμία να μην παίρνουμε αποφάσεις στο πόδι και να δούμε στο σύνολο τι μπορούμε να κάνουμε».
Την επόμενη εβδομάδα θα υπάρξουν ανακοινώσεις για τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας ( ΣτΕ) που ανοίγουν τον δρόμο για την αποκατάσταση των περικοπών στα ειδικά μισθολόγια ( στρατιωτικοί, πανεπιστημιακοί, δικαστές, γιατροί του ΕΣΥ κ. ά.). Θα προηγηθεί η συζήτηση του θέματος σε επίπεδο πολιτκών αρχηγών.
Όπως έχει επισημάνει ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας η αναπλήρωση του συνόλου αυτών των περικοπών θα κοστίσει περί το 1 δισ. ευρώ στον προϋπολογισμό.
Την Δευτέρα στη συνεδρίαση του EuroWorking Group την Ελλάδα θα εκπροσωπήσει ο Χριστόδουλος Στεφανάδης, ο οποίος θα ενημερώσει τους εταίρους για την υλοποίηση των 12 προαπαιτούμενων που θα «ανάψουν» το «πράσινο φως» για τις δύο υποδόσεις του 1 δισ. ευρώ αλλά και για τις επιστροφές από τα κέρδη των ελληνικών ομολόγων που βρίσκονται στο χαρτοφυλάκιο των κεντρικών τραπεζών.
Η Αθήνα περιμένει άλλα 8,9 δισ. ευρώ από την τρόικα τα οποία όμως θα δοθούν μετά την αξιολόγηση του Σεπτεμβρίου. Η τρόικα θα επισκεφτεί τον Ιούλιο την χώρα μας, ενώ ο ίδιος ανώτερος παράγοντας του υπουργείου χαρακτήρισε «λογικές» τις πιέσεις από τους δανειστές. «Πρέπει επιτέλους να βάλουμε πόδι και να πούμε ότι ως Ελλάδα αυτό θέλουμε να κάνουμε, και να τους δείξουμε ότι το κατέχουμε. Η υλοποίηση των προαπαιτούμενων είναι σημαντική για λόγους αξιοπιστίας», είπε χαρακτηριστικά.
Σε μια προσπάθεια να απομυθοποιήσει την τρόικα είπε ότι «αυτή δεν είναι η Θεά», ενώ χαρακτήρισε ως μεγάλο πρόβλημα την ύφεση λόγω της έλλειψης ρευστότητας στην οικονομία και το πώς «οι τράπεζες θα επιλύσουν τα προβληματικά δάνεια. Είναι ευκαιρία αναδιάρθρωσης του ιδιωτικού τομέα, θα απαιτηθούν 3 έως 4 χρόνια για ην αναδιάρθρωσης του ιδιωτικού τομέα. Το κλειδί είναι πως θα πέσει χρήμα» .
Κεντρικό κεφάλαιο για το νέο υπουργό Οικονομικών είναι και το θέμα της φοροδιαφυγής, είπε το ίδιο στέλεχος. Για να τονίσει ότι «ο κουμπαράς είναι η φοροδιαφυγή και να ελαφρυνθεί ο πολίτης. Είναι ο μόνος τομέας που μπορώ να βρω λεφτά και έσοδα. Θα ασχοληθώ πολύ περισσότερο από τους παλαιότερους υπουργούς. Ο σχεδιασμός θα γίνει με την Σαββαϊδου. Τομή είναι η ηλεκτρονικοποίηση και η αποφυγή επαφής πολίτη και εφορίας. Πρέπει να επενδύσουμε σε υποδομές».
Την επόμενη εβδομάδα θα υπάρξουν ανακοινώσεις και για την δεύτερη έξοδο της Ελλάδας στις αγορές.

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης