Τελευταία Νέα
old

Ξεχάστε τα 2 δισ χωρίς τα προαπαιτούμενα το μήνυμα του Eurogroup προς την Ελλάδα - Το παρασκήνιο των κρίσιμων αποφάσεων

Ξεχάστε τα 2 δισ χωρίς τα προαπαιτούμενα το μήνυμα του Eurogroup προς την Ελλάδα - Το παρασκήνιο των κρίσιμων αποφάσεων
Ζητούν διαφανείς διαδικασίες για την επιλογή του νέου Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων
Ξεκάθαρο μήνυμα ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να λάβει τα 2 δισ. ευρώ των δόσεων που εκκρεμούν, εάν δεν προχωρήσει άμεσα στην υλοποίηση των προαπαιτούμενων, έστειλαν στο νέο υπουργό Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης, στην πρώτη του συμμετοχή στο συμβούλιο.
Όπως ανέφερε ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, μετά το πέρας του συμβουλίου στο Λουξεμβούργο, η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να ολοκληρώσει τα προαπαιτούμενα ενώ καλωσορίζοντας τον κ. Χαρδούβελη υπογράμμισε ότι: «πρέπει να γίνει περαιτέρω δουλειά».
Σε περίπτωση που η Ελλάδα δεν προχωρήσει στα προαπαιτούμενα θα «παγώσουν» και τα 2 δισ. ευρώ που έχει λαμβάνειν η χώρα από τα κέρδη του ευρωσυστήματος.
Ο πρόεδρος του συμβουλίου απέφυγε δε να απαντήσει σε ερώτηση για το εάν ο νέος υπουργός έθεσε θέμα μείωσης φόρων στην Ελλάδα λέγοντας ότι προέχει η υλοποίηση των προαπαιτούμενων και η επόμενη αξιολόγηση από την τρόικα που θα γίνει το φθινόπωρο.
Από την πλευρά του ο κ. Χαρδούβελης διαβεβαίωσε τους ομολόγους του πως η ελληνική κυβέρνηση θα ολοκληρώσει τα πρώτα προαπαιτούμενα έως τις αρχές Ιουλίου, ενώ παρείχε και τη διαβεβαίωση πως η επιλογή του νέου Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων θα γίνει με ανοιχτή και διάφανη διαδικασία.
Τον «χορό» των προειδοποιήσεων προς τον Γκίκα Χαρδούβελη, είχε ανοίξει ο Γερμανός υπουργός Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος υπογράμμισε πως αν και η κατάσταση είναι πολύ καλύτερη από την αναμενόμενη η Ελλάδα πρέπει να συνεχίσει στο ίδιο δρόμο που ακολούθησε τα προηγούμενα χρόνια.
Προσερχόμενος στο συμβούλιο και ο απερχόμενος επίτροπος Όλι Ρεν, εξέφρασε την ανησυχία του για την επιβράδυνση των οικονομικών μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα, εκφράζοντας παράλληλα την πεποίθηση πως η χώρα θα επιστρέψει σταδιακά στην προώθησή τους.
«Όλοι πρέπει να κατανοούν πως η Ελλάδα χρειάζεται διαρκώς να λαμβάνει αποφάσεις που είναι δύσκολο να εφαρμοστούν και αφορούν και το εσωτερικό της χώρας», πρόσθεσε ο κ. Ρεν.

«Πρόσθετες προσπάθειες»
Πάντως οι δανειστές το πηγαίνουν μια στο καρφί και μια στο πέταλο, καθώς τα καλά - υποτίθεται - λόγια για τη δημοσιονομική προσαρμογή τα διανθίζουν με συστάσεις και προτροπές για «πρόσθετες προσπάθειες», αλλά και αναφορές περί χρηματοδοτικού κενού, για το οποίο ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας δεν ξέρει τίποτα.
Ο εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), κ. Τζ. Ράις, δήλωσε χθες πως «δεν θα χρειαστούν νέα μέτρα» για φέτος όσον αφορά όμως στο 2015 και 2016, οι στόχοι για τα πρωτογενή πλεονάσματα θα χρειαστούν «πρόσθετες προσπάθειες».
Παράλληλα, ο κ. Ράις ξεκαθάρισε ότι το Ταμείο υποστηρίζει τις θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης για να μην υπάρξουν οριζόντια μέτρα και εκτιμά ότι θα πρέπει να γίνουν περισσότερα για «καλύτερο αποτέλεσμα» στον φοροεισπρακτικό τομέα.
Κληθείς να σχολιάσει το σενάριο που θέλει την κυβέρνηση να προχωράει σε μία νέα έκδοση ομολόγων (πιθανόν 7ετες ομόλογο για την άντληση 2-3 δισ. ευρώ), καλωσόρισε το σχέδιο για τη νέα έξοδο στις αγορές.
Επισήμανε ωστόσο ότι «θα απαιτηθεί χρόνος για την πλήρη και σε μόνιμη βάση έξοδο» στις αγορές.
Επίσης, σε ερώτηση για το εάν η επικεφαλής του Ταμείου, κ. Κριστίν Λαγκάρντ, θα απολογηθεί για τα «λάθη της τρόικας» στην Ελλάδα, ο κ. Ράις υποστήριξε πως το ΔΝΤ έχει αναφερθεί επανειλημμένα στο ελληνικό πρόγραμμα, σε «μαθήματα του παρελθόντος» και έχει προχωρήσει σε «αναγκαίες προσαρμογές».
Εν τω μεταξύ, στο συμπέρασμα ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε αισθητά βελτιωμένη θέση σε σχέση με το 2010, όταν απώλεσε την πρόσβαση στις αγορές, καταλήγει ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ΕSM) στην ετήσια έκθεσή του που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα.
Ωστόσο, και στην έκθεση του ΕSM επισημαίνεται η ανάγκη για περαιτέρω βελτίωση στην εφαρμογή του προγράμματος, διασφαλίζοντας τον υψηλό ρυθμό των μεταρρυθμίσεων και διατηρώντας επαρκή δημοσιονομική πειθαρχία ώστε να παγιωθεί η προοπτική ανάκαμψης της οικονομίας.
Ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας σημειώνει ότι ως ανταμοιβή για την προσαρμογή που υπήρξε, οι ξένοι επενδυτές επέδειξαν ανανεωμένο ενδιαφέρον για την ελληνική οικονομία.

Σύμφωνα με το μνημόνιο τα προαπαιτούμενα είναι:
*Επικαιροποίηση των φόρων υπέρ τρίτων
*Πρόσβαση ανασφάλιστων σε φαρμακευτική περίθαλψη και σε διαγνωστικές εξετάσεις, καθώς και η αλλαγή των σημερινών περιθωρίων κερδών των φαρμακείων
*Υιοθέτηση Κώδικα Δεοντολογίας για μέλη της κυβέρνησης
*Ενοποίηση της διαδικασίας συλλογής φόρων
*Αδειοδότηση επενδύσεων
* Απορρόφηση από το ΕΤΕΑ των επικουρικών ταμείων του Δημοσίου
*Νέος δασικός νόμος
*Μείωση διοικητικών βαρών
*Νόμος για τη «μικρή ΔΕΗ» και εκκαθάριση των ληξιπρόθεσμων οφειλών της
*Υιοθέτηση νομοθεσίας για τη χρηματοδότηση των πολιτικών κομμάτων

Mάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης