Τελευταία Νέα
Οικονομία

Ο επικεφαλής της ΕΤΕπ W. Hoyer προειδοποιεί - Η ευρωπαϊκή κρίση δεν θα τελειώσει, αν οι μεταρρυθμίσεις δεν γίνουν αισθητές στην αγορά εργασίας

Ο επικεφαλής της ΕΤΕπ W. Hoyer προειδοποιεί - Η ευρωπαϊκή κρίση δεν θα τελειώσει, αν οι μεταρρυθμίσεις δεν γίνουν αισθητές στην αγορά εργασίας
Η πρόοδος των ευρωπαϊκών κρατών εξαργυρώνεται στις αγορές
Τον κώδωνα του κινδύνου πως "η κρίση δεν θα τελειώσει έως ότου οι μεταρρυθμίσεις γίνουν αισθητές στην αγορά εργασίας", έκρουσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ) W. Hoyer, σε συνέντευξή του στη διαδικτυακή πύλη EurΑctiv.
«Όταν υποστηρίζω ότι η Ευρώπη έχει εννοιολογικά ξεπεράσει την κρίση, εννοώ ότι έχουμε πάρει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να ανακτήσουμε τον έλεγχο των ελλειμμάτων στην Ευρωζώνη», έσπευσε να διευκρινίσει.
Όπως εξηγεί, τα κράτη βελτίωσαν την ανταγωνιστικότητά τους και σημειώνουν πρόοδο στη σταθεροποίηση των προϋπολογισμών τους. Αυτό εξαργυρώνεται στις αγορές: Η Ιρλανδία και η Πορτογαλία έχουν αφήσει πίσω το σχέδιο διάσωσης, η Ελλάδα έκανε πρόσφατα μια πρώτη "δοκιμαστική έξοδο" στις αγορές και η Κύπρος προτίθεται να προχωρήσει σε δανεισμό από επενδυτές πριν από τα προβλεπόμενα στο χρονοδιάγραμμα ανέφερε ενδεικτικά.
Σε ερώτηση σχετικά με τις δυσκολίες χρηματοδότησης που αντιμετωπίζουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τον ρόλο της ΕΤΕπ για τη λύση του θέματος αυτού, ο ίδιος ανέφερε: «Αν και παραδοσιακά χρηματοδοτούμε μεγάλα έργα, καταβάλλουμε σημαντικές προσπάθειες για τη στήριξη των μικρών και μεσαίου μεγέθους επιχειρήσεων. Πέρυσι, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων διέθεσαν σχεδόν 22 δισ. ευρώ για τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, καθώς και τις λεγόμενες επιχειρήσεις μεσαίας κεφαλαιοποίησης, προς όφελος περίπου 230.000 επιχειρήσεων που απασχολούν περίπου 2,8 εκατ. εργαζομένους».
Σε άλλη ερώτηση σχετικά τα μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν για την αντιμετώπιση της ανεργίας των νέων, ο ίδιος ανέφερε: «Οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων συμφώνησαν το περασμένο καλοκαίρι σε μέτρα για την καταπολέμηση της ανεργίας των νέων στην Ευρώπη. Εκείνη την εποχή, συμφώνησα με το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ότι η ΕΤΕπ θα συνεισφέρει 6 δισ. ευρώ για τη δημιουργία θέσεων εργασίας και τη βελτίωση των προγραμμάτων κατάρτισης. Στο τέλος του 2013, το ποσό αυτό έφτασε τα 9 δισ. ευρώ. Κατά το τρέχον έτος θα συνεισφέρουμε τουλάχιστον 6 δισ. Αλλά δεν πρέπει να τρέφουμε αυταπάτες ακόμα όσον αφορά την καταπολέμηση της ανεργίας των νέων».
Η Ευρώπη - και αυτό περιλαμβάνει και την ΕΤΕπ - δεν θα είναι σε θέση να λύσει το πρόβλημα μόνη της. Η κύρια ευθύνη βαραίνει τα κράτη μέλη, τα οποία πρέπει να δημιουργήσουν τις απαραίτητες προϋποθέσεις μέσω διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων για να προετοιμάσουν επαρκώς τους νέους για την αγορά εργασίας, ανέφερε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης