Τελευταία Νέα
Οικονομία

Ορκίστηκε η νέα κυβέρνηση - Δέσμευση Σαμαρά για εξάντληση 4ετίας - Θετική έκπληξη στο ΥΠΟΙΚ ο Χαρδούβελης

Ορκίστηκε η νέα κυβέρνηση - Δέσμευση Σαμαρά για εξάντληση 4ετίας - Θετική έκπληξη στο ΥΠΟΙΚ ο Χαρδούβελης
Η νέα κυβέρνηση συμβολίζει τη νέα μέρα για την Ελλάδα, δήλωσε ο πρωθυπουργός, μιλώντας στο πρώτο υπουργικό συμβούλιο

(upd5)Η νέα κυβέρνηση συμβολίζει μια νέα μέρα για την Ελλάδα, δήλωσε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, στην εισαγωγική του ομιλία στο πρώτο υπουργικό συμβούλιο της νέας κυβέρνησης.
Όπως τόνισε ο πρωθυπουργός, πραγματοποιώντας μια σύντομη αναδρομή στο παρελθόν, επιτελέστηκε πολύ σύντομα ένα έργο αρκετά σημαντικό. Εξαπολύοντας έμμεση επίθεση στην αξιωματική αντιπολίτευση, ο κ. Σαμαράς χαρακτήρισε μικρόψυχους όσους δεν αναγνωρίζουν την πρόοδο της χώρας.
"Ό,τι πετύχαμε οφείλεται στις θυσίες του λαού και στην αποφασιστικότητα της κυβέρνησης", πρόσθεσε ο πρωθυπουργός, για να τονίσει πως η χώρα είναι πιο αξιόπιστη και πιο δυνατή πλέον.
"Η προηγούμενη κυβέρνηση έκανε ένα σημαντικό έργο", επανέλαβε ο πρωθυπουργός για να επισημάνει πως η προηγούμενη κυβέρνηση σήκωσε ξανά την Ελλάδα στα πόδια της.
"Βρισκόμαστε στη φάση εξόδου από την κρίση", δήλωσε ο κ. Σαμαράς για να επαναλάβει πως κύριος στόχος είναι πλέον η χώρα να βγει από την κρίση και τα μνημόνια.
Η ανάκαμψη έχει ξεκινήσει ήδη, πρέπει πλέον να επιταχυνθεί, τόνισε, για να διαμηνύσει πως πλέον "Κοιτάμε μόνο μπροστά".
Στη συνέχεια της ομιλίας του ο πρωθυπουργός ανέφερε πως πρέπει να δρομολογήσουμε αρκετές τομές για να επισπευθούν οι μεταρρυθμίσεις και να διορθωθούν οι αδικίες. Όπως ανακοίνωσε, από τον επόμενο μήνα, θα ισχύσει η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών και ο συμψηφισμός των χρεών προς το Δημόσιο.
"Ο νέος υπουργός Οικονομικών θα ασχοληθεί με τη σταδιακή μείωση των φορολογικών συντελεστών", εξήγησε ο κ. Σαμαράς για να διευκρινίσει ωστόσο πως η μείωση των φόρων θα πρέπει να γίνει χωρίς να απειληθούν τα πλεονάσματα.
Σύμφωνα με τον κ. Σαμαρά, το ελληνικό χρέος θα ανακηρυχθεί και επισήμως βιώσιμο, ενώ, όπως πρόσθεσε, προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι να υπερβεί ακόμη και τους πιο αισιόδοξους στόχους.
Θα υπάρχει συνέχεια στο κυβερνητικό έργο, ανέφερε στη συνέχεια.
"Η Ελλάδα βγαίνει βήμα - βήμα από την κρίση", ανέφερε στη συνέχεια ο κ. Σαμαράς για να προσθέσει πως "Βρισκόμαστε κοντά στον τερματισμό της κρίσης και στην αρχή μίας ελπιδοφόρας πορείας". "Θα εξαντλήσουμε την 4ετία", δεσμεύθηκε ο πρωθυπουργός για να διευκρινίσει πως το Μέγαρο Μαξίμου θα συντονίζει το κυβερνητικό σχήμα.
"Θέλω τους υπουργούς... μάχιμους!", ανέφερε ο πρωθυπουργός, απευθυνόμενος στους υπουργούς του. Προτεραιότητά μας είναι ο πολίτης, το δημόσιο συμφέρον και το αύριο της Ελλάδας, ανέφερε ο κ. Σαμαράς για να επαναλάβει πως, ως κυβέρνηση, δεν ξεχνάμε τις δεσμεύσεις μας.
"Δεν πρέπει να ξαναπέσουμε στα προβλήματα του χθες", διεμήνυσε ο κ. Σαμαράς.

Βενιζέλος - Η νέα κυβέρνηση δεν θα επιβάλλει νέα μέτρα και θα αποκαταστήσει τις αδικίες - Ο λαός επέλεξε σταθερότητα
Η νέα κυβέρνηση δεν θα επιβάλλει νέα μέτρα και θα αποκαταστήσει τις αδικίες, δεσμεύθηκε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών Ευ. Βενιζέλος.
"Δεν θα επιβάλλουμε νέα μέτρα λιτότητας. Στόχος μας είναι πλέον η αποκατάσταση των αδικιών" δήλωσε ο κ. Βενιζέλος, μιλώντας στο πρώτο υπουργικό συμβούλιο της νέας κυβέρνησης.
Ταυτόχρονα ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης δεσμεύθηκε πως ένας επίσης μεγάλος στόχος της κυβέρνησης είναι η εξασφάλιση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους.
"Βασιζόμαστε στην εκκίνηση των παραγωγικών δυνάμεων της χώρας", δήλωσε στη συνέχεια της ομιλίας του στο υπουργικό συμβούλιο ο κ. Βενιζέλος.
Παράλληλα υποστήριξε πως πλέον χρειάζεται μία διακομματική προσπάθεια για την έξοδο από την κρίση, ενώ επανέλαβε πως το μήνυμα των εκλογών είναι ένα: Ο ελληνικός λαός επέλεξε σταθερότητα...

H oρκωμοσία της νέας κυβέρνησης... παλαιάς κοπής
Η νέα κυβέρνηση oρκίστηκε νωρίτερα το μεσημέρι από τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια.
Στην τελετή δεν παρέστη τελικά ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Ευάγγελος Βενιζέλος.
Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε στη Βουλή η πρώτη συνεδρίαση του νέου υπουργικού συμβουλίου.
Στην κυβέρνηση μπαίνουν συνολικά 17 νέα πρόσωπα, 8 νέοι υπουργοί, ένας υπουργός αναπληρωτής και οκτώ νέοι υφυπουργοί.
Το νέο κυβερνητικό σχήμα αριθμεί 45 υπουργούς και υφυπουργούς, ενώ αυξήθηκε κατά τέσσερις υφυπουργούς εκ των οποίων δύο από τη ΝΔ και δύο από το ΠΑΣΟΚ. 
Νέοι υπουργοί τοποθετούνται: Α. Ντινόπουλος στο Εσωτερικών, Α. Λοβέρδος στο Παιδείας, Κ. Τασούλας στο Πολιτισμού, Μ. Βορίδης στο Υγείας, Γ. Καρασμάνης στο Αγροτικής Ανάπτυξης, Β. Κικίλιας στο Δημόσιας Τάξης, Γ. Ορφανός στο Μακεδονίας-Θράκης και η Σ. Βούλτεψη κυβερνητικός εκπρόσωπος. Ο Ν. Δένδιας μετακινείται στο Ανάπτυξης.
Προκαλεί αλγεινή εντύπωση πως μια κυβέρνηση παλαιάς κοπής, με παλαιοκομματικά χαρακτηριστικά, θα φέρει την πολυπόθητη αλλαγή της κυβερνητικής πολιτικής, με πρωταρχικό στόχο την επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας, ώστε να πειστεί η κοινωνία που έστειλε το προειδοποιητικό μήνυμα τιμωρίας στις ευρωεκλογές. 
Μοναδική θετική έκπληξη στο νέο κυβερνητικό σχήμα είναι η θέση του υπουργού Οικονομικών, την οποία αναλαμβάνει ο Γκίκας Χαρδούβελης. Νέος τσάρος της οικονομίας αναλαμβάνει λοιπόν ένας άνθρωπος με καλή γνώση των οικονομικών και τραπεζικών ζητημάτων. Η θέση του υπουργού Οικονομικών αποτελεί ταυτόχρονα και μια επιβράβευση για την Eurobank που ανακεφαλαιοποιήθηκε επιτυχώς.
Η κυβέρνηση έχει 46 μέλη και στηρίζεται κατά βάση σε παλαιό υλικό καθώς και σε πολιτευόμενους που απέτυχαν να εκλεγούν στις κρίσιμες περιόδους και γενικώς σε πολιτικό υλικό από το παρελθόν.....

Η σύνθεση της νέας κυβέρνησης

Πρωθυπουργός
Αντώνης Σαμαράς

Αντιπρόεδρος και Υπουργός Εξωτερικών
Ευάγγελος Βενιζέλος
Υφυπουργός Εξωτερικών: Δημήτρης Κούρκουλας
Υφυπουργός Εξωτερικών: Άκης Γεροντόπουλος

Υπουργείο Οικονομικών
Υπουργός: Γκίκας Χαρδούβελης
Αναπληρωτής Υπουργός: Χρήστος Σταϊκούρας
Υφυπουργός: Γιώργος Μαυραγάννης

Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης
Υπουργός: Κυριάκος Μητσοτάκης
Υφυπουργός: Παρασκευή Χριστοφιλοπούλου

Υπουργείο Εσωτερικών
Υπουργός: Αργύρης Ντινόπουλος
Υφυπουργός: Θεόφιλος Λεονταρίδης
Υφυπουργός: Γιώργος Ντόλιος

Υπουργείο Εθνικής Άμυνας
Υπουργός: Δημήτρης Αβραμόπουλος
Αναπληρωτής Υπουργός: Φώφη Γεννηματά
Υφυπουργός: Γιάννης Λαμπρόπουλος

Υπουργείο Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας
Υπουργός: Νίκος Δένδιας
Υφυπουργός: Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος
Υφυπουργός: Γεράσιμος Γιακουμάτος
Υφυπουργός: Νότης Μηταράκης

Υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων
Υπουργός: Μιχάλης Χρυσοχοϊδης
Υφυπουργός: Μιχάλης Παπαδόπουλος

Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής
Υπουργός: Γιάννης Μανιάτης
Αναπληρωτής Υπουργός: Νικόλαος Ταγαράς
Υφυπουργός: Ασημάκης Παπαγεωργίου

Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων
Υπουργός: Ανδρέας Λοβέρδος
Υφυπουργός: Αλεξάνδρος Δερμετζόπουλος
Υφυπουργός: Κώστας Κουκοδήμος

Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού
Υπουργός: Κωνσταντίνος Τασούλας
Υφυπουργός: Άντζελα Γκερέκου
Υφυπουργός Αθλητισμού: Γιάννης Αδριανός

Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας
Υπουργός: Γιάννης Βρούτσης
Υφυπουργός: Βασίλειος Κεγκέρογλου
Υφυπουργός: Αντώνης Μπέζας
Υφυπουργός: Γιάννης Πλακιωτάκης

Υπουργείο Υγείας
Υπουργός: Μάκης Βορίδης
Αναπληρωτής: Λεωνίδας Γρηγοράκος
Υφυπουργός: Κατερίνα Παπακώστα

Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
Υπουργός: Γιάννης Καρασμάνης
Αναπληρωτής Υπουργός: Πάρις Κουκουλόπουλος

Υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων
Υπουργός: Χαράλαμπος Αθανασίου

Υπουργείο Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη
Υπουργός: Βασίλης Κικίλιας

Υπουργείο Τουρισμού
Υπουργός: Όλγα Κεφαλογιάννη

Υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου
Υπουργός: Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης

Υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης
Υπουργός: Γιώργος Ορφανός

Υπουργός Επικρατείας
Δημήτρης Σταμάτης

Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος
Σοφία Βούλτεψη

Συνολικά 20 υπουργοί, τέσσερις αναπληρωτές υπουργοί και 21 υφυπουργοί συνθέτουν το νέο υπουργικό συμβούλιο.
Πιο συγκεκριμένα - πλην του πρωθυπουργού Α. Σαμαρά - το νέο κυβερνητικό σχήμα αριθμεί 45 υπουργούς και υφυπουργούς, ενώ αυξήθηκε κατά τέσσερις υφυπουργούς (από την προηγούμενη κυβέρνηση).
Στην κυβέρνηση μπαίνουν συνολικά 17 νέα πρόσωπα, 8 νέοι υπουργοί, ένας υπουργός αναπληρωτής και οκτώ νέοι υφυπουργοί.
Συνολικά εννέα υπουργοί έμειναν εκτός του νέου κυβερνητικού σχήματος, με τις πολιτικές ηγεσίες σε αρκετά υπουργεία - όπως το Υγείας και το Παιδείας - να «ξηλώνονται» εξ' ολοκλήρου.

Ενισχυμένο το ΠΑΣΟΚ στη νέα κυβέρνηση, με 14 πρόσωπα
Σαφώς ενισχυμένη είναι η παρουσία του ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση, μετά τον σαρωτικό ανασχηματισμό που ανακοινώθηκε το απόγευμα της Δευτέρας.
Ο Ευ. Βενιζέλος διατήρησε εντός κυβέρνησης δυνατά ονόματα του ΠΑΣΟΚ, όπως τους Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, Γιάννη Μανιάτη, Φώφη Γεννηματά, Λεωνίδα Γρηγοράκο, Εύη Χριστοφιλοπούλου, Βασίλη Κεγκέρογλου και τον Δημήτρη Κούρκουλα.
Ταυτόχρονα έβαλε στην κυβέρνηση τέσσερα νέα πρόσωπα: τους στενούς του συνεργάτες Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλο και Πάρι Κουκουλόπουλο, την Άντζελα Γκερέκου και τον Γιώργο Ντόλιο.
Στο στρατόπεδο του ΠΑΣΟΚ πρέπει να συμπεριληφθεί και ο νέος τσάρος της οικονομίας Γκίκας Χαρδούβελης, αφού προέρχεται από το εκσυγχρονιστικό ΠΑΣΟΚ του Κώστα Σημίτη, αλλά και ο Ανδρέας Λοβέρδος.
Τα μέλη της κυβέρνησης που προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ φτάνουν - μαζί με τον Γκίκα Χαρδούβελη, τον ίδιο τον Ευ. Βενιζέλο και τον Γκίκα Χαρδούβελη - στα 14.

Στις 15:30 σήμερα η ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης
Ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας  Κάρολου Παπούλια και παρουσία του πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά, σήμερα Τρίτη 10 Ιουνίου 2014 και ώρα 15:30, θα ορκισθούν από τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμο, τα νέα μέλη της κυβέρνησης.

Προσβλητικό βόλεμα Στουρνάρα στην ΤτΕ
Η συμπεριφορά της κυβέρνησης δείχνει ότι δεν έλαβε το μήνυμα των εκλογών, καθώς ένας εκ των υπαιτίων της εκλογικής ήττας της ΝΔ - ο Γιάννης Στουρνάρας - επιβραβεύεται και μετακινείται στην Τράπεζα της Ελλάδας!
Αν ήταν ικανός ο Στουρνάρας θα τον κρατούσαν στον ΥΠΟΙΚ, πρόκειται λοιπόν για μια απαράδεκτη και προσβλητική κίνηση από την κυβέρνηση.
Εμπαίζουν την κοινωνία και ευτελίζουν τις διαδικασίες, περιπαίζοντας τους πολίτες,  που υποτιμούν.
Μετακινούν τον Στουρνάρα από το ΥΠΟΙΚ γιατί ήθελαν αλλαγή και τον επιβαβρεύουν με την ΤτΕ. Ντροπή πραγματική ντροπή.
Βάσει των συνεχών διαρροών, ο Γ. Στουρνάρας τοποθετείται στη θέση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, καταδεικνύοντας πως η κυβέρνηση απέτυχε να αποκωδικοποιήσει σωστά, το ηχηρό μήνυμα των εκλογών.
Ο Αντ. Σαμαράς επί της ουσίας, επιβραβεύει τον Γ. Στουρνάρα, ο οποίος από την πλειονότητα του ελληνικού λαού θεωρείται υπαίτιος για την τρέχουσα κατάσταση, καθώς η μετακίνηση του στην Τράπεζα της Ελλάδας, του «εξασφαλίζει» το επαγγελματικό μέλλον για τα επόμενα 6 χρόνια και του παραχωρεί έναν άκρως καθοριστικό ρόλο για το ελληνικό banking.
Ο Γιώργος Προβόπουλος ο πλέον επιτυχημένος κεντρικός τραπεζίτης, παραγκωνίζεται, αποδεικνύοντας ότι η Ελλάδα δεν αξιοποιεί τους ικανούς αλλά ως συνήθως οι κολλητοί φίλοι....πάντα βολεύονται.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης