Τελευταία Νέα
Οικονομία

Θα αποδειχθεί ποιος κυβερνά την Ελλάδα η αξιοσύνη ή οι βολεμένοι – Οι αποφάσεις για τον θεσμό της ΤτΕ δοκιμασία διεθνώς για το πως λειτουργεί η Ελλάδα

Θα αποδειχθεί ποιος κυβερνά την Ελλάδα η αξιοσύνη ή οι βολεμένοι – Οι αποφάσεις για τον θεσμό  της ΤτΕ δοκιμασία  διεθνώς για το πως λειτουργεί η Ελλάδα
Οι αποφάσεις της κυβέρνησης για ένα ανεξάρτητο θεσμό όπως της Τράπεζας της Ελλάδος θα αποτελέσουν έξωθεν μαρτυρία για το πώς λειτουργεί η Ελλάδα....
Απομένουν λίγα εικοσιτετράωρα έως ότου αποδειχθεί ποιος κυβερνά την Ελλάδα, κυβερνά η αξιοσύνη ή κυβερνούν οι κολλητοί φίλοι και βολεμένοι;
Οι αποφάσεις της κυβέρνησης για ένα ανεξάρτητο θεσμό όπως της Τράπεζας της Ελλάδος θα αποτελέσουν έξωθεν μαρτυρία για το πώς λειτουργεί η Ελλάδα.
Ο θεσμός της Τράπεζας της Ελλάδος δεν μπορεί να υπαγορεύεται από προσωπικές επιθυμίες αλλά θα πρέπει να αξιοποιούνται οι καλύτεροι στα πιο σημαντικά πόστα του συστήματος.
Η ΤτΕ έχει ένα πολλαπλό ρόλο διασφαλίζει την συστημική ευστάθεια των τραπεζών μέσω της εποπτείας, αποτελεί όργανο ελέγχου της οικονομίας, είναι μέλος της ΕΚΤ και θεσμικός φορέας σταθερότητας όπως αποδείχθηκε όλα αυτά τα χρόνια.
Ο Προβόπουλος ο τωρινός διοικητής της ΤτΕ δεν διεκδίκησε θέση άλλου, εκδήλωσε το ενδιαφέρον προς την κυβέρνηση για παραμονή και άφησε το έργο του να αποτελέσει το κριτήριο αξιολόγησης.
Η θητεία Προβόπουλου 2008 με 2014 ήταν η πλέον επιτυχημένη θητεία στην ιστορία του θεσμού της Τράπεζας της Ελλάδος.
Βοήθησε τα μέγιστα στην συστημική σταθερότητα, διασφάλισε τις καταθέσεις, κινήθηκε αποφασιστικά αντιμετωπίζοντας τον κυπριακό κίνδυνο, έδωσε ρεσιτάλ ικανοτήτων και πυγμής με την υπόθεση των stress tests.
Διαχειρίστηκε το banking με μια λογική ισονομίας, η αναδιάρθρωση για να είναι επιτυχής δεν θα πρέπει κανείς να αδικηθεί και όλοι είχαν τις ευκαιρίες τους και τελικώς όλοι πήραν από κάτι ώστε να ισχυροποιηθούν.
Ο Γιάννης Στουρνάρας ως υπουργός Οικονομικών δούλεψε με μια στρατηγική εδώ και ένα χρόνο, να πάει στην Τράπεζα της Ελλάδος παραγνωρίζοντας το σημαντικό έργο του Προβόπουλου.
Η στάση του είναι ηθικά ανέντιμη.
Δεν είναι πολιτικός αλλά δέχθηκε τα πυρά όλων των κομμάτων του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ ακόμη και βουλευτών της ΝΔ.
Η στάση του στην περίπτωση της Τράπεζας της Ελλάδος θα τον στιγματίζει.
Η κυβέρνηση ο Σαμαράς και Βενιζέλος καλούνται να μην ικανοποιήσουν τις επιθυμίες κανενός αλλά να αποτιμήσουν το έργο, την αξιοσύνη και την προσφορά στον τόπο τόσο του Προβόπουλου όσο και του Γιάννη Στουρνάρα.
Οι αποφάσεις τους ειδικά για τον θεσμό της ΤτΕ έχουν μεγάλη σημασία, σημειολογία και ουσία γιατί θα περάσουν ένα μήνυμα στην Ευρώπη για το πώς δουλεύει το ελληνικό κράτος.
Η κυβέρνηση μέσω των αποφάσεων της θα αποδείξει ότι κυβερνά η αξιοσύνη που είμαστε σίγουροι ότι πρεσβεύουν οι κυβερνώντες ή τελικώς κυβερνά μια μικρή ομάδα όπου αλληλοβολεύουν κολλητούς φίλους;
H απάντηση θα δοθεί σε 2 ή 3 εικοσιτετράωρα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης