Τελευταία Νέα
old

Φοροελαφρύνσεις τάζει η κυβέρνηση για να «χωνευτούν» οι πέντε φόροι που καλούνται να πληρώσουν οι φορολογούμενοι το επόμενο εξάμηνο

Φοροελαφρύνσεις τάζει η κυβέρνηση για να «χωνευτούν» οι πέντε φόροι που καλούνται να πληρώσουν οι φορολογούμενοι το επόμενο εξάμηνο
Μετεκλογικά ξεκίνησε νέος κύκλος κυβερνητικής προπαγάνδας, προκειμένου να πειστούν οι φορολογούμενοι ότι έρχονται καλύτερες ημέρες
Το αφήγημα των φοροελαφρύνσεων ξαναζεσταίνει η συγκυβέρνηση μετά την εκλογική καθίζηση που υπέστη και ενόψει του λογαριασμού της εφορίας που θα κληθούν να πληρώσουν τους επόμενους μήνες εκατομμύρια πολίτες.
Τα σενάρια των φοροελαφρύνσεων ξεκίνησαν πριν τις εκλογές για ψηφοθηρικούς λόγους ωστόσο δεν απέδωσαν τα αναμενόμενα.
Έτσι μετεκλογικά ξεκίνησε ο νέος κύκλος της κυβερνητικής προπαγάνδας, προκειμένου να πειστούν οι φορολογούμενοι ότι έρχονται καλύτερες ημέρες και αποκατάσταση των αδικιών, υπό την προϋπόθεση ότι η οικονομία θα ανακάμψει και θα τηρηθεί η δημοσιονομική πειθαρχία.
Μετά τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, τη «σκυτάλη» πήρε ο υφυπουργός Γιώργος Μαυραγάνης προαναγγέλλοντας πρωτοβουλίες για αποκατάσταση των φορολογικών αδικιών.
Όπως ανέφερε ο υφυπουργός σε ημερίδα του Ελληνογαλλικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου, μεταξύ των κυβερνητικών προτεραιοτήτων στο φορολογικό πεδίο είναι και η αντιμετώπιση προβλημάτων και αδικιών που επιβαρύνουν τους πολίτες.
Σύμφωνα με τον κ. Μαυραγάνη, οι φορολογικές ελαφρύνσεις θα συνδέονται με την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων, την ανάπτυξη της οικονομίας και την αύξηση της φορολογικής συμμόρφωσης.
Η κυβερνητική προπαγάνδα περί φοροελαφρύνσεων εστιάζεται στο μείζον θέμα της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, στη μείωση της φορολογίας στα Ι.Χ., στο ΦΠΑ, τους φορολογικούς συντελεστές και τα τεκμήρια.
Μόνο που η κυβέρνηση λογαριάζει χωρίς τους δανειστές, οι οποίοι έχουν τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο, στη λήψη των όποιων δημοσιονομικών και φορολογικών μέτρων.
Στο επικαιροποιημένο Μνημόνιο γίνεται μεν αναφορά στον επανασχεδιασμό της εισφοράς αλληλεγγύης, όχι όμως στην κατεύθυνση της κατάργησής της αλλά στη διαδικασία πληρωμής της.
Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο επιμένει στην πληρωμή της εισφοράς αλληλεγγύης εντός του έτους που γεννάται αυτή και όχι στο επόμενο με την εκκαθάριση της φορολογικής δήλωσης.
Για παράδειγμα οι συνταξιούχοι που έχουν και επικουρικές συντάξεις θα πληρώνουν σε διάστημα 12 μηνών το σύνολο της εισφοράς αλληλεγγύης. Δηλαδή τα δύο ταμεία θα στέλνουν τα στοιχεία στο υπουργείο Οικονομικών και από την κύρια σύνταξη θα παρακρατείται το σύνολο της εισφοράς όπως θα γίνεται και με τον φόρο.
Το μόνο που θα μπορούσε να διαπραγματευθεί η κυβέρνηση είναι η αύξηση του εισοδηματικού ορίου (από 12.000 που είναι σήμερα) επί του οποίου θα επιβάλλεται η εισφορά αλληλεγγύης 1% έως 4% τη διετία 2015 - 2016.
Το μόνο βέβαιον είναι ότι οι φορολογούμενοι θα κληθούν να πληρώσουν από τον επόμενο μήνα έως και 5 φόρους: φόρος εισοδήματος, τέλος επιτηδεύματος, ειδική εισφορά αλληλεγγύης, φόρο πολυτελείας (για Ι .Χ. μεγάλου κυβισμού, πισίνες κλπ) και Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων.
Μόνο από τους φόρους εισοδήματος και ακινήτων οι εισπράξεις υπολογίζονται σε περίπου 8 δισ. ευρώ. Η καταβολή του φόρου θα αρχίσει από τον Ιούλιο και θα αποπληρωθεί σε 6 μηνιαίες δόσεις από τον Ιούλιο έως τον Δεκέμβριο.
Μάλιστα η εφορία επιφυλάσσει δυσάρεστη έκπληξη σε εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενους, οι οποίοι περιμένουν φέτος επιστροφή φόρου, ενώ ταυτόχρονα είναι υπόχρεοι καταβολής Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ).
Σύμφωνα με πληροφορίες, σχεδιάζεται η εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου 83 του Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων, που προβλέπουν ότι ποσά επιστροφών φόρου κάτω των 1.500 ευρώ, τα οποία δικαιούνται φορολογούμενοι είναι πλέον δυνατό να συμψηφίζονται με μη ληξιπρόθεσμες οφειλές τους.
Συνεπώς, φόροι που έχουν βεβαιωθεί στα ονόματα των φορολογουμένων και ανεξάρτητα αν οι προθεσμίες εξόφλησής τους δεν έχουν ακόμη εκπνεύσει, μπορούν να συμψηφιστούν.

Mάριος Xριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης