Τελευταία Νέα
Οικονομία

ΟΗΕ - Παραπλανήθηκαν οι Έλληνες ομολογιούχοι - Η κυβέρνηση να διερευνήσει τις καταγγελίες και να δώσει λύση

ΟΗΕ - Παραπλανήθηκαν οι Έλληνες ομολογιούχοι - Η κυβέρνηση να διερευνήσει τις καταγγελίες και να δώσει λύση
Ο ΟΗΕ αναφέρεται σε καταγγελίες περί παραπλάνησης των Ελλήνων επενδυτών από υπαλλήλους τραπεζών και καλεί την ελληνική κυβέρνηση να τις διερευνήσει και να λάβει τα απαραίτητα μέτρα
Στη δημοσιότητα έδωσε ο Σύλλογος Ομολογιούχων Φυσικών Προσώπων απόσπασμα έκθεσης του ΟΗΕ σχετικά με το «κούρεμα» που υπέστησαν.
Σύμφωνα με το απόσπασμα, ο ΟΗΕ αναφέρεται σε καταγγελίες περί παραπλάνησης των Ελλήνων επενδυτών από υπαλλήλους τραπεζών και καλεί την ελληνική κυβέρνηση να διερευνήσει τις καταγγελίες και να λάβει τα απαραίτητα μέτρα.

Ειδικότερα το απόσπασμα αναφέρει:
Τον Μάιο του 2010, η Ελλάδα συμφώνησε σε ένα δανείο 110 δις € με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή , την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το ΔΝΤ.Το δάνειο είχε ως προϋπόθεση για την Ελλάδα, την εφαρμογή ενός προγράμματος οικονομικής προσαρμογής που συνεπάγεται € 30 δισεκατομμύρια περικοπών των κρατικών δαπανών κατά την περίοδο 2010-2014 . Το πρόγραμμα , το οποίο είχε δύο ευρείς στόχους, τη βιωσιμότητα της δημοσιονομικής κατάστασης και του χρέους , και τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας , αποτελούντο από τρία κύρια στοιχεία: την εφαρμογή των μέτρων λιτότητας για την αποκατάσταση της δημοσιονομικής ισορροπίας ,την ιδιωτικοποίηση των κρατικών περιουσιακών στοιχείων αξίας 50 € δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του 2015 , για να γίνει το χρέος βιώσιμο, και την εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας και των προοπτικών ανάπτυξης.
Το δάνειο επρόκειτο να εκταμιευθεί σε πολλές δόσεις από τον Μάιο του 2010 έως τον Ιούνιο του 2013. Λόγω της επιδείνωσης της ύφεσης , ωστόσο , τον Οκτώβριο του 2011 , οι Ευρωπαίοι εταίροι συμφώνησαν να παράσχουν ένα δεύτερο δάνειο, ύψους 130 δις €. Αυτό είχε ως προϋπόθεση, όχι μόνο για την εφαρμογή ενός άλλου πακέτου λιτότητας ( μαζί με την ιδιωτικοποίηση και τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που περιγράφονται στο αρχικό πρόγραμμα ) , αλλά και μια αναδιάρθρωση του συνόλου ελληνικού δημοσίου χρέους που κατέχουν οι ιδιώτες πιστωτές (περίπου 58% του συνολικού δημόσιου χρέους ) έτσι ώστε να μειωθεί η συνολική επιβάρυνση του δημόσιου χρέους κατά περίπου € 110 δισεκατομμύρια . Στο πλαίσιο αυτής της αναδιάρθρωσης του χρέους ( γνωστή ως " πρωτοβουλία του ιδιωτικού τομέα " , ή PSI + ), οι πιστωτές κλήθηκαν να αποδεχθούν χαμηλότερα επιτόκια και μια απώλεια 53,5%της ονομαστικής αξίας .
Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχει στη διάθεσή του ο Ανεξάρτητος Εμπειρογνώμονας,περίπου 15.000 ελληνικές οικογένειες που κατέχουν κρατικά ομόλογα είχαν συμπεριληφθεί στην πρωτοβουλία του ιδιωτικού τομέα , χωρίς τη συγκατάθεσή τους.Σε τρέχουσες τιμές αγοράς , τα ομόλογα τους έχουν πλέον λιγότερο από το 30% της αρχικής ονομαστικής τους αξίας.
Ο ανεξάρτητος εμπειρογνώμονας ανησυχεί για τις καταγγελίες ότι , όταν αγόραζαν τα ομόλογά τους , κάποιοι Έλληνες επενδυτές παραπλανήθηκαν από προσωπικό των τραπεζών, που απέτυχε να τηρήσουν την Οδηγία για τις Αγορές Χρηματοπιστωτικών Μέσων ( MiFID οδηγία 2004/39/ΕΚ ). Έλαβε επίσης πληροφορίες ότι άλλοι ομολογιούχοι στηρίχθηκαν σε παρουσιάσεις που περιέχονται σε επίσημα έγγραφα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας , καθώς και δηλώσεις που έγιναν από τα δημόσια ιδρύματα , δηλαδή την Τράπεζα της Ελλάδας και του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους ,για την οικονομική υγεία του κράτους .
Ο ανεξάρτητος εμπειρογνώμονας επίσης ανησυχεί, ότι η νέα περίοδος ωρίμανσης για τα ομόλογα (30 ετών) μπορεί να είναι πολύ μεγάλο για ορισμένους παλαιότερους ομολογιούχους , οι οποίοι δεν περιμένουν να ζήσουν αρκετά για να απολαύσουν την απόδοση της επένδυσής τους . Επιπλέον , μερικοί από τους ομολογιούχους , οι οποίοι επένδυσαν ένα σημαντικό ποσό της αποταμίευσης σε ομόλογα που κατάλαβαν ότι είναι σχετικά ασφαλείς επενδύσεις για τη συνταξιοδότησή τους , ή είχαν προγραμματίσει να χρηματοδοτήσουν τις δικές τους ανάγκες και των μελών της οικογένειας τους, για περίθαλψη και φροντίδα ατόμων με αναπηρία από αυτές τις οικονομίες , αντιμετωπίζουν σοβαρές οικονομικές δυσκολίες , ιδιαίτερα με φόντο τις σοβαρές περικοπές στις συντάξεις και άλλες κοινωνικές παροχές .
Ως εκ τούτου, καλεί την κυβέρνηση να αντιμετωπίσει επειγόντως τα δεινά αυτών των επενδυτών , κυρίως των ηλικιωμένων , να διερευνήσει πλήρως τους ισχυρισμούς ότι οι δημόσιοι υπάλληλοι παραπλάνησαν τους ομολογιούχους , και να λάβει τα κατάλληλα μέτρα εναντίον εκείνων που βρέθηκαν να έχουν πράξει παραπλάνηση


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης