Τελευταία Νέα
Οικονομία

Εκκαθαριστικά - φωτιά από την Εφορία - Στα 907 ευρώ ο μέσος φόρος που καλούνται να πληρώσουν οι υπόχρεοι μετά την κατάργηση των φοροαπαλλαγών

Εκκαθαριστικά - φωτιά από την Εφορία - Στα 907 ευρώ ο μέσος φόρος που καλούνται να πληρώσουν οι υπόχρεοι μετά την κατάργηση των φοροαπαλλαγών
Πρόκειται για 704.094 υπόχρεους οι οποίοι αντιστοιχούν στο 13% του συνολικού αριθμού των δηλώσεων που θα υποβληθούν φέτος
Φόρο που κατά μέσο όρο φθάνει τα 907 ευρώ καλούνται να πληρώσουν στην εφορία όσοι φορολογούμενοι έσπευσαν να υποβάλουν τις φορολογικές τους δηλώσεις.
Σύμφωνα με την Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων (Γ.Γ.Π.Σ) πρόκειται για 704.094 υπόχρεους οι οποίοι αντιστοιχούν στο 13% του συνολικού αριθμού των δηλώσεων που θα υποβληθούν φέτος. Για την ώρα, περίπου 9 στους 10 φορολογούμενους δεν έχουν τακτοποιήσει την βασική τους υποχρέωση απέναντι στην εφορία.
Μέχρι στιγμής, έχουν εκκαθαριστεί οι 696.037 δηλώσεις  από τις οποίες προκύπτουν τα εξής αποτελέσματα:  
*Το 33,83% των εκκαθαριστικών σημειωμάτων ή 235.456 εκκαθαριστικά είναι χρεωστικά,  Οι συγκεκριμένοι φορολογούμενοι αυτοί θα πληρώσουν φόρο που κατά μέσο όρο φθάνει τα 907 ευρώ. Η πρόσθετη φορολογική επιβάρυνση είναι αποτέλεσμα των μεταβολών που επήλθ8αν από φέτος στην φορολογία εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων (κατάργηση αφορολογήτου ορίου και φοροαπαλλαγών κλπ.)
* Το 20,13% των δηλώσεων ή 140.135 σημειώματα είναι πιστωτικά και οι φορολογούμενοι θα έχουν -κατά μέσο όρο- επιστροφή φόρου 201 ευρώ.
*Το 46,04% ή 320.446 εκκαθαριστικά είναι μηδενικού φόρου.
Οι φορολογούμενοι που θα λάβουν χρεωστικό εκκαθαριστικό θα πρέπει να γνωρίζουν ότι η πρώτη δόση του φόρου θα πρέπει να πληρωθεί έως τις 31 Ιουλίου, η δεύτερη έως τις 30 Σεπτεμβρίου και η Τρίτη έως τις 30 Νοεμβρίου. Όσοι προτιμήσουν την εφάπαξ εξόφληση θα έχουν έκπτωση 1,5% επί του φόρου.   
Δεν πρέπει να λησμονείται ότι ένα μήνα πριν από τις εκλογές η κυβέρνηση εξουδετέρωσε μέχρι ενός σημείου  τη «νάρκη» των τεκμηρίων που είχε τοποθετήσει σε άνεργους, φοιτητές, μικροκαταθέτες και  χαμηλοσυνταξιούχους.
Επί της ουσίας πρόκειται  για φορολογούμενους με πολύ χαμηλά εισοδήματα, κάτω του ορίου των 5.000 ευρώ, δεδομένου ότι αυτές οι δαπάνες διαβίωσης, όπως τα τεκμήρια για τα σπίτια και τα αυτοκίνητα,  λειτουργούσαν ως «παγίδες» υπεφορολόγησης για τους συγκεκριμένους.
Με την αλλαγή που επήλθε ορίζεται ότι όταν το πραγματικό εισόδημα αυτών των φορολογουμένων δεν υπερβαίνει το ποσό των 5.000 ευρώ ή τα 9.500 ευρώ με βάση  τα τεκμήρια (τεκμαρτό) και δεν ασκούν ατομική επιχείρηση ή ελευθέριο επάγγελμα, τότε θα φορολογούνται με την κλίμακα των μισθωτών - συνταξιούχων.
Το πιο σημαντικό για αυτούς είναι με αυτή την κλίμακα προστατεύονται  από την τεκμαρτή δαπάνη διαβίωσης από το σύστημα έκπτωσης φόρου που μπαίνει σε εφαρμογή και μηδενίζει τις επιβαρύνσεις για ετήσια εισοδήματα έως 21.000 ευρώ.
Με το παλιό σύστημα οι φορολογούμενοι που κατά την χρήση 2013 είχαν μικρά εισοδήματα από περιστασιακή απασχόληση θα φορολογούνταν φέτος σαν επαγγελματίες με 26% από το πρώτο ευρώ ενώ ήταν υπόχρεοι και σε προκαταβολή φόρου 55%.
Επίσης, έως και τέσσερα διαφορετικά χαράτσια, όπως είναι ο φόρος εισοδήματος, η εισφορά αλληλεγγύης, το τέλος επιτηδεύματος και ο φόρος πολυτελούς διαβίωσης, θα κληθούν να πληρώσουν μαζεμένα οι φορολογούμενοι. Εκτός των άλλων φόρων που θα πληρωθούν με την εκκαθάριση της δήλωσης, θα πληρωθεί και ο φόρος πολυτελούς διαβίωσης, ο οποίος πέρυσι πληρώθηκε ξεχωριστά από τις φορολογικές δηλώσεις. Και οι τέσσερις φόροι θα περιλαμβάνονται στα φετινά εκκαθαριστικά της δήλωσης.

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης