Τελευταία Νέα
Οικονομία

Κ. Σημίτης – Ελάχιστα πιθανό νέο κούρεμα του ελληνικού χρέους – Δεν αναμένεται σύντομα τακτοποίησή του

Κ. Σημίτης – Ελάχιστα πιθανό νέο κούρεμα του ελληνικού χρέους – Δεν αναμένεται σύντομα τακτοποίησή του
Η Ελλάδα πρέπει να έχει λόγο, επιχειρήματα και συμμετοχή στις διαπραγματεύσεις για την αντιμετώπιση των ανισορροπιών στις χώρες μεταξύ βορρά και νότου στην Ε.Ε.
Έλαχιστα πιθανό κρίνει ένα νέο κούρεμα του ελληνικού χρέους ο πρώην πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης, ο οποίος τονίζει παράλληλα ότι η τακτοποίησή του δεν αναμένεται πολύ σύντομα.
Ο κ. Σημίτης κατά την παρουσίαση του βιβλίου του «Η ευρωπαϊκή κρίση χρέους» στην αγγλική του έκδοση, στο πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ, επισήμανε ακόμη την ανάγκη η Ελλάδα να έχει λόγο, επιχειρήματα και συμμετοχή στις διαπραγματεύσεις που θα ξεκινήσουν το φθινόπωρο για την αντιμετώπιση των ανισορροπιών μεταξύ των χωρών της Ε.Ε. σε βορρά και νότο.
Είναι δεδομένο, ανέφερε, ότι μέσα από αυτή τη συζήτηση θα υπάρξουν σημαντικές μεταβολές στις θεσμικές, πολιτικές και οικονομικές συνθήκες που μας αφορούν, αφού το κεντρικό ερώτημα θα είναι πώς θα εξασφαλιστεί μελλοντικά η σύγκλιση και η συνοχή.
Όσον αφορά τις ευρωεκλογές επισήμανε τον κίνδυνο του έντονου ευρωσκεπτικισμού, που στην Αγγλία κινδύνευσε να καταλάβει την πρώτη θέση, αλλά δείχνει ευτυχώς να υποχωρεί.
Παράλληλα, αναφέρθηκε και σε χώρες όπως η Ελλάδα, όπου η έντονη εσωστρέφεια «δεν επιτρέπει στη συζήτηση να λάβει πιο ουσιαστικές διαστάσεις γύρω από τα μεγάλα ευρωπαϊκά διλήμματα», επισημαίνοντας χαρακτηριστικά ότι η πολιτική ενοποίηση και η επίτευξη κοινωνικής δικαιοσύνης συζητιούνται δυστυχώς ελάχιστα.
Μάλιστα, τόνισε την ανάγκη λήψης σε ευρωπαϊκό επίπεδο ενός πλαισίου κανόνων που θα διασφαλίζει την κοινωνική δικαιοσύνη, σημειώνοντας ότι η πολιτική λιτότητας που ακολουθήθηκε είχε ως αποτέλεσμα εκατομμύρια ανέργων, θεαματική πτώση εισοδημάτων, αύξηση των κοινωνικών ανισοτήτων και δραματική μείωση των πόρων για τις υπηρεσίες υγείας και κοινωνικής πρόνοιας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης