Τελευταία Νέα
Οικονομία

Draghi (ΕΚΤ) - Εντυπωσιακή η πρόοδος της Ελλάδας, δεν υπήρχε άλλη εναλλακτική - Προαναγγέλλει πρόσθετη δράση τον Ιούνιο

tags :
Draghi (ΕΚΤ) - Εντυπωσιακή η πρόοδος της Ελλάδας, δεν υπήρχε άλλη εναλλακτική - Προαναγγέλλει πρόσθετη δράση τον Ιούνιο
Αμετάβλητο στο 0,25% το επιτόκιο δανεισμού της ΕΚΤ και στο 0% το επιτόκιο καταθέσεων - Κίνδυνος μακράς περιόδου χαμηλού πληθωρισμού
(upd12)Πρόσθετη δράση από την πλευρά της ΕΚΤ, ίσως και τον ερχόμενο Ιούνιο, προαναγγέλλει ο διοικητής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μario Draghi, δίδοντας ταυτόχρονα εύσημα στην Ελλάδα για την πρόοδο που έχει σημειώσει μέχρι σήμερα.
"Η δουλειά που έχει γίνει σε Ελλάδα, Πορτογαλία και Ιρλανδία είναι εντυπωσιακή. Οι τρεις χώρες ακολούθησαν επίπονα προγράμματα, αλλά δεν υπήρχε εναλλακτική. Ήδη βλέπουν τα πρώτα σημάδια βελτίωσης", ανέφερε χαρακτηριστικά.
"H ΕΚΤ αν απαιτηθεί θα προχωρήσει σε περαιτέρω χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής", δήλωσε χαρακτηριστικά ο Draghi, ανοίγοντας παράθυρο για περαιτέρω δράση από την πλευρά της ΕΚΤ, ακόμη και τον Ιούνιο, όταν θα είναι διαθέσιμα περισσότερα στοιχεία για τον πληθωρισμό.
Ταυτόχρονα προειδοποίησε πως είναι ορατή η πιθανότητα για παρατεταμένη περίοδο χαμηλού πληθωρισμού στην Ευρωζώνη, διευκρινίζοντας ωστόσο πως οι κίνδυνοι από ένα τέτοιο ενδεχόμενο είναι ελεγχόμενοι.
"Περιμένουμε παρατεταμένη περίοδο χαμηλού πληθωρισμού", ανέφερε κατά την καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε. "Το outlook του πληθωρισμού κρίνεται ελεγχόμενο. Από το 2015 ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη θα αρχίσει σταδιακά να αυξάνεται", πρόσθεσε.
Ταυτόχρονα επιβεβαίωσε πως τα βασικά επιτόκια της ΕΚΤ θα παραμείνουν σε χαμηλά επίπεδα για μακρά χρονική περίοδο.
"Η συγκρατημένη ανάκαμψη της οικονομίας συνεχίζεται", πρόσθεσε για να συμπληρώσει πως "H πορεία της ανάκαμψης της οικονομίας της Ευρωζώνης κινείται σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ΕΚΤ".
Ο κεντρικός τραπεζίτης έσπευσε να επισημάνει πως ελλοχεύει ένας ακόμη κίνδυνος για την οικονομία της Ευρωζώνης, ο οποίος δεν είναι άλλος από τη μικρότερη του αναμενομένου αύξηση της εγχώριας ζήτησης.
Εστιάζοντας στη συνέχεια της ομιλίας του στην ευρωπαϊκή αγορά εργασίας, ο Draghi προειδοποίησε πως "η ανεργία παραμένει σε υψηλά επίπεδα, αφού μεγάλο μέρος του εργατικού δυναμικού παραμένει υποαπασχολούμενο". Ωστόσο, εξέφρασε συγκρατημένη αισιοδοξία πως η αγορά εργασίας έχει αρχίσει και σταθεροποιείται. "Σε λίγο διάστημα θα δούμε τα πρώτα σημάδια ανάκαμψης", δήλωσε ο διοικητής της ΕΚΤ.
Για μια ακόμη φορά ο κεντρικός τραπεζίτης δεν παρέλειψε να στείλει ξεκάθαρο μήνυμα προς τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, να συνεχίσουν τη μεταρρυθμιστική προσπάθεια. "Οι κυβερνήσεις δεν θα πρέπει να εγκαταλείψουν το δρόμο της σταθερότητας και της ανάπτυξης", ανέφερε χαρακτηριστικά.
Σε άλλο σημείο της καθιερωμένης μηνιαίας συνέντευξής του ο διοικητής της ΕΚΤ προειδοποίησε πως παραμένουν οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι για την Ευρωζώνη, ενώ ανέφερε παράλληλα πως εστία κινδύνου για την ευρωπαϊκή οικονομία συνιστούν και οι αναδυόμενες οικονομίες.
Ταυτόχρονα προειδοποίησε πως "η ΕΚΤ παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στην Ουκρανία σε περίπτωση που χρειαστεί να παρέμβει για να στηρίξει τις χρηματικές ροές".

Αμετάβλητο στο ιστορικό χαμηλό του 0,25% διατήρησε το επιτόκιο δανεισμού η ΕΚΤ
Αμετάβλητο στο ιστορικό χαμηλό του 0,25% διατήρησε το βασικό επιτόκιο η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), επιβεβαιώνοντας τις προβλέψεις των αναλυτών, με την ΕΚΤ να τηρεί στάση αναμονής,  παρά τις υποσχέσεις του διοικητή Mario Draghi, για ανάληψη δράσης προκειμένου να αντιμετωπιστεί το ισχυρό ευρώ και ο χαμηλός πληθωρισμός της ευρωζώνης.
Όπως μετέδιδε νωρίτερα το bankingnews, Σύμφωνα με τα αποτελέσματα σχετικής έρευνας της Jefferies, το 80% των συμμετεχόντων, εκτιμά ότι δεν θα υπάρξει καμία αλλαγή στη νομισματική πολιτική, κατά τη συνεδρίαση του Μαΐου.
Μόλις το 10% όσων έλαβαν μέρος, εκτιμά ότι θα υπάρξει μείωση του βασικού επιτοκίου, το οποίο βρίσκεται στο ιστορικό χαμηλό του 0,25%.
Επίσης ένα 10% εκτιμά ότι η ΕΚΤ θα προσχωρήσει στον τερματισμό της αποστείρωσης των αγορών κρατικών ομολόγων (SMP).
Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα κορυφαίοι αξιωματούχοι της ΕΚΤ, όπως ο E. Nowotny, έχουν ταχθεί υπέρ του τερματισμού της αποστείρωσης.
Η πρακτική της «αποστείρωσης» βοηθάει να διατηρηθεί σταθερή η νομισματική βάση και παράλληλα προστατεύει την ΕΚΤ από κριτική ότι χρησιμοποιεί τον ισολογισμό της για να χρηματοδοτήσει το κρατικό χρέος, ωστόσο προκαλεί ανησυχία στις αγορές, καθώς μειώνει τη ρευστότητα στο τραπεζικό σύστημα.
Η ΕΚΤ δέχεται ισχυρές πιέσεις ώστε να αναλάβει επιπλέον μέτρα προκειμένου να αντιμετωπίσει τον χαμηλό πληθωρισμό, ωστόσο οι ξένοι οίκοι, μεταξύ των οποίων η Commerzbank και η Goldman Sachs, εκτιμούν ότι δεν πρόκειται να αναλάβει οποιαδήποτε δράση πριν τον Ιούνιο.
Στο 40% τοποθετεί η Goldman Sachs τις πιθανότητες μείωσης επιτοκίων ή λήψης μέτρων για την ενίσχυση της ρευστότητας από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), τους επόμενους μήνες.
Όσον αφορά τη συνεδρίαση του Μαΐου, η αμερικανική επενδυτική τράπεζα, εκτιμά ότι το βασικό επιτόκιο δανεισμού θα παραμείνει αμετάβλητο στο ιστορικό χαμηλό του 0,25%.
Η πιθανότητα λήψης περαιτέρω μέτρων επί του παρόντος είναι χαμηλή, εκτιμούν οι αναλυτές της Goldman Sachs και επισημαίνουν ότι η ΕΚΤ θα προχωρήσει σε αλλαγή της νομισματικής της πολιτικής, εφόσον επιδεινωθούν οι οικονομικές συνθήκες, πέραν των εκτιμήσεων.
Οι αναλυτές της γερμανικής Commerzbank, προβλέπουν ότι η ΕΚΤ πρόκειται να συνεχίσει στη γνώριμη στάση αναμονής που κρατά το τελευταίο διάστημα.
«Η απόφαση αυτή θα δώσει ώθηση στο ευρώ, καθώς ο δισταγμός της Κεντρικής Τράπεζας θα ενισχύσει το αγοραστικό ενδιαφέρον για το ευρώ. Βέβαια, ο διοικητής Mario Draghi θα προσπαθήσει με τη ρητορική του να αποδυναμώσει το ευρώ, όμως αυτό δεν αναμένεται να έχει αποτέλεσμα, καθώς οι traders φαίνεται να έχουν αποκτήσει ανοσία στις δηλώσεις του για λήψη μη συμβατικών μέτρων».

Πρώτη ενημέρωση: 09:44, Πέμπτη 8 Μαίου 2014

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης