Τελευταία Νέα
Οικονομία

Βελτίωση του κλίματος στη Β. Ελλάδα τον Απρίλιο - Σε θετικό έδαφος έπειτα από 54 μήνες ο δείκτης NGBI 500

Βελτίωση του κλίματος στη Β. Ελλάδα τον Απρίλιο - Σε θετικό έδαφος έπειτα από 54 μήνες ο δείκτης NGBI 500
Θετικά συνέβαλε το γεγονός ότι η περίοδος του Πάσχα έπεσε μέσα στον Απρίλιο, τονώνοντας την κίνηση στην αγορά
Σημαντική βελτίωση του κλίματος στην αγορά της Βόρειας Ελλάδας καταγράφεται τον Απρίλιο, καθώς ο δείκτης Northern Greece Business Index 500 (NGBI 500) βρέθηκε σε θετικό έδαφος για πρώτη φορά έπειτα από 54 μήνες τον Απρίλιο.
Μάλιστα, μόλις 8% των βορειοελλαδικών επιχειρήσεων δηλώνουν ότι προτίθενται να προβούν σε απολύσεις, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της εταιρείας δημοσκοπήσεων-ερευνών Interview, που δόθηκε στη δημοσιότητα σήμερα, Τρίτη.
Συγκεκριμένα, τον Απρίλιο ο δείκτης NGBI 500 διαμορφώθηκε στο 1, έναντι -3 τον Μάρτιο, -1 τον Φεβρουάριο, -6 τον Ιανουάριο και -14 τον Απρίλιο του 2013 και σύμφωνα με την εταιρεία «είναι μόλις η δεύτερη φορά στην ιστορία του, που παρουσιάζει θετικό πρόσημο, από τον Οκτώβριο του 2009 οπότε και γίνονται οι μετρήσεις».
Θετικά στη διαμόρφωση του δείκτη επέδρασε το γεγονός ότι η περίοδος του Πάσχα ήταν μέσα στον Απρίλιο, αφού τονώθηκε η κίνηση στην αγορά, ειδικότερα στα εμπορικά καταστήματα και σε αυτά των παροχής υπηρεσιών.
Ειδικότερα, τον προηγούμενο μήνα οι βορειοελλαδικές επιχειρήσεις έκριναν σε ποσοστό 22% ότι η κατάστασή τους είναι καλή, έναντι 25% τον Μάρτιο 2014, ενώ σε 43% διαμορφώνεται το ποσοστό όσων δηλώνουν ότι η κατάσταση τους είναι ικανοποιητική, ενώ μειώνεται στο 35%, έναντι 40% τον Μάρτιο, το ποσοστό όσων λένε ότι είναι κακή.
Όσον αφορά το επόμενο εξάμηνο, ποσοστό 20% των βορειοελλαδιτών επιχειρηματιών εκτιμούν ότι θα είναι καλύτερη η κατάστασή τους, έναντι αντίστοιχου ποσοστού 31% τον Μάρτιο, ενώ στασιμότητα εκτιμά το 51% (48% τον Μάρτιο) και επιδείνωση το 29%, έναντι 21% τον προηγούμενο μήνα.
Στον τομέα της απασχόλησης, στο 8% διαμορφώνεται πλέον η τάση για προσλήψεις, η οποία κινείται από τον Οκτώβριο του 2013 και μετά σε επίπεδα της τάξης περίπου του 10% με μικρές αυξομειώσεις.
Επίσης, σε 8% που αποτελεί ιστορικό χαμηλό, διαμορφώνεται το ποσοστό όσων λένε ότι σκέφτονται να προχωρήσουν σε απολύσεις, έναντι 12% τον Μάρτιο, ενώ η πλειοψηφία των βορειοελλαδιτών επιχειρηματιών, ήτοι το 84%, έναντι 77% τον Μάρτιο, επιλέγει να διατηρήσει αμετάβλητο τον αριθμό του προσωπικού του.
Όσον αφορά τον τζίρο των επιχειρήσεων, για ανοδική πορεία μίλησε τον Απρίλιο το 31%, από 15% τον Μάρτιο, συρρίκνωση δήλωσε το 37% (38% τον Μάρτιο), ενώ στασιμότητα ανέφερε το 32%, από 48%.
Υπενθυμίζεται ότι οι μηνιαίες στατιστικές μετρήσεις του δείκτη NGBI 500 διεξάγονται σε δείγμα 500 επιχειρήσεων της Βόρειας Ελλάδας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης