Τελευταία Νέα
Οικονομία

Γ. Στουρνάρας (ΥΠΟΙΚ) - Σταδιακή εφαρμογή του φόρου Tobin από τον Ιανουάριο του 2016 - Θα συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις

tags :
Γ. Στουρνάρας (ΥΠΟΙΚ) - Σταδιακή εφαρμογή του φόρου Tobin από τον Ιανουάριο του 2016 - Θα συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις
Το Ecofin θα ασχοληθεί και με τις φορολογικές και δημοσιονομικές πολιτικές των κρατών- μελών
(upd)Το αργότερο την 1η Ιανουαρίου 2016 θα τεθεί σε εφαρμογή ο φόρος επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών και θα αφορά σε πρώτο στάδιο τις μετοχές και μερικά παράγωγα προϊόντα, όπως δήλωσαν από τις Βρυξέλλες ο υπουργός Οικονομικών και προεδρεύων του Ecofin, Γιάννης Στουρνάρας και ο υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας,  Μίχαελ Σπιντελέγκερ.
Όπως δήλωσε o υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, στο περιθώριο του Ecofin, o φόρος επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών (FTT) θα εφαρμοστεί σταδιακά από τον Ιανουάριο του 2016, ενώ θα συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις.
Ο αυστριακός υπουργός διευκρίνισε πως επιτεύχθηκε συναίνεση στο σημείο αυτό ανάμεσα σε δέκα χώρες που συμμετέχουν σ΄ αυτή την ενισχυμένη συνεργασία, μεταξύ των οποίων η Γερμανία, η Γαλλία, η Ιταλία και η Ισπανία, αλλά όχι και η Βρετανία, όπου βρίσκεται η κύρια χρηματαγορά της Ευρώπης. Οι εν λόγω δέκα χώρες μέλη της ΕΕ είναι αποφασισμένες να αρχίσουν την εφαρμογή του αμφιλεγόμενου αυτού φόρου επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών από το 2016, παρά την αντίθεση άλλων χωρών της Ένωσης.
"Η δέσμευσή μας για την εισαγωγή ενός φόρου επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών παραμένει ισχυρή", ανέφερε η ομάδα σε κοινή δήλωση που περιήλθε σε γνώση του Γερμανικού Πρακτορείου. Ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Wolfang Schaeuble, είπε στους ομολόγους του της ΕΕ στη διάρκεια δημόσιας συζήτησης πως η Σλοβενία, η οποία τασσόταν ως τώρα υπέρ της θέσπισης του φόρου αυτού, δεν υποστήριξε την κοινή δήλωση λόγω της πολιτικής αναταραχής που αντιμετωπίζει στο εσωτερικό της. Οι χώρες που υπέγραψαν τη δήλωση είναι η Αυστρία, το Βέλγιο, η Εσθονία, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ελλάδα, η Ιταλία, η Πορτογαλία, η Σλοβακία και η Ισπανία.
"Πιστεύω ότι θα καταλήξουμε σε μια πολιτική συμφωνία για ένα φόρο επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών, όλοι οι υπουργοί είναι έτοιμοι", δήλωσε εξάλλου προς τους δημοσιογράφους ο ισπανός υπουργός Οικονομίας Luis De Guindos πριν από τη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ΕΕ. "Ελπίζω ότι θα καταλήξουμε σε μια συμφωνία για τα στοιχεία που θα περιληφθούν, κυρίως μετοχές και μερικά παράγωγα", πρόσθεσε. "Θέλουμε να υπάρξει φέτος συμφωνία για τους κανόνες ώστε να τεθεί σε ισχύ τον ερχόμενο χρόνο", δήλωσε ακόμη ο ισπανός υπουργός.
"Έχουμε ακόμη να αποφασίσουμε για το ύψος του φόρου και το πώς θα εισπράττεται".
Όπως μετάδωσε νωρίτερα το bankingnews, τα ζητήματα της διαδικασίας εξυγίανσης των προβληματικών τραπεζών και ο φόρος επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών βρίσκονται στο τραπέζι του Ecofin, του συμβουλίου των 28 Υπουργών Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που πραγματοποιείται σήμερα.
Το συμβούλιο, στο οποίο προεδρεύει ο Γ. Στουρνάρας, δεν επρόκειτο να τοποθετηθεί για την εφαρμογή ενισχυμένης συνεργασίας για τον φόρο χρηματοπιστωτικών συναλλαγών, παρά μόνο να ανταλλάξει... απόψεις.
Στο Ecofin θα εξεταστούν φορολογικά θέματα και ειδικότερα η αποφυγή της διπλής επιβάρυνσης, θέμα στο οποίο ο κ. Στουρνάρας σημείωσε ότι αποτελεί υποχρέωση η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.
Ακόμη, στο Συμβούλιο θα συζητηθούν η υιοθέτηση της οδηγίας για την εκκαθάριση των τραπεζών, οι μακροοικονομικές ανισορροπίες και οι Σύνοδοι του G20 και του ΔΝΤ, τόνισε ο κ. Στουρνάρας.
Οι υπουργοί της ΕΕ θα ενημερωθούν από τις έντεκα χώρες που υποστηρίζουν την εισαγωγή ενός φόρου επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών, του λεγόμενου φόρου Τόμπιν, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα.
Παράλληλα, διαδικαστικός θα είναι και ο ρόλος του στο εναρμονισμένο κανονιστικό πλαίσιο για την ανασυγκρότηση και εξυγίανση των τραπεζών, το οποίο και αναμένεται να υιοθετήσει σε συνέχεια της έγκρισής του από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις 15 Απριλίου.
Επίσης οι υπουργοί θα εγκρίνουν τα συμπεράσματα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις μακροοικονομικές ανισορροπίες που διαγνώστηκαν σε 14 κράτη- μέλη (Βέλγιο, Βουλγαρία, Γερμανία, Ιρλανδία, Ισπανία, Γαλλία, Κροατία, Ιταλία, Ουγγαρία, Κάτω Χώρες, Σλοβενία, Φινλανδία, Σουηδία και Μ. Βρετανία).
Τέλος, το συμβούλιο θα ασχοληθεί με ζητήματα διπλής φορολόγησης και φοροαποφυγής των πολευθνικών εταιριών, όπως η Google που χρησιμοποιούν σχήματα θυγρατρικών και παρένθετων εταιριών για να μεταφέρουν κέρδη και να αποφεύγουν τη φορολόγησή τους στην πηγή.
Σύμφωνα με την ατζέντα το Ecofin θα ασχοληθεί με τις φορολογικές και δημοσιονομικές πολιτικές των κρατών- μελών της ΕΕ.
Η ελληνική Προεδρία ελπίζει ότι μία γενική προσέγγιση θα προκύψει μετά την ενημέρωση για την οδηγία για τις μητρικές και τις θυγατρικές εταιρίες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης