Τελευταία Νέα
Οικονομία

Γ. Μανιάτης (ΥΠΕΚΑ) - Αρχές καλοκαιριού οι διαγωνισμοί για τις έρευνες πετρελαίου σε Ιόνιο και Κρήτη

Γ. Μανιάτης (ΥΠΕΚΑ) - Αρχές καλοκαιριού οι διαγωνισμοί για τις έρευνες πετρελαίου σε Ιόνιο και Κρήτη
Η δυνατότητα εξαγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από φωτοβολταϊκά και αιολικά παραμένει συγκριτικό πλεονέκτημα της χώρας
Στις αρχές του καλοκαιριού θα προκηρυχθούν οι διαγωνισμοί για έρευνες πετρελαίου στο Ιόνιο και τη θαλάσσια περιοχή νότια της Κρήτης, όπως επισήμανε ο υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιάννης Μανιάτης, κατά τη διάρκεια ομιλία του στο συνέδριο του «Economist» με θέμα «Η Ευρώπη και ο αραβικός κόσμος».
Μάλιστα, όπως επισήμανε ο κ. Μανιάτης, τα πρώτα μηνύματα για την έρευνα και αξιοποίηση των εθνικών κοιτασμάτων υδρογονανθράκων είναι εξαιρετικά θετικά.
Πρόσθεσε δε ότι η έρευνα για τους υδρογονάνθρακες αποτελεί έναν από τους τρεις βασικούς στόχους της κυβερνητικής πολιτικής στον τομέα του υπουργείου και σημείωσε ότι οι άλλοι δύο είναι η κλιματική αλλαγή και η ενέργεια, καθώς και η γεωπολιτική αναβάθμιση της Ελλάδας μέσα από τη στήριξη υποδομών μεταφοράς ενεργειακών πόρων.
Σε αυτούς περιλαμβάνονται οι αγωγοί φυσικού αερίου TAP, IGB (ελληνοβουλγαρικός), ABC (διασύνδεση των συστημάτων φυσικού αερίου από το Αιγαίο μέχρι τη Βαλτική), η αναβάθμιση του σταθμού υγροποιημένου φυσικού αερίου στη Ρεβυθούσα, οι προτάσεις για κατασκευή πλωτών σταθμών Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (ΥΦΑ) στο Β. Αιγαίο, αλλά και η πώληση του 66% των μετοχών του ΔΕΣΦΑ στην Αζέρικη Socar.
Ο κ. Μανιάτης ανέφερε ακόμη ότι την ερχόμενη εβδομάδα πραγματοποιούνται στην Αθήνα η ευρωμεσογειακή συνάντηση για ζητήματα ποιότητας θαλάσσιου περιβάλλοντος και τα άτυπα Συμβούλια Υπουργών Περιβάλλοντος (με βασικό θέμα τη θαλάσσια ανάπτυξη) και Ενέργειας (με αντικείμενο την ενεργειακή ασφάλεια της ΕΕ και τον ιδιαίτερο ρόλο που παίζει η ανατολική μεσόγειος στην κατεύθυνση αυτή).
Παράλληλα, ο κ. Μανιάτης αναφέρθηκε και στην κρίση στην Ουκρανία, τονίζοντας ότι είναι ένας ακόμη λόγος για να δούμε πώς μπορεί οι σχέσεις της Ευρώπης και κυρίως της Ελλάδας με τον αραβικό κόσμο να γίνουν ακόμη στενότερες.
Τέλος, αναφερόμενος στο πρόγραμμα «Ήλιος», που αφορά την πώληση στην Ευρώπη ενέργειας από φωτοβολταϊκά που θα παραγόταν στην Ελλάδα, ο κ. Μανιάτης επισήμανε πως, ενώ δεν υπάρχει καμία εξέλιξη στο συγκεκριμένο πρόγραμμα, η δυνατότητα εξαγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από φωτοβολταϊκά και αιολικά παραμένει συγκριτικό πλεονέκτημα της χώρας.
Πάντως, όπως επισήμανε, το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η μεταφορά της ενέργειας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης