Τελευταία Νέα
old

Επιχείρηση συγκάλυψης των νέων μέτρων ύψους 7,7 δισ. ευρώ από την κυβέρνηση - Θα επιβληθούν αμέσως μετά τις εκλογές!

tags :
Επιχείρηση συγκάλυψης των νέων μέτρων ύψους 7,7 δισ. ευρώ από την κυβέρνηση - Θα επιβληθούν αμέσως μετά τις εκλογές!
Παρατείνεται η έκτακτη εισφορά, αλλάζει η παρακράτηση - Μόνο οι επιβαρύνσεις από το νέο σύστημα «τελικής παρακράτησης φόρου εισοδήματος» θα είναι τρομακτικές!
Στην διάψευση των «κακών ειδήσεων» από την τρόικα και των νέων μέτρων 7,7 δις. ευρώ που ζητούν για την επόμενη τριετία προχώρησε ταχύτατα η κυβέρνηση για να αποφύγει τα προεκλογικά κόστη.
Η επιχείρηση συγκάλυψης των συμπεφωνημένων με την τρόικα ήταν αστραπιαία. Λαμβάνοντας σήμα από το Μαξίμου, ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας έσπευσε την επομένη της έκθεσης που δημοσιοποίησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να διαψεύσει σε έντονο ύφος τα δημοσιεύματα που μιλούσαν για λιτότητα.

«Οι ίδιοι κύκλοι που υποστήριζαν ότι η χώρα δεν θα επιτύχει τους δημοσιονομικούς της στόχους, που διαρκώς κινδυνολογούν, που καλλιεργούν κλίμα φόβου και καταστροφής, που μεμψιμοιρούν και μηδενίζουν την εθνική προσπάθεια, τώρα, λίγες ημέρες μετά την παραδοχή, διεθνώς, ότι η χώρα επέτυχε υψηλό, βλέπουν νέα μέτρα λιτότητας για τα επόμενα χρόνια» ανέφερε στην ανακοίνωση του το υπουργείου Οικονομικών προσθέτοντας ότι «απλώς, ή δεν ξέρουν να διαβάζουν τους πίνακες ή είναι «τυφλωμένοι» από την αντιπολιτευτική τους διάθεση».
Βέβαια, το μετεκλογικό τοπίο για τα νοικοκυριά είναι προδιαγεγραμμένο όπως φάνηκε ξεκάθαρα από την έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με την οποία δόθηκε το στίγμα της βαρυχειμωνιάς που έρχεται…
Από τις 252 σελίδες της έκθεσης το οικονομικό επιτελείο κράτησε μόνο τις θετικές αναφορές για την προσαρμογή που επετεύχθη και όχι τις συστάσεις για τα νέα μέτρα που ζητούν οι τεχνοκράτες των Βρυξελλών.
Στο πίνακα με τις δημοσιονομικές προβλέψεις για τα επόμενα χρόνια που βρίσκεται στην σελίδα 137 της έκθεσης, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κάνει λόγο για αδιευκρίνιστα μέτρα ( «measures to be identified» όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ) ύψους 7,7 δις. ευρώ. Τα μέτρα αυτά προσδιορίζονται τόσο ποσοτικά όσο και ως ποσοστό επί του ΑΕΠ.
Συγκεκριμένα για το 2015 αυτά φθάνουν τα 2 δις. ευρώ ή 1,1% του ΑΕΠ, για το 2016 3,8 δισ. ευρώ ή το 1,9% του ΑΕΠ και για το 2017 1,9 δισ. ευρώ ή 0,9% του ΑΕΠ.
Δεν πρέπει να λησμονείται ότι το δρόμο για παράτασης της λιτότητας είχε ανοίξει η ίδια η τρόικα στις 19 Μαρτίου το βράδυ στην κοινή που εξέδωσε προκειμένου να σφραγίσει τη συμφωνία για την δόση των 8,3 δις. ευρώ. Σε αυτή γινόταν γνωστό η παράταση έως το 2018 του «κεφαλικού» φόρου που πληρώνουν σήμερα μισθωτοί και συνταξιούχοι και τον οποίο για… τεχνικούς λόγους δεν έχουν καταβάλλει οι εφοπλιστές…
Η παράτασης της έκτακτης ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, η κατάργηση των ευνοϊκών καθεστώτων ΦΠΑ και η αλλαγή του συστήματος παρακράτησης του φόρου, είναι ορισμένα μόνο από τα μέτρα που θα ανακοινωθούν το Φθινόπωρο και τα οποία τώρα για λόγους πολιτικής σκοπιμότητας θα πρέπει να παραμείνουν κρυφά.
Μόνο οι επιβαρύνσεις από το νέο σύστημα «τελικής παρακράτησης φόρου εισοδήματος» θα είναι τρομακτικές! Με το σύστημα αυτό αναμένεται να αυξηθούν σημαντικά οι κρατήσεις φόρου επί των μισθών και των συντάξεων, καθώς ο υπολογισμός τους θα γίνεται επί του αθροίσματος όλων των καταβαλλόμενων αποδοχών και όχι αυτοτελώς από κάθε εργοδότη ή από κάθε ασφαλιστικό ταμείο.
Ως «κεραυνός ένα αιθρία» ήταν για την κυβέρνηση και η αποκάλυψη για το χρηματοδοτικό κενό της περιόδου 2014-2015 που ανεβάζει τις χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας μας στα 14,9 δισ. ευρώ (2,6 δισ. ευρώ φέτος και 12,3 δισ. ευρώ το 2015), συμπεριλαμβανομένου του αποθεματικού ύψους 3,5 δισ. ευρώ που προβλέπεται να δημιουργηθεί σταδιακά στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους την περίοδο 2014-2016.

Μ. Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης