Τελευταία Νέα
Οικονομία

ΙΟΒΕ - Οριακή ανάπτυξη το 2014 - Πτώση ανεργίας στο 26% - Στάση αναμονής στις επιχειρήσεις λόγω πολιτικής αβεβαιότητας

tags :
ΙΟΒΕ - Οριακή ανάπτυξη το 2014 - Πτώση ανεργίας στο 26% - Στάση αναμονής στις επιχειρήσεις λόγω πολιτικής αβεβαιότητας
Αρχές Φθινοπώρου οι διαπραγματεύσεις για το ελληνικό χρέος
Για ενδεχόμενη οριακή ανάπτυξη της ελληνικής οικονομία το 2014, μετά από έξι χρόνια ύφεσης, κάνει λόγο το ΙΟΒΕ, στην τριμηνιαία έκθεση του που δημοσιεύτηκε σήμερα.
Παράλληλα, αναμένεται να υποχωρήσει η ανεργία στο 26%.
Υπενθυμίζεται ότι τον Ιανουάριο, το ΙΟΒΕ προέβλεπε μικρή ύφεση και το 2014.
Πάντως το ΙΟΒΕ επισημαίνει ότι οι ελληνικές επιχειρήσεις βρίσκονται σε στάση αναμονής λόγω της πολιτικής αβεβαιότητας.
Όσον αφορά το ελληνικό χρέος, το ΙΟΒΕ σημειώνει ότι το χρηματοδοτικό κενό για τα επόμενα χρόνια αναμένεται να περιοριστεί περαιτέρω από τις διαπραγματεύσεις για το ελληνικό χρέος με τους εταίρους στην Ευρωζώνη, μάλλον στις αρχές του φθινοπώρου.
Οι επιμέρους εξελίξεις στην ελληνική οικονομία στο τρίμηνο που μεσολάβησε από την τελευταία έκθεση του ΙΟΒΕ ήταν συνολικά ευνοϊκές. Στο δημοσιονομικό τομέα, το
πρωτογενές πλεόνασμα που διαμορφώθηκε χρονολογικά νωρίτερα και οριστικοποιήθηκε σε σημαντικό ύψος, σημαίνει ότι το πρόγραμμα υπερέβη τους στόχους του και ότι η προσαρμογή ήταν εντονότερη από ότι αναμενόταν. Οι εξελίξεις αυτές υποδηλώνουν, κατ’ ελάχιστον, μια αποφασιστικότητα από την πλευρά της οικονομικής πολιτικής και την επί της ουσίας προσπάθεια ώστε να επανέλθει η οικονομία σύντομα σε δημοσιονομική ισορροπία, σημειώνει το ΙΟΒΕ.

Θετικό πρόσημο στις μεταρρυθμίσεις
Θετικό πρόσημο υπάρχει επίσης αναφορικά με τις μεταρρυθμίσεις, καθώς νομοθετικές και άλλες παρεμβάσεις κινούνται προς την κατεύθυνση της προώθησης του ανταγωνισμού. Η ουσιαστική – στην πράξη και όχι στα λόγια – απελευθέρωση των αγορών και γενικότερα της οικονομικής δραστηριότητας, αποτελεί αδιαπραγμάτευτο όρο ώστε να υπάρξει στην ελληνική οικονομία νέα παραγωγή και αύξηση της ανταγωνιστικότητας. Η έννοια αυτής της απελευθέρωσης αφορά τόσο το πλέγμα των κανόνων και συμπεριφορών που ευνοούν την κρατικοδίαιτη επιχειρηματικότητα, όσο και αυτών που τεχνητά στρεβλώνουν τους όρους προς όφελος των υφιστάμενων παραγωγών και σε βάρος της εν δυνάμει νέας παραγωγής και επιχειρηματικότητας.

Έτοιμοι να στηρίξουν την Ελλάδα οι ιδιώτες επενδυτές
Από κοινού, οι θετικές εξελίξεις στο δημοσιονομικό μέτωπο και σε αυτό των μεταρρυθμίσεων επέτρεψαν την ολοκλήρωση της ιδιαίτερα παρατεταμένης διαπραγμάτευσης με την τρόικα, γεγονός θετικό καθώς επέτρεψε σε μεγάλο βαθμό την άρση της αβεβαιότητας για το προσεχές χρονικό διάστημα. Συνακόλουθα, η πρόσφατη επιτυχής έξοδος στις διεθνείς αγορές, για δημόσιο δανεισμό σε μικρή κλίμακα, επικυρώνει ότι και οι ιδιώτες επενδυτές είναι έτοιμοι να υποστηρίξουν έμπρακτα την πορεία την οποία έχουν συμφωνήσει και εκτελούν η ελληνική κυβέρνηση και οι εταίροι. Το γεγονός έχει διπλή θετική σημασία, τόσο από πλευράς σηματοδότησης, προς κάθε κατεύθυνση, όσο και γιατί μεταθέτει εγγύτερα την άμβλυνση του πολύ σημαντικού προβλήματος χρηματοδότησης της οικονομίας, γεγονός απαραίτητο για την επιβίωση υγιών επιχειρήσεων, για νέες επενδύσεις και δημιουργία θέσεων εργασίας. Άλλωστε, είτε προς τη μια είτε προς την άλλη κατεύθυνση, καθ’ όλη τη διάρκεια της ελληνικής κρίσης αλλά και της ευρωπαϊκής κρίσης συνολικότερα, οι αγορές έπαιξαν πολύ ουσιαστικό ρόλο, ενίοτε και καταλυτικό, ακόμη και για τη δημιουργία νέων θεσμών και μηχανισμών που απουσίαζαν.
Είναι λοιπόν σημαντικό ότι υπάρχει σε αυτή τη συγκυρία μια εξωτερική θετική αποτίμηση των πεπραγμένων και ιδίως των όσων μπορεί να αναμένονται.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης