Τελευταία Νέα
Οικονομία

ICAP - Ζημιογόνο το 2012 για τις ελληνικές επιχειρήσεις - Επλήγησαν από την έλλειψη ρευστότητας και τη συνεχή πτώση της παραγωγής

ICAP - Ζημιογόνο το 2012 για τις ελληνικές επιχειρήσεις - Επλήγησαν από την έλλειψη ρευστότητας και τη συνεχή πτώση της παραγωγής
Το 2012, ωστόσο, το δημοσιονομικό έλλειμμα περιορίστηκε, ενισχύθηκε η εμπιστοσύνη στην οικονομία και αποσοβήθηκε ο κίνδυνος εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ
Ζημίες κατέγραψαν και το 2012 οι ελληνικές επιχειρήσεις, με την ύφεση να επηρεάζει όλους τους τομείς οικονομικής δραστηριότητας, πλήττοντας την απασχόληση και εκτοξεύοντας τους δείκτες ανεργίας σε ιστορικά υψηλά επίπεδα, επισημαίνεται σε μελέτης της ICAP «Η Ελλάδα σε αριθμούς», όπου αναλύονται τα οικονομικά αποτελέσμτα 20.183 επιχειρήσεων βάσει των ισολογισμών και οικονομικών αποτελεσμάτων χρήσης 2012.
Παράλληλα, όμως, όπως σημειώνεται, το τελευταίο έτος το δημοσιονομικό έλλειμμα περιορίστηκε σημαντικά, ενώ ενισχύθηκε η εμπιστοσύνη στην ελληνική οικονομία και αποσοβήθηκε ο κίνδυνος εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ.
Ειδικότερα για τις επιχειρήσεις, ήρθαν αντιμέτωπες με το ιδιαίτερα έντονο πρόβλημα της ελλιπούς ζήτησης, τη σοβαρή έλλειψη ρευστότητας στην αγορά και τη συνεχιζόμενη πτώση της παραγωγής, με συνέπεια οι συνολικές πωλήσεις τους να καταγράψουν νέα πτώση το 2012.
Ο συνολικός κύκλος εργασιών των 19.621 επιχειρήσεων, στις οποίες δεν περιλαμβάνονται αυτές του χρηματοπιστωτικού τομέα, υποχώρησε κατά 3,4% το 2012, στα 155,3 δισ. ευρώ.
Στους επτά από τους εννέα κλάδους του εταιρικού τομέα, εξαιρουμένου του χρηματοπιστωτικού, οι πωλήσεις υποχώρησαν, ενώ οι μόνοι κλάδοι που εμφάνισαν αύξηση πωλήσεων ήταν η ενέργεια/ύδρευση και η μεταποίηση.
Πέραν της υποχώρησης των συνολικών πωλήσεων, το μεικτό αποτέλεσμα επιδεινώθηκε εξαιτίας της αδυναμίας περιορισμού του κόστους πωλήσεων. Τα μεικτά κέρδη μειώθηκαν κατά 8,8%, στα 26,1 δισ. ευρώ και το σχετικό περιθώριο υποχώρησε στο 16,83%, από 17,82% το 2011ς.
Το συνολικό καθαρό προ φόρων αποτέλεσμα παρέμεινε ζημιογόνο, ωστόσο οι ζημίες περιορίστηκαν κατά 34,3%, στα 2,7 δισ. ευρώ το 2012, έναντι ζημιών 4,1 δισ. ευρώ περίπου το 2011.
Σημειώνεται ότι για δεύτερο κατά σειρά έτος, όλοι οι κλάδοι του μη χρηματοπιστωτικού εταιρικού τομέα, εκτός της ενέργειας/ύδρευσης, ήταν ζημιογόνοι.
Οι αρνητικές αυτές εξελίξεις οφείλονται κυρίως στην κάμψη των μεικτών κερδών, η οποία επέφερε και πάλι την καταγραφή αρνητικού λειτουργικού αποτελέσματος.
Όπως δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της ICAP, «είναι εμφανές ότι απαιτείται ακόμη πολύ μεγάλη προσπάθεια από όλες τις πλευρές (δημόσιος και ιδιωτικός τομέας) για την επάνοδο σε συνθήκες επαρκούς και διατηρήσιμης κερδοφορίας».
Πρόσθεσε ακόμη ότι «στις παρούσες συνθήκες, όπου η δημοσιονομική εξυγίανση προχωρά, είναι θέμα ύψιστης προτεραιότητας η αποκατάσταση ομαλών συνθηκών λειτουργίας στην “πραγματική” οικονομία και η αποκατάσταση της ρευστότητας στην αγορά, ώστε να είναι δυνατή η επαναφορά σε τροχιά ανάπτυξης».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης