Τελευταία Νέα
Οικονομία

J.C. Juncker - Χάρη στις προσπάθειές μου, αποφεύχθηκε η έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη!

tags :
J.C. Juncker - Χάρη στις προσπάθειές μου, αποφεύχθηκε η έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη!
Συνέντευξη στην εφημερίδα "Le Soir"
Στις προσπάθειες «σωτηρίας» της Ελλάδας κατά την προεδρία του στο Eurogroup, αναφέρθηκε ο υποψήφιος για την προεδρία της Κομισιόν, J.C. Juncker.
Μιλώντας στη εφημερίδα «Le Soir», ο υποψήφιος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος διαμήνυσε πως «καταφέραμε -και πρωτίστως χάρη στις δικές μου προσπάθειες- να καταστήσουμε σαφές σε όλες τις χώρες ότι δεν υπήρχε περίπτωση να βγει η Ελλάδα από τη ζώνη του ευρώ».
«Πάντα πίστευα ότι η ιδέα της εξόδου της Ελλάδας ήταν εξαιρετικά επικίνδυνη για τη μετάδοση της κρίσης. Όμως, προϋπόθεση για το επιχείρημα αυτό ήταν η δέσμευση (σσ: της χώρας) για δημοσιονομική εξυγίανση. Δεν υφίσταται βιώσιμη ανάπτυξη επί ενός διαρκώς αυξανόμενου δημόσιου χρέους» συμπλήρωσε ο J.C. Juncker.
Όσον αφορά τις πολιτικές της λιτότητας, τόνισε πως «υποστηρίζω την εξυγίανση των δημόσιων οικονομικών».
«Με προσαρμογές επί των εφαρμοζόμενων προγραμμάτων. Αντιτάχθηκα στην ιδέα της περαιτέρω μείωσης του κατώτατου μισθού στην Ελλάδα. Όμως οι Ολλανδοί, οι Φιλανδοί και άλλοι, καθώς και οι υπουργοί της Μάλτας, της Κύπρου, της Σλοβακίας, της Σλοβενίας και της Πορτογαλίας, δεν ήθελαν να ζητήσουν από τα κοινοβούλιά τους τη συγκατάθεσή τους για τα προγράμματα προσαρμογής που αναπτύσσαμε, ενώ ταυτόχρονα οι συνθήκες διαβίωσης στις χώρες αυτές ήταν χαμηλότερες σε σχέση με την Ελλάδα. Ανάμεσα σε εκείνους που προέβαλαν το επιχείρημα αυτό υπήρχαν και σοσιαλιστές. Ας μην λένε λοιπόν σήμερα ότι έχουν χύσει δάκρυα για την Ελλάδα» εξήγησε εν συνεχεία.
Κληθείς να σχολιάσει το εντεινόμενο αίσθημα ευρωσκεπτικισμού, διαμήνυσε πως «δεν είμαστε αρκετά υπερήφανοι για την Ευρώπη, την οποία θαυμάζουν σε ολόκληρο τον κόσμο για τη διαρκή ειρήνη την οποία έχει εξασφαλίσει στην επικράτειά της. Τα γεγονότα στην Ουκρανία και στην Κριμαία μάς υπενθυμίζουν ότι η ειρήνη και η ελευθερία δεν είναι αιώνιες αρχές στην ήπειρό μας. Κατορθώσαμε να ενοποιήσουμε 28 αγορές, να ενώσουμε 18 εθνικά νομίσματα σε ένα ενιαίο νόμισμα. Αυτό το νόμισμα μας προστατεύει. Πιστεύετε ότι χωρίς αυτό θα είχαμε μπορέσει να αντιμετωπίσουμε την κρίση των ενυπόθηκων δανείων υψηλού κινδύνου, την κρίση μετά την κατάρρευση της Lehman Brothers, ή την ουκρανική κρίση; Θα είχαμε παρασυρθεί σε αδελφοκτόνους οικονομικούς πολέμους ανάμεσα στις ευρωπαϊκές χώρες. Πρέπει να προχωρήσουμε σε περαιτέρω ολοκλήρωση, να συντονίσουμε καλύτερα τις οικονομικές αλλά και τις κοινωνικές πολιτικές μας. […] Προσωπικά επιδιώκω να γίνω πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής γιατί θέλω να βελτιώσω την Ευρώπη».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης