Τελευταία Νέα
Οικονομία

Εκπτώσεις έως και 70% στις κατασχέσεις για μισθούς, συντάξεις και επιδόματα θα κάνει η Εφορία - Το… αφεντικό τρελάθηκε!

Εκπτώσεις έως και 70% στις κατασχέσεις για μισθούς, συντάξεις και επιδόματα θα κάνει η Εφορία - Το… αφεντικό τρελάθηκε!
Εκπτώσεις έως και 70% στα ποσά των κατασχέσεων για μισθούς, συντάξεις, ενοίκια και επιδόματα θα κάνει η εφορία
Το πρόγραμμα των εκπτώσεων υποστηρίζει εγκύκλιος του γ.γ. Δημοσίων Εσόδων Χάρη Θεοχάρη  η οποία δίνει την δυνατότητα σε οφειλέτες να ζητήσουν πίσω τα χρήματα που τους έχει κατάσχει η εφορία εφόσον αποδείξουν ότι αντιμετωπίζουν πρόβλημα  βιοπορισμού.
Στην εγκύκλιο τονίζεται ότι ακόμη και όσοι ρυθμίζουν τις οφειλές τους προς το δημόσιο δεν προστατεύονται πλήρως από τις κατασχέσεις εις χείρας τρίτων! Απλά η εφορία αντί να δεσμεύει όλο το ποσό που δικαιούται... θα σηκώνει μόνο το 50% και σε εξαιρετικές περιπτώσεις , θα περιορίζεται στο 30%!
Για το ποσοστό της έκπτωσης θα αποφασίζει ο προϊστάμενος της Δ.Ο.Υ και εφόσον βέβαια ο φορολογούμενος καταφέρει να πείσει τον έφορο ότι τα εισοδήματα που δεν θα αρπάξει η εφορία είναι αναγκαία για τη διαβίωση του. Επίσης, θα πρέπει να έχει ενταχθεί και σε ρύθμιση τμηματικής καταβολή της οφειλής τους. Βέβαια αν ο φορολογούμενος δεν πληρώνει τις δόσεις το δημόσιο διατηρεί το δικαίωμα της κατάσχεσης.
Ειδικότερα, σύμφωνα με την εγκύκλιο:
* Η άρση της κατάσχεσης και η επιστροφή των χρημάτων μπορεί να γίνει υπό προϋποθέσεις, και κυρίως εφόσον διαπιστωθεί ότι η κατάσχεση εισοδήματος είναι σημαντική για τη διαβίωση του φορολογούμενου (π.χ. για να πληρώνει το ενοίκιο) εφόσον πρόκειται για φυσικό πρόσωπο μη επιτηδευματία.
*  Για τις υπόλοιπες περιπτώσεις (φυσικό πρόσωπο επιτηδευματία, νομικό πρόσωπο ή οντότητα) να προκύπτει από επίσημα στοιχεία – έγγραφα, ότι ο περιορισμός της κατάσχεσης αφορά στην καταβολή μισθοδοσίας σε υπαλλήλους επιχείρησης, στη καταβολή φορολογικών υποχρεώσεων ή άλλων υποχρεώσεων που κρίνονται αναγκαίες για την βιωσιμότητα και τη συνέχιση λειτουργίας της.
*Για τη εξακρίβωση των ανωτέρω θα υπάρξει φορολογικός έλεγχος, ενώ θα πρέπει να διαπιστωθεί ότι δεν εκκρεμεί εντολή ελέγχου οποιασδήποτε φορολογίας για τον οφειλέτη.
*Το ποσοστό αποδέσμευσης θα φθάνει ώς το 50% του ποσού της κατάσχεσης με εξαίρεση τις οφειλές Φ.Π.Α. που αποδεδειγμένα έχουν εισπραχθεί και δεν έχουν αποδοθεί ή ώς το 70% επί των μελλοντικών απαιτήσεων με την προϋπόθεση να καλύπτονται τουλάχιστον 3 δόσεις της ρύθμισης, εφόσον οι εναπομένουσες δόσεις  δεν ξεπερνούν τις 12 ή 5 όταν οι υπόλοιπες περισσότερες από 12.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης