Τελευταία Νέα
Οικονομία

Συμψηφισμό ΦΠΑ ή νέο σύστημα εξόφλησης φόρων; - Ο ΦΠΑ θα αποδίδεται μόνο όταν πληρωθεί το τιμολόγιο ανεξάρτητα της ημερομηνίας έκδοσης

Συμψηφισμό ΦΠΑ ή νέο σύστημα εξόφλησης φόρων; - Ο ΦΠΑ θα αποδίδεται μόνο όταν πληρωθεί το τιμολόγιο ανεξάρτητα της ημερομηνίας έκδοσης
«Η ένταξη στο σύστημα θα είναι προαιρετική και θα αφορά τις συνεπείς επιχειρήσεις»
Νέο σύστημα εξόφλησης του ΦΠΑ εξήγγειλε χθες η κυβέρνηση, η οποία σαράντα μέρες πριν τις εκλογές επιχείρησε να το «σερβίρει» ως μέτρο για τον συμψηφισμό οφειλών μεταξύ δημοσίου και ιδιωτών - που θα ισχύσει από το Φθινόπωρο…
Επί της ουσίας δεν πρόκειται για συμψηφισμό οφειλών από ΦΠΑ αλλά για νέο καθεστώς πληρωμής του φόρου. Με το νέο σύστημα παρέχεται η δυνατότητα στις επιχειρήσεις να αποδίδουν στο δημόσιο το ΦΠΑ μόνο όταν το τιμολόγιο πληρωθεί ανεξάρτητα από την ημερομηνία έκδοσης του.
Σήμερα ο εκδότης του τιμολογίου είναι υπόχρεος για την καταβολή του ΦΠΑ μέσα στην προθεσμία υποβολής της περιοδικής δήλωσης ΦΠΑ, κάθε μήνα ή τρίμηνο, ανεξάρτητα αν αυτό πληρωθεί έξι μήνες αργότερα.
Το σύστημα αυτό εξήγγειλε χθες ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς μετά από σύσκεψη στο Γενικό Λογιστήριο του κράτους με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, τον υφυπουργό Οικονομικών Γιώργο Μαυραγάνη και το Γενικό Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων Χάρη Θεοχάρη. Στη σύσκεψη μετείχαν από πλευράς ΠΑΣΟΚ οι Φίλιππος Σαχινίδης και Χρήστος Πρωτόπαπας.
Το μέτρο σε πρώτη φάση θα ισχύσει μόνο για επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες με ετήσια ακαθάριστα έσοδα μέχρι 500.000 ευρώ. Πολύ αργότερα και εφόσον συμφωνήσει και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αυτό θα επεκταθεί και σε εταιρίες με τετραπλάσια ακαθάριστα έσοδα που φθάνουν τα 2 εκατ. ευρώ.
Εκτός μένουν οι επιχειρήσεις που ασχολούνται με το ενδοκοινοτικό εμπόριο λόγω της μεγάλης φοροδιαφυγής που συναντάται σε αυτό τον τομέα.            
«Η ένταξη στο σύστημα θα είναι προαιρετική και θα αφορά τις συνεπείς επιχειρήσεις», είπε χθες ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, μετά τη σύσκεψη που προηγήθηκε  στο Γενικό Λογιστήριο του κράτους.     
Ο κ. Σαμαράς είπε ακόμη ότι όλα τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν λόγω μη καταβολής ΦΠΑ που δεν αποδόθηκε από το Δημόσιο διαγράφονται - χωρίς ωστόσο να προσδιορίσει τον ακριβή χρόνο που θα γίνει αυτό - ενώ ανέφερε πως εφεξής οι συνεπείς επιχειρηματίες «δεν θα έχουν κανένα μπλέξιμο ούτε από την ασυνέπεια του κράτους ούτε από την ασυνέπεια άλλων επιχειρηματιών».
Ο πρωθυπουργός αφού αναγνώρισε τη μεγάλη αναστάτωση που υπάρχει σήμερα στην αγορά με τις πληρωμές του ΦΠΑ διευκρίνισε ότι ο συμψηφισμός θα νομοθετηθεί σύντομα και θα εφαρμοσθεί μετά τον Σεπτέμβριο.  
Ανάφερε δε πως το μέτρο θα ανοίξει το δρόμο και για τον συνολικό συμψηφισμό οφειλών μεταξύ ιδιωτικού τομέα και δημοσίου, δηλαδή και για άλλες κατηγορίες φόρων.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το πρόβλημα με τις πληρωμές του ΦΠΑ οξύνθηκε μέσα στην κρίση με τις καθυστερήσεις σε αυτό το μέτωπο να είναι τραγικές και  να ξεπερνούν τα τέσσερα χρόνια «γονατίζοντας» εκατοντάδες χιλιάδες επιχειρήσεις μέσα στην θύελλα της κρίσης.   
Σύμφωνα με το σχέδιο αν μια επιχείρηση δεν έχει εισπράξει τον ΦΠΑ για οποιανδήποτε συναλλαγή με άλλη επιχείρηση ή με το Δημόσιο, δεν θα έχει υποχρέωση να αποδώσει τον φόρο στο Δημόσιο. Ο ΦΠΑ θα λογίζεται σε ταμειακή βάση, σύμφωνα με τις εισπράξεις και τις πληρωμές, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν θα γίνονται οι σχετικές εγγραφές στα βιβλία της επιχείρησης.
Ο συμψηφισμός θα λειτουργήσει ως «ανάχωμα» για την έκδοση και διακίνηση εικονικών τιμολογίων, καθώς ο εικονικός ΦΠΑ δεν θα μπορεί να εκπέσει εάν δεν καταβληθεί.  Το μέτρο εφαρμόζεται ήδη σε Μ. Βρετανία, Πορτογαλία, Ισπανία, Μάλτα, Ρουμανία και Βουλγαρία.
Κατά τις πληροφορίες εμπνευστής του συγκεκριμένου σχεδίου είναι ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Μαυραγάνης, ο οποίος χθες έκανε αναλυτική παρουσίαση του μέτρου στη σύσκεψη με τον Αντώνη Σαμαρά.
Όπως διευκρίνιζαν αρμόδιες πηγές με βάση το εναλλακτικό σύστημα υπολογισμού και πληρωμής του ΦΠΑ που προωθείται οι επιχειρήσεις δεν θα αποδίδουν ΦΠΑ όταν εκδίδουν τιμολόγια αλλά αφού πρώτα θα έχουν εισπράξει την αξία και το ΦΠΑ της συναλλαγής για το οποίο εκδόθηκε το παραστατικό.
Στο πλαίσιο αυτό κάθε επιχείρηση που θα κάνει δήλωση απόδοσης ΦΠΑ κάθε μήνα ή κάθε τρίμηνο, θα εισέρχεται στο νέο σύστημα πληρωμής και θα δηλώνει το ακριβές ποσό που έχει μπει στο ταμείο της απ' τη συναλλαγή. Με βάση αυτό το ποσό θα καταβάλει το ΦΠΑ και όχι με βάση το ποσό που αναγράφεται στο τιμολόγιο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης