Τελευταία Νέα
Οικονομία

ΒΕΘ - Περιορίστηκαν οι επιχειρήσεις που κατέβασαν ρολά το α' τρίμηνο 2014 - Μείωση και στις νέες εγγραφές

tags :
ΒΕΘ - Περιορίστηκαν οι επιχειρήσεις που κατέβασαν ρολά το α' τρίμηνο 2014 - Μείωση και στις νέες εγγραφές
Οι συνεχείς φοροεπιδρομές και η ανασφάλεια σπρώχνουν την επιχειρηματικότητα σε δύσβατο δρόμο, με ελάχιστα περιθώρια επιστροφής, επισημαίνει ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου
Σημαντική μείωση 40% καταγράφεται στις ενάρξεις επιχειρηματικής δραστηριότητας το πρώτο τρίμηνο του 2014, ενώ παράλληλα περιορίστηκε και ο αριθμός των εταιρειών που κατέβασαν ρολά, σύμφωνα με το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης.
Στο πρώτο τρίμηνο του 2014, 477 βιοτεχνίες έβαλαν λουκέτο όταν ένα χρόνο πριν, το αντίστοιχο διάστημα, ανέρχονταν σε 602, ήτοι μείωση 20,7%.
Όμως, αντίστοιχα αρνητικά είναι τα στοιχεία του ΒΕΘ για τις νέες εγγραφές, καθώς κατά τους πρώτους τρεις μήνες του έτους που διανύουμε έναρξη έκαναν 125 επιχειρήσεις, έναντι 208 την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, ήτοι μείωση 40%.
Όπως σημειώνεται, οι διαγραφές έναντι των εγγραφών είναι σχεδόν τετραπλάσιες.
Από τις εταιρείες που έκλεισαν, το μεγαλύτερο ποσοστό αφορά ατομικές επιχειρήσεις (364) και ακολουθούν οι ομόρρυθμες εταιρίες (84 διαγραφές).
Όσον αφορά τους λόγους διαγραφής, ο κύριος λόγος είναι ότι κρίθηκαν ασύμφορες, αλλά και για λόγους συνταξιοδότησης.
Πάντως, σύμφωνα με το ΒΕΘ, αν και οι ατομικές επιχειρήσεις είναι αυτές που πλήττονται περισσότερο, την ίδια στιγμή είναι εκείνες που κατέχουν τα σκήπτρα στις εγγραφές.
Κατά το εξεταζόμενο διάστημα στο μητρώο του ΒΕΘ προστέθηκαν 85 ατομικές επιχειρήσεις, με τις ομόρρυθμες να ακολουθούν με 11.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΒΕΘ, Παναγιώτη Παπαδόπουλο, «η αρνητική κατάσταση που επικρατεί στο επιχειρείν, αποτυπώνεται με τον πιο μελανό τρόπο μέσα από τις εγγραφές και διαγραφές των βιοτεχνιών της Θεσσαλονίκης».
Ο αριθμός των λουκέτων στο πρώτο τρίμηνο του 2014 είναι μεγάλος, σημειώνει, ωστόσο προσθέτει ότι καταγράφεται σημαντική επιβράδυνση έναντι του αντίστοιχου περσινού διαστήματος.
«Το ζήτημα είναι αν έχουμε φτάσει στον πάτο και ως απόρροια αυτού περιορίζεται και ο αριθμός των επιχειρήσεων που οδηγούνται σε κλείσιμο» σημειώνει ο πρόεδρος του ΒΕΘ, και συμπληρώνει ότι «οι συνεχείς φοροεπιδρομές και η ανασφάλεια σπρώχνουν την επιχειρηματικότητα σε δύσβατο δρόμο, με ελάχιστα περιθώρια επιστροφής».
«Θα πρέπει να γίνει κοινός τόπος ότι η Ελλάδα θα μπορέσει να επανέλθει σε αναπτυξιακή τροχιά μόνο με στοχευμένες κάθετες παρεμβάσεις και όχι με νέα οριζόντια μέτρα» αναφέρει.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης