Τελευταία Νέα
Οικονομία

Η τρόικα «έφαγε» την διάταξη για τους συμψηφισμούς ΦΠΑ - Από το πρώτο ευρώ θα δηλωθούν φέτος οι τόκοι από καταθέσεις

Η τρόικα «έφαγε» την διάταξη για τους συμψηφισμούς ΦΠΑ - Από το πρώτο ευρώ θα δηλωθούν φέτος οι τόκοι από καταθέσεις
Δεν ισχύει το όριο των 250 ευρώ ως είχε εξαγγείλει η κυβέρνηση
Τη διάταξη για τον συμψηφισμό του ΦΠΑ που είχε εξαγγείλει πομπωδώς, πήρε πίσω η κυβέρνηση, με απαίτηση της τρόικας, η οποία διαφωνούσε με την ενσωμάτωση στο πολυνομοσχέδιο πολλών φορολογικών ρυθμίσεων.
Ενώ στο προσχέδιο του πολυνομοσχεδίου, το οποίο διέρρευσε μια μέρα πριν την κατάθεσή του στη Βουλή η διάταξη υπήρχε, ξαφνικά αφαιρέθηκε από το τελικό κείμενο του νομοθετήματος.
Συγκεκριμένα στο άρθρο 3 στην παράγραφο β΄, υπήρχε ειδική αναφoρά στη διεύρυνση της δυνατότητας συμψηφισμών ΦΠΑ στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, με περιγραφή, μάλιστα, της απαιτούμενης διαδικασίας (ηλεκτρονική υποβολή τιμολογίων από τους φορείς, διασταυρώσεις κ.λ.π.).
Προς απογοήτευση όμως των φορέων της αγοράς οι οποίοι περίμεναν πως και πως τη ρύθμιση, αυτή χάθηκε στις ατραπούς των διαφωνιών με τους δανειστές.
Το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί με τις οφειλές και τις επιστροφές ΦΠΑ είναι τεράστιο.
Αυτή τη στιγμή εκκρεμούν στις εφορίες 5.463 αιτήσεις επιστροφής ΦΠΑ, στις οποίες αντιστοιχούν 810 εκατ. ευρώ. Ο μέσος χρόνος αναμονής είναι 376 ημέρες, ωστόσο υπάρχουν αιτήσεις οι οποίες «αραχνιάζουν» στα συρτάρια των εφοριών έως και 1.497 ημέρες.
Η εξήγηση που δίνει το υπουργείο Οικονομικών για την εξαφάνιση της ρύθμισης είναι ότι θα γίνουν βελτιώσεις και προσθήκες και θα κατατεθεί στη Βουλή σε άλλο νομοσχέδιο.
Όμως αλλού είναι η αλήθεια. Σύμφωνα με πληροφορίες οι διατάξεις αφαιρέθηκαν προκειμένου να αποφευχθεί περαιτέρω ένταση με την τρόικα πριν από την ψηφοφορία για το πολυνομοσχέδιο.
Οι δανειστές είχαν εκφράσει την έντονη διαφωνία τους για το γεγονός ότι πολλές διατάξεις κυρίως φορολογικού χαρακτήρα, συμπεριελήφθησαν στο πολυνομοσχέδιο ερήμην τους.
Κάτι αντίστοιχο έγινε και με τους τόκους των καταθέσεων. Ενώ η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών είχε προαναγγείλει τη θέσπιση ανωτάτου ορίου ύψους 250 ευρώ για τα ποσά των τόκων καταθέσεων που πρέπει να δηλώνονται φέτος υποχρεωτικά στις φορολογικές δηλώσεις, δεν προχώρησε τελικά στη ρύθμιση αυτή. Αποτέλεσμα της μη διευθέτησης του θέματος της υποχρεωτικής δήλωσης των τόκων των καταθέσεων θα είναι όλοι οι φορολογούμενοι οι οποίοι κατά τη διάρκεια του 2013 δεν απέκτησαν καθόλου εισοδήματα να εμφανιστούν στην Εφορία με δηλωθέντα «εισοδήματα» . μερικών λεπτών του ευρώ από τόκους καταθέσεων και να φορολογηθούν με βάση τα τεκμήρια διαβίωσης, όχι με την ευνοϊκή κλίμακα των μισθωτών, στην οποία ισχύει αφορολόγητο όριο 9.550 ευρώ, αλλά με την δυσμενέστερη φορολογική κλίμακα για τους έχοντες εισοδήματα από «εκμετάλλευση κεφαλαίου», στην οποία προβλέπεται επιβολή φόρου 10% από το πρώτο ευρώ.
Συνεπώς, χιλιάδες φορολογούμενοι χωρίς εισοδήματα θα πληρώσουν εξωπραγματικούς φόρους, καθώς οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών θα τους φορολογήσουν με συντελεστή 10% από το πρώτο ευρώ των τεκμαρτών ποσών φορολογητέου εισοδήματος που θα τους προσδιορίσουν με βάση τα τεκμήρια διαβίωσης. Οι φόροι αυτοί μάλιστα θα προσαυξηθούν περαιτέρω κατά 55% λόγω της επιβολής προκαταβολής φόρου.
Ουσιαστικά, όσοι φορολογούμενοι το 2013 δεν είχαν κανένα εισόδημα, μόνο και μόνο επειδή θα εμφανίζουν, στις δηλώσεις τους, τόκους καταθέσεων μερικών λεπτών του ευρώ, θα φορολογούνται βάσει τεκμηρίων, με συνολικό φορολογικό συντελεστή 15,5%, για τεκμαρτά εισοδήματα ανώτερα των 2.500 ευρώ, που θα μπορούν να φθάνουν μέχρι και τα 10.000 ευρώ, οπότε θα καλούνται να πληρώνουν φόρους της τάξεως των 465 έως και 1.550 ευρώ.
Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι απαλλάσσονται από την προκαταβολή φόρου 55% οι φορολογούμενοι που αποκτούν από την 1η Ιανουαρίου 2014 εισοδήματα που προέρχονται από ακίνητα και κινητές αξίες, ενώ διατηρείται και η απαλλαγή για τα εισοδήματα από μισθωτές υπηρεσίες. Η προκαταβολή φόρου 55% θα επιβάλλεται μόνο στα εισοδήματα από επιχειρηματική δραστηριότητα, δηλαδή στα κέρδη από την άσκηση επιχείρησης ή ελευθέριου επαγγέλματος και στα γεωργικά εισοδήματα, τα οποία αποκτώνται από την 1η Ιανουαρίου 2014.

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης