Τελευταία Νέα
Οικονομία

Financial Times - Η λιτότητα βλάπτει σοβαρά την… υγεία! - Δυσμενείς οι επιπτώσεις της κρίσης στην υγεία των Ελλήνων

Financial Times - Η λιτότητα βλάπτει σοβαρά την… υγεία! - Δυσμενείς οι επιπτώσεις της κρίσης στην υγεία των Ελλήνων
Έρευνα του Πανεπιστήμιου της Οξφόρδης
Δυσμενείς επιδράσεις στην υγεία των Ελλήνων πολιτών από τις συνέπειες της κρίσης, διαπιστώνει το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.
Σε συνέδριο των Financial Times στην Αθήνα με κεντρικό θέμα την υγεία, η ερευνητική ομάδα του βρετανικού πανεπιστημίου διαπίστωσε πως οι επιπτώσεις από την οικονομική κρίση στην υγεία των Ελλήνων είναι σημαντικές, ενώ ταυτοχρόνως, οι παρεχόμενες υπηρεσίες συρρικνώνονται και η πρόσβαση στο σύστημα υγείας αποκτά ολοένα και μεγαλύτερα εμπόδια.
 «Κάτω από την πίεση της τρόικας, επήλθε μείωση κατά 60% στον προϋπολογισμό της υγείας, με αποτέλεσμα τη δημιουργία μεγάλων ανισοτήτων» ανέφερε χαρακτηριστικά, η εισηγήτρια της έρευνας.
Σύμφωνα με στοιχεία έρευνας, το 50% των ασθενών αντιμετωπίζουν προβλήματα πρόσβασης στο σύστημα υγείας, σε ποσοστό δε 43% εξ αυτών δεν λαμβάνει θεραπεία, είτε γιατί δεν μπορεί να πληρώσει, είτε διότι αντιμετώπισε πρόβλημα μετακίνησης.
Παράλληλα, η κρίση έχει επιφέρει και έμμεσες επιπτώσεις, που έχουν να κάνουν με την καθημερινότητα των πολιτών (τροφή, θέρμανση, λογαριασμοί) καθώς παρατηρείται αύξηση του ποσοστού των ατόμων, που αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στις ανάγκες τους.
Επίσης, διαπιστώθηκε άρνηση της πολιτικής ηγεσίας να δεχτεί τις δραματικές συνέπειες που έχει προκαλέσει η φτώχεια στην υγεία των Ελλήνων, με πιο κύρια αντίδραση να μην υποστηρίζει με στοιχεία τις σχετικές μελέτες.
 «Η λιτότητα έχει βλάψει την οικονομική ανάκαμψη παντού. Ένα ευρώ λιγότερο μπορεί να έχει μακροχρόνιες επιπτώσεις» κατέληξε χαρακτηριστικά.
Εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης, ο αρμόδιος υπουργός, Άδωνις Γεωργιάδης υπεραμύνθηκε των μεταρρυθμίσεων, χαρακτηρίζοντάς τες  μονόδρομος για μια χώρα που θέλει να παραμείνει στο ευρώ και στην Ευρώπη.
Όπως υπογράμμισε, πολλοί πίστευαν πως αυτές οι μεταρρυθμίσεις δεν θα προχωρούσαν, ωστόσο η πραγματικότητα τους διέψευσε. «Η κυβέρνηση, αυτό το τελευταίο διάστημα, έχει επιδείξει πολύ μεγάλη αποφασιστικότητα και η χώρα, ο τόπος, έχει επιτύχει πολύ μεγάλη πρόοδο, η οποία αναγνωρίζεται απ’ όλον τον πλανήτη, πλην των Ελλήνων δημοσιογράφων» πρόσθεσε..
Καταλήγοντας, διέτεινε πως «κάθε αντικειμενικός παρατηρητής μπορεί να συνειδητοποιήσει ότι η Ελλάδα, η οποία πριν από δύο χρόνια ήταν περίπου στο χείλος του γκρεμού, τουλάχιστον έχουμε επιτύχει σήμερα να κερδίσουμε επαξίως τη θέση μας στον πυρήνα της ΕΕ και της Ευρωζώνης. Προφανώς δεν έχουμε τελειώσει ακόμη την πορεία, έχουμε πολλά πράγματα ακόμη να κάνουμε. Αλλά σας διαβεβαιώνω ότι θα τα κάνουμε».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης