Τελευταία Νέα
Οικονομία

Wall Street Journal – Η κυβέρνηση Σαμαρά πέρασε το δικό της στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα – Βελτιώνεται η ελληνική οικονομία

Wall Street Journal – Η κυβέρνηση Σαμαρά πέρασε το δικό της στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα – Βελτιώνεται η ελληνική οικονομία
Οι αγορές εμπιστεύονται την Τράπεζα της Ελλάδας για τις κεφαλαιακές ανάγκες του ελληνικού τραπεζικού συστήματος


Στη διαπίστωση ότι η κατάσταση στην Ελλάδα έχει αρχίσει να βελτιώνεται αναφέρεται σε σημερινό της δημοσίευμα η Wall Street Journal, η οποία αναφερόμενη στην πρόσφατη συμφωνία της ελληνικής κυβέρνησης με την τρόικα, υπογραμμίζει ότι το πιο εντυπωσιακό ήταν ότι η Αθήνα κατάφερε να «περάσει το δικό της» σε ζητήματα κρίσιμης σημασίας, όπως ο προϋπολογισμός, η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.
«Αυτό αποτελεί ένδειξη του πόσο η ανάκαμψη της οικονομίας, η αισιοδοξία των αγορών και η αυξανόμενη εμπιστοσύνη στον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, έχουν αλλάξει τους όρους του παιχνιδιού» αναφέρει το δημοσίευμα, το οποίο υπογραμμίζει ότι οι βελτιούμενες προοπτικές της ελληνικής οικονομίας έδωσαν το πάνω χέρι στον κ.Σαμαρά στις διαπραγματεύσεις για τον προϋπολογισμό.
Δείγμα γραφής αυτής της εξέλιξης, κατά το δημοσίευμα, ήταν ότι στην έναρξη της επιθεώρησης της προόδου του προγράμματος από την τρόικα, το ΔΝΤ επέμεινε πως η Ελλάδα είχε να αντιμετωπίσει ένα σημαντικό έλλειμμα το 2013 και απαιτούσε περαιτέρω δημοσιονομική σύσφιξη, σε αντίθεση με την Αθήνα που επέμεινε στις πιο αισιόδοξες προβλέψεις της, αρνούμενη να λάβει μέτρα που θα παρέτειναν την ύφεση.
«Αυτή η απόφαση αποδείχθηκε σωστή όταν τα στοιχεία της Ελληνικής κυβέρνησης έδειξαν ότι η χώρα πέτυχε πλεόνασμα προ τόκων 1,1% το 2013» υπογραμμίζει η Wall Street Journal.

Η ελληνική οικονομία βελτιώνεται
Το δημοσίευμα επικαλείται έρευνα της Alpha Bank, σύμφωνα με την οποία η ελληνική οικονομία είναι πιθανό να αναπτυχθεί κατά 1,1%, αναφέρει ότι ο δείκτης μεταποίησης PMI βρίσκεται σε επεκτατική περιοχή, ότι η καταναλωτική εμπιστοσύνη έχει «γυρίσει» σε θετικό πεδίο, ότι οι πωλήσεις αυτοκινήτων και οι οικοδομικές άδειες αυξάνονται καθώς και ότι η τουριστική βιομηχανία φαίνεται να οδεύει προς μια ακόμα χρονιά-ρεκόρ.
«Το χρήμα αρχίζει και πάλι να ρέει προς την Ελλάδα, με δέλεαρ την παγκόσμια ζήτηση για αποδόσεις: το Χρηματιστήριο Αθηνών κατέγραψε άνοδο 35% το 2013, εμφανίζοντας μια από τις καλύτερες επιδόσεις στον κόσμο. Οι αποδόσεις των ελληνικών 10ετών ομολόγων έχουν υποχωρήσει στο 6,84%. Η Τράπεζα Πειραιώς προχώρησε την περασμένη εβδομάδα σε έκδοση 3ετών ομολόγων ύψους 500 εκατ. ευρώ με επιτόκιο 4,5%» αναφέρει η Wall Street Journal, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι ένα εκτιμώμενο χρηματοδοτικό κενό ύψους 4 δισ. ευρώ το 2014 συρρικνώνεται ταχύτατα, χάρη στην αποπληρωμή της κρατικής βοήθειας που είχαν λάβει οι τράπεζες.
«Η Αθήνα μιλά ακόμα και για έκδοση ομολόγων, αυξάνοντας τις πιθανότητες να μην χρειαστεί τρίτο πακέτο διάσωσης» αναφέρει το δημοσίευμα.

Οι αγορές εμπιστεύονται την Τράπεζα της Ελλάδας για κεφαλαιακές ανάγκες του ελληνικού τραπεζικού συστήματος
Σύμφωνα με τη Wall Street Journal, αυτή η βελτιούμενη προοπτική έγειρε την ζυγαριά στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα αναφορικά με το ύψος της απαιτούμενης ανακεφαλαιοποίησης του τραπεζικού συστήματος.
Η Τράπεζα της Ελλάδος πραγματοποίησε stress tests με την βοήθεια της BlackRock και της Rothschild, τα οποία κατέληξαν ότι οι μεγαλύτερες τράπεζες της Ελλάδας χρειάζονται συνολικά επιπλέον κεφάλαια ύψους 6,4 δισ. δολαρίων προκειμένου να καλύψουν τις αναμενόμενες μελλοντικές ζημιές. Η τρόικα θεώρησε πως το ποσό αυτό είναι υπερβολικά χαμηλό, με το ΔΝΤ ιδιαίτερα να πιέζει για πολύ μεγαλύτερο ποσό.
«Το πώς το ΔΝΤ έφτασε σε αυτά τα στοιχεία παραμένει μυστήριο για την ελληνική κυβέρνηση, την κεντρική τράπεζα και τους συμβούλους της» τονίζει το δημοσίευμα της Wall Street Journal, επισημαίνοντας ωστόσο ότι έγινε συμβιβασμός και ότι η διαδικασία προχώρησε με βάση τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας.
«Ως αντάλλαγμα, η Αθήνα συμφώνησε ότι οποιοδήποτε ποσό από τα υπόλοιπα 11 δισ. ευρώ από τα χρήματα διάσωσης που προς το παρόν έχουν «μπει στην άκρη» για τις ανακεφαλαιοποιήσεις τραπεζών, το οποίο δεν χρειάζεται άμεσα, θα συνεχίσει να είναι διαθέσιμο προκειμένου να καλυφθούν όποια περαιτέρω κενά εντοπίσει η ΕΚΤ όταν διεξάγει τα δικά της stress tests αργότερα φέτος» τονίζει το δημοσίευμα, το οποίο υπογραμμίζει πως «η αγορά φαίνεται να είναι πρόθυμη να εμπιστευτεί την άσκηση της Τράπεζας της Ελλάδας, αντανακλώντας με αυτόν τον τρόπο την εμπιστοσύνη στη BlackRock
«Οι Alpha Bank και Πειραιώς έχουν ανακοινώσει σχέδια για αύξηση μετοχικού κεφαλαίου 1,2 δισ. και 1,75 δισ. ευρώ αντίστοιχα – περισσότερο απ' όσο απαιτείται στο πλαίσιο των stress tests - που σύμφωνα με τους τραπεζίτες έχουν προσελκύσει σημαντικό ενδιαφέρον από τους επενδυτές» αναφέρει η Wall Street Journal, η οποία ωστόσο επισημαίνει ότι το να αγοράσει κανείς μετοχές ελληνικής τράπεζας αυτή τη στιγμή, παραμένει ριψοκίνδυνο.
«Το τραπεζικό σύστημα έχει «χρεωθεί»με μη εξυπηρετούμενα δάνεια ύψους 70 δισ. ευρώ, που αντιστοιχούν στο 30% του ΑΕΠ Τα στεγαστικά δάνεια αποτελούν ιδιαίτερη πηγή αβεβαιότητας, αφού η αγορά κατοικίας μετά βίας κινήθηκε κατά τη διάρκεια της κρίσης, εν μέσω της συνεχιζόμενης απαγόρευσης κατασχέσεων, του θολού τοπίου σε ότι αφορά τη φορολογία ακινήτων και συναλλαγών και της απροθυμίας των τραπεζών να δανείσουν. Αν οι τράπεζες δεν αντλήσουν αρκετά κεφάλαια, τότε η οικονομία θα συνεχίσει να στερείται πίστης» υπογραμμίζει το δημοσίευμα.
Ωστόσο, όπως επισημαίνει η Wall Street Journal, υπάρχουν ορισμένοι επενδυτές, οι οποίοι είναι πρόθυμοι να στοιχηματίσουν ότι καθώς η οικονομία θα ανακάμπτει, θα μειωθούν οι καθυστερούμενες οφειλές, η ποιότητα των assets θα βελτιωθεί και θα εξαφανιστεί η προοπτική μεγάλων απωλειών.

Από την πρόοδο των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων θα εξαρτηθεί η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας
«Η ένταση της ανάκαμψης θα εξαρτηθεί και από την πρόοδο στο μέτωπο των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, που είναι απαραίτητες για την εξισορρόπηση της οικονομίας. Οι διαφωνίες αναφορικά με τον ρυθμό των μεταρρυθμίσεων παραμένουν από την αρχή του προγράμματος διάσωσης της Ελλάδας, εν μέσω παραπόνων ότι η Αθήνα είναι υπερβολικά απρόθυμη να τα βάλει με τα συμφέροντα» τονίζει η Wall Street Journal, η οποία αναφερόμενη στις απαιτήσεις της τρόικα για την πλήρη εφαρμογή των 329 μέτρων που προσδιόρισε ο ΟΟΣΑ, υποστηρίζει ότι η ελληνική κυβέρνηση ήθελε ευελιξία σε ότι αφορά τον χρόνο, δεδομένης και της ισχνής πλειοψηφίας των μόλις 3 εδρών που κατέχει στην ελληνική Βουλή και εν όψει των ευρωεκλογών του Μαΐου.
«Δεν έχει περάσει πολύς καιρός από τότε που η έκκληση του κ. Σαμαρά για συμπόνια μπορεί να έπεφτε στο κενό. Ακόμα και τώρα, ορισμένοι αξιωματούχοι της τρόικα, σε κατ' ιδίαν συζητήσεις, τον κατηγορούν για εκβιασμό. Όμως ο ίδιος πιστεύει πως αξίζει να του πιστωθεί ότι κατάφερε να συγκρατήσει τη χώρα ώστε να μην διαλυθεί, φέρνοντας παράλληλα τον ταχύτερο ρυθμό μεταρρυθμίσεων μεταξύ των χωρών-μελών του ΟΟΣΑ» αναφέρει το δημοσίευμα, το οποίο επικαλούμενο τις δημοσκοπήσεις, επισημαίνει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ προηγείται κατά μόλις μία ποσοστιαία μονάδα έναντι της ΝΔ, ποσοστό που – όπως λέει - δεν αρκεί για να υπάρξει κάποια ριζική αλλαγή στο πολιτικό σκηνικό της χώρας, ενώ αναφορά γίνεται και στους ανεξάρτητους βουλευτές που φέρονται πιο πρόθυμοι να στηρίξουν την κυβέρνηση στις δύσκολες ψηφοφορίες προκειμένου να αποφύγουν τις πρόωρες εκλογές.
«Αυτό δείχνει πως ο κ. Σαμαράς συνεχίζει να αποτελεί την καλύτερη εγγύηση έναντι αυτού που οι ηγέτες της ευρωζώνης και οι αγορές συμφωνούν ότι αποτελεί τον μεγαλύτερο κίνδυνο για την ελληνική ανάκαμψη και τις προοπτικές τερματισμού της κρίσης: μια νέα πολιτική αστάθεια. Έτσι, δεν αποτελεί έκπληξη που είναι πρόθυμοι να του δώσουν το «πλεονέκτημα της αμφιβολίας» καταλήγει το δημοσίευμα της Wall Street Journal.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης