Τελευταία Νέα
old

Στο ιλιγγιώδες ποσό των… 1,39 ευρώ την ημέρα ανέρχεται το «κοινωνικό μέρισμα» της κυβέρνησης! - Ποιοι οι δικαιούχοι

Στο ιλιγγιώδες ποσό των… 1,39 ευρώ την ημέρα ανέρχεται το «κοινωνικό μέρισμα» της κυβέρνησης! - Ποιοι οι δικαιούχοι
Ποια τα κριτήρια με τα οποία θα γίνει η μοιρασιά
Εφάπαξ εισοδηματικές ενισχύσεις οι οποίες θα κυμαίνονται από 200 έως και 800 ευρώ θα χορηγηθούν εντός του Μαϊου σε περίπου 1 εκατ. πολίτες ως «κοινωνικό μέρισμα» από το πρωτογενές πλεόνασμα του κρατικού προϋπολογισμού του 2013.
Με βάση εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια, τα οποία θα εξειδικευθούν το επόμενο διάστημα στη βάση του συστήματος χορήγησης του οικογενειακού επιδόματος, θα δοθούν τελικώς μόνο 505 εκατ. ευρώ από το πλεόνασμα των περίπου 2,9 δισ. ευρώ, σε 1 εκατομμύριο πολίτες λίγο πριν τις διπλές εκλογές του Μαϊου.
Οι περίπου 65.000 ένστολοι με αποδοχές κάτω των 1.500 ευρώ, θα μοιραστούν περίπου 30 εκατ. ευρώ, δηλαδή έκαστος θα λάβει γύρω στα 460 ευρώ κατά μέσο όρο (ή 1,26 ευρώ (!) την ημέρα).
Οι υπόλοιποι 935.000 εξαθλιωμένοι από την μνημονιακή πολιτική συνάνθρωποι θα μοιραστούν 475 εκατ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί σε περίπου 508 ευρώ το «κεφάλι». Σε ημερήσια βάση η ενίσχυση φθάνει στο...ιλιγγιώδες ποσό των 1,39 ευρώ, το οποίο δεν φθάνει ούτε για ένα γιαούρτι ή για ένα εισιτήριο του μετρό για να προσέλθουν στις κάλπες.
Σύμφωνα με τους πρώτους υπολογισμούς του υπουργείου Οικονομικών πέραν των 65.000 ένστολων «κοινωνικό μέρισμα» θα λάβουν περίπου 400.000 δικαιούχοι οικογενειακών επιδομάτων, 300.000 χαλημοσυνταξιούχοι, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται και οι συνταξιούχοι αγρότες, περισσότεροι από 200.000 άνεργοι, ανάπηροι κ.α.
Τα «ψίχουλα» θα διανεμηθούν με εισοδηματικά κυρίως κριτήρια. Το ποσό θα κλιμακώνεται ανάλογα με τον αριθμό των παιδιών, όπως γίνεται και με το οικογενειακό επίδομα, όχι όμως με τα ίδια εισοδηματικά όρια.
Άγνωστο είναι ακόμα εάν θα λάβουν «μέρισμα» ελεύθεροι επαγγελματίες και εισοδηματίες, καθώς το εισοδηματικό κριτήριο δεν .ανταποκρίνεται για την πλειονότητα εξ αυτών στην πραγματική τους οικονομική κατάσταση, ενώ ορισμένοι από αυτούς θα ωφεληθούν από την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου ύψους 1 δισ. ευρώ με βάση την κατανομή του πλεονάσματος.
Ειδικά για τους άστεγους, θα χορηγηθούν 20 εκατ. ευρώ στις υπηρεσίες που προσφέρουν τροφή και στέγαση σε αυτούς που το έχουν ανάγκη.

Η μοιρασιά
Η κυβέρνηση επιθυμούσε τη διανομή «μερίσματος» τουλάχιστον 1 δισ. ευρώ, πρόταση στην οποία δεν συναίνεσε η τρόικα.
Έτσι το υπόλοιπο πρωτογενές πλεόνασμα των 2,4 δισ. ευρώ θα διατεθεί ως εξής:
*Ένα δισ. ευρώ θα κατευθυνθεί για την εξόφληση ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς τους ιδιώτες (φυσικά και νομικά πρόσωπα).
*Άλλο 1 δισ. ευρώ για την εξόφληση Δημοσίου χρέους.
*Ποσό 350 εκατ. ευρώ θα διατεθεί για τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών.
*Περίπου 60 εκατ. ευρώ θα δοθούν για τη συμμόρφωση με τις αποφάσεις των δικαστηρίων αναφορικά με τους μισθούς των δικαστικών.
Αντίθετα, δεν έχει προβλεφθεί κονδύλι για ένστολους, το οποίο υπολογίζεται σε περίπου 500 εκατ. ευρώ για τα αναδρομικά και άλλα τόσα σε ετήσια βάση. Ο λόγος είναι ότι δεν έχουν εκδοθεί ακόμα οι σχετικές αποφάσεις του ΣτΕ. Όταν προκύψουν οι αποφάσεις, η ελληνική κυβέρνηση έχει δεσμευτεί ότι θα καλύψει τις όποιες επιβαρύνσεις προκύψουν, με ισοδύναμα μέτρα.
Στην περίπτωση που καθαρογραφούν οι αποφάσεις του Ανώτατου Δικαστηρίου, τουλάχιστον το ποσό που απαιτείται για την αποκατάσταση των αποδοχών θα πρέπει να βρεθεί άμεσα, ενώ το υπόλοιπο το οποίο αφορά αναδρομικά, το πιθανότερο είναι να χορηγηθεί σε δόσεις σε βάθος κάποιων ετών.
Σήμερα πρόκειται να συσκεφθούν επιτελείς των συναρμοδίων υπουργείων για να προσδιορίσουν τον ακριβή αριθμό των δικαιούχων αλλά και τα ακριβή κριτήρια με τα οποία θα μοιραστούν τα 505 εκατ. ευρώ.

Mάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης