Τελευταία Νέα
Οικονομία

Βελτίωση του κλίματος για τις βορειοελλαδικές επιχειρήσεις τον Φεβρουάριο

Βελτίωση του κλίματος για τις βορειοελλαδικές επιχειρήσεις τον Φεβρουάριο
Σε ποσοστό 49% οι εταιρείες της Β. Ελλάδας δηλώνουν ότι η κατάστασή τους είναι ικανοποιητική, σύμφωνα με την εταιρεία δημοσκοπήσεων - ερευνών Interview
Σημαντική βελτίωση κατέγραψε τον Φεβρουάριο ο δείκτης Northern Greece Business Index 500 (NGBI 500), ο οποίος κινείται κοντά στη θετική περιοχή που είχε το 2009, αφού σύμφωνα με την εταιρεία δημοσκοπήσεων - ερευνών Interview, για τρίτο συνεχόμενο μήνα παρουσίασε βελτιωτική μεταβολή, διαμορφούμενος στο -1 από -6 τον Ιανουάριο του 2014, -19 τον Δεκέμβριο πέρυσι και -27 τον Φεβρουάριο του 2013.
Σε σχετική ανακοίνωση της εταιρείας δημοσκοπήσεων - ερευνών αναφέρεται ότι τον προηγούμενο μήνα οι επιχειρήσεις έκριναν σε ποσοστό 24% ότι η κατάσταση τους είναι καλή, έναντι 21% τον Ιανουάριο του 2014.
Την ίδια στιγμή, στο 49% διαμορφώνεται το ποσοστό των επιχειρήσεων της Β. Ελλάδας που δηλώνουν ότι η κατάσταση τους είναι ικανοποιητική, ενώ υποχωρεί στο 27%, από 29% τον Ιανουάριο, το ποσοστό εκείνων που υποστηρίζουν ότι είναι κακή.
Όσον αφορά το επόμενο εξάμηνο, ποσοστό 32% των βΒορειοελλαδικών επιχειρήσεων, από τις 500 που συμμετέχουν ως δείγμα στις μηνιαίες στατιστικές μετρήσεις του δείκτη, εκτιμούν ότι θα παρουσιάσουν βελτίωση έναντι αντίστοιχου ποσοστού 24% τον Ιανουάριο, ενώ στασιμότητα προβλέπει το 39% (49% τον Ιανουάριο) και επιδείνωση το 29%, έναντι 27% τον προηγούμενο μήνα.
Σχεδόν αμετάβλητη παραμένει η τάση των επιχειρηματιών της Β. Ελλάδας για προσλήψεις και κινείται από τον Οκτώβριο του 2013 και μετά, σε επίπεδα άνω του 10%.
Ειδικότερα, η πρόθεση απολύσεων φτάνει στο 12%, έναντι 15% τον Ιανουάριο του 2014, ενώ στο 11% (έναντι ποσοστού 12% τον Ιανουάριο) είναι η πιθανότητα για προσλήψεις. Αντιθέτως, η πλειονότητα των βορειοελλαδικών επιχειρήσεων και συγκεκριμένα το 77%, έναντι αντίστοιχου ποσοστού 73% τον προηγούμενο μήνα, επιλέγει να διατηρήσει αμετάβλητο τον αριθμό του προσωπικού του.
Όσον αφορά τις πωλήσεις, οι απαντήσεις τον φετινό Φεβρουάριο καταδεικνύουν αύξηση του αριθμού των επιχειρήσεων που δηλώνουν ότι παρουσίασε ανοδική πορεία (22%, έναντι 20% τον Ιανουάριο).
Μείωση πωλήσεων δηλώνει το 51% των ερωτηθέντων (44% τον Ιανουάριο του 2014) και στασιμότητα αναφέρει το 27%, από 36% τον Ιανουάριο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης