Τελευταία Νέα
old

Ανισορροπίες στη γερμανική οικονομία διαπιστώνει η Κομισιόν - Υπέρογκο το πλεόνασμα συναλλαγών – Ελλιπής η εγχώρια ζήτηση

Ανισορροπίες στη γερμανική οικονομία διαπιστώνει η Κομισιόν - Υπέρογκο το πλεόνασμα συναλλαγών – Ελλιπής η εγχώρια ζήτηση
Έκθεση της Κομισιόν για τη Γερμανία
Ανισορροπίες στη γερμανική οικονομία διαπιστώνει για πρώτη φορά επισήμως, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία κριτικάρει έντονα το υπέρογκο πλεόνασμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών της Γερμανίας.
Στο περιθώριο της 4μηνης αξιολόγησης της γερμανικής οικονομίας, η Κομισιόν διαπιστώνει πως η γερμανική οικονομία βρίσκεται εκτός ισορροπίας εν συγκρίσει με την υπόλοιπη Ευρωζώνη εξαιτίας του μεγάλου πλεονάσματος τρεχουσών συναλλαγών.
Ωστόσο, όπως συμπλήρωσε, οι ενδείξεις ανισορροπίας δεν είναι αρκετά εκτεταμένες. Η Κομισιόν απέφυγε να κάνει λόγο για μεγάλη ανισότητα μεταξύ Γερμανίας και Ευρωζώνης και απλά αρκέστηκε στο να προκρίνει την υιοθέτηση πολιτικών τόνωσης της ανάπτυξης και της εγχώριας γερμανικής ζήτησης.
Το πλεόνασμα τρεχουσών συναλλαγών, το οποίο την περίοδο 2009 – 2012 κυμάνθηκε στο 6,5% του ΑΕΠ, αντανακλά σύμφωνα με την Κομισιόν, την ισχυρή ανταγωνιστικότητα της Γερμανίας. Ωστόσο, συνιστά και ένδειξη ελλιπούς εγχώριας ανάπτυξης και καταναλωτικής ζήτησης.

Τι μετέδιδε χθες, Τρίτη, το bankingnews.gr:
Έτοιμη να δικαιώσει τις ΗΠΑ και τις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου ως προς την οικονομική πολιτική της Γερμανίας, φαίνεται πως είναι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της γερμανικής Die Welt, η Κομισιόν αναμένεται να κατηγορήσει την Γερμανία για υπέρογκο και «απρεπές» πλεόνασμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών. Μάλιστα, οι Βρυξέλλες επίκειται να καλέσουν το Βερολίνο να υιοθετήσει άμεσα μέτρα αντιμετώπισης του φαινομένου.
Αύριο η Κομισιόν θα ανακοινώσει τα αποτελέσματα της καθιερωμένης 4μηνης αξιολόγησης των κρατών – μελών της Ευρωζώνης. Το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών για τη Γερμανία απέχει παρασάγγας από το κοινοτικό μέσο όρο.
Το περασμένο Νοέμβριο, η Κομισιόν είχε προαναγγείλει έρευνα επί του ζητήματος, καθώς το πλεόνασμα της Γερμανίας κυμαινόταν πέριξ του 6,5% για την περίοδο 2009 – 2012.
Μάλιστα, σύμφωνα με την Die Welt, ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Olli Rehn έχει ήδη ανακοινώσει την πρόθεση των Βρυξελλών να κινηθούν εναντίον της Γερμανίας.
Η Κομισιόν αξιώνει από τη Γερμανία την υιοθέτηση πολιτικών, όπου περικόπτουν το πλεόνασμα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης