Τελευταία Νέα
Οικονομία

Σταϊκούρας - Στα 1,7 δισ. ευρώ οι εγγυήσεις του δημοσίου για τα έτη 2012 - 2013 - Προωθείται νομοσχέδιο για την αυστηροποίησή τους

Σταϊκούρας - Στα 1,7 δισ. ευρώ οι εγγυήσεις του δημοσίου για τα έτη 2012 - 2013 - Προωθείται νομοσχέδιο για την αυστηροποίησή τους
Aπάντηση σε επίκαιρη ερώτηση 8 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ
Σε 1,7 δισ. ευρώ περίπου ανέρχονται συνολικά οι παρασχεθείσες εγγυήσεις του Ελληνικού Δημοσίου, από 01.01.2012 έως 30.11.2013.
Τα ανωτέρω επιβεβαίωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Χρ. Σταϊκούρας, μιλώντας στη Βουλή και απαντώντας στην Επίκαιρη Ερώτηση 8 Βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για τις καταπτώσεις εγγυήσεων του Ελληνικού Δημοσίου.
Την ίδια ώρα, σύμφωνα με τον κ. Σταϊκούρα, το ανεξόφλητο εγγυημένο υπόλοιπο δανείων την 31.11.2011 ανήρχετο στο ποσό των 19,9 δισ. ευρώ.
Οι περιπτώσεις φορέων που δανειοδοτήθηκαν με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου εμπίπτουν στις εξαιρέσεις που θέτει το Πρόγραμμα Οικονομικής Πολιτικής.
Πρόκειται, κυρίως, είτε για δανειοδότησεις από την ΕΤΕπ, είτε για περιπτώσεις για τις οποίες έχει ληφθεί ειδική εξαίρεση, όπως π.χ. η ΔΕΗ και η ΔΕΠΑ, προκειμένου να μην δημιουργηθεί πρόβλημα στην ελληνική αγορά ενέργειας, ή για να αντιμετωπιστούν οι επιπτώσεις έκτακτων φυσικών καταστροφών.

Όσον αφορά στις καταπτώσεις εγγυήσεων, τα δεδομένα έχουν συνοπτικά ως εξής:

Για το 2010:
- Σε φορείς εντός Γενικής Κυβέρνησης 852 εκατ. ευρώ.
- Σε φορείς εκτός Γενικής Κυβέρνησης 122 εκατ. ευρώ.
Για το 2011:
- Σε φορείς εντός Γενικής Κυβέρνησης 1,25 δισ. ευρώ.
- Σε φορείς εκτός Γενικής Κυβέρνησης 193 εκατ. ευρώ.
Για το 2012:
- Σε φορείς εντός Γενικής Κυβέρνησης 678 εκατ. ευρώ.
- Σε φορείς εκτός Γενικής Κυβέρνησης 117 εκατ. ευρώ.
Για το 2013:
- Σε φορείς εντός Γενικής Κυβέρνησης 512 εκατ. ευρώ.
- Σε φορείς εκτός Γενικής Κυβέρνησης 356 εκατ. ευρώ.

"Έχει συνταχθεί από τις αρμόδιες Υπηρεσίες σχετικό Σχέδιο Νόμου, το οποίο, δίχως να υπονομεύει τον κοινωνικό/αναπτυξιακό ρόλο, που το Κράτος οφείλει να επιτελεί με την πολιτική εγγυήσεων, αυστηροποιεί τις ουσιαστικές και διαδικαστικές προϋποθέσεις παροχής εγγύησης, θέτοντας δικλείδες προς ελαχιστοποίηση, στο μέτρο του εφικτού, των δημοσιονομικών κινδύνων και προς τη διασφάλιση της συμβατότητας με την ευρωπαϊκή νομοθεσία", ανακοίνωσε ο κ. Σταϊκούρας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης