Τελευταία Νέα
Οικονομία

Χορός εκατομμυρίων στις ΜΚΟ - Έλαβαν 40 εκατ. μέσα σε μόλις 2 χρόνια (2007-2009) - Για «μεγάλη ρεμούλα» γράφει η Die Welt

Χορός εκατομμυρίων στις ΜΚΟ - Έλαβαν 40 εκατ. μέσα σε μόλις 2 χρόνια (2007-2009) - Για  «μεγάλη ρεμούλα» γράφει η  Die Welt
Σε 100 εκατ. ανέρχονταν οι χρηματοδοτήσεις των ΜΚΟ το διάστημα 1997-2010 σύμφωνα με πόρισμα της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας το 2011
Κάθε μέρα βγαίνουν νέα στοιχεία που επιβεβαιώνουν το πάρτι εκατομμυρίων που είχε στηθεί με τις μη κυβερνητικές οργανώσεις, οι οποίες λάμβαναν ως χρηματοδοτήσεις πακτωλό χρημάτων.
Το 2011 σε πόρισμα της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, το οποίο έμενε στα αζήτητα για περισσότερο από δύο χρόνια, τονιζόταν το χάος που επικρατούσε για τις ΜΚΟ και ειδικότερα η ανυπαρξία θεσμικού πλαισίου, αλλά και η ανεπάρκεια συντονισμένου ελέγχου των χρηματοδοτήσεων των δράσεών τους.
Μάλιστα, στο πόρισμα που έφερε την υπογραφή των τότε μελών της αρμόδιας κοινοβουλευτικής επιτροπής, Αθ. Τσούρα και Γ. Τραγάκη, αναφερόταν ότι οι χρηματοδοτήσεις για το διάστημα από το 1997 έως το 2010 ξεπερνούσαν τα 100 εκατ. ευρώ και γινόταν λόγος για πρακτικές πελατειακών σχέσεων, κατασπατάληση δημοσίου χρήματος και διαφθορά.
«Το τοπίο δράσης και λειτουργίας τους παραμένει νεφελώδες. Είναι αισθητές η απουσία ενός ξεκάθαρου θεσμικού πλαισίου, η αδυναμία πλήρους χαρτογράφησης των ΜΚΟ, αλλά και η ανεπάρκεια ενός συντονισμένου ελέγχου των χρηματοδοτήσεων των δράσεών τους», αναφερόταν χαρακτηριστικά.
«Παρατηρούνται νομοθετήματα περιορισμένης εμβέλειας ή και ανεφάρμοστα. Επιχορηγούνται εκατοντάδες ΜΚΟ χωρίς να είναι σαφές με ποιες διαδικασίες και ποια κριτήρια, με ποιο μηχανισμό ελέγχονται το είδος της χρηματοδότησης και ο τρόπος διαχείρισης των διατιθέμενων σε αυτές κονδυλίων», υπογραμμιζόταν.
Ακόμη, τονιζόταν η ανάγκη βελτίωσης του θεσμικού πλαισίου λειτουργίας των ΜΚΟ και προτεινόταν η δημιουργία μητρώου οργανώσεων και η σύσταση ανεξάρτητου φορέα με στόχο τη διαφάνεια, προτάσεις οι οποίες όμως δεν υλοποιήθηκαν ποτέ.
Παράλληλα, το πρόβλημα με τις μη κυβερνητικές οργανώσεις και την ανεξέλεγκτη χρηματοδότησή τους είχε φέρει στη Βουλή ο πρώην υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κουτρουμάνης, ο οποίος είχε παρουσιάσει λίστα με οργανώσεις οι οποίες το διάστημα 2009-2011 είχαν λάβει χρηματοδοτήσεις που ξεπερνούσαν τα 38 εκατ. ευρώ.
Όπως επισημαίνεται σε δημοσίευμα των «Νέων», προκύπτει ταρίφα 150.000 ευρώ για τις χρηματοδοτήσεις αρκετών φορέων και αναφέρονται ως παράδειγμα ΜΚΟ με ονομασίες όπως με ονομασίες όπως Άγιος Μάξιμος ο Γραικός, Ευρωπαϊκή Έκφραση Ανατλική Αττική, Νηφάλιοι, Ψωμιάδειο.

Die Welt – Σοκαριστικά τα στοιχεία

Σοκαριστικά είναι σύμφωνα με την γερμανική εφημερίδα Die Welt τα αποτελέσματα των πρώτων ελέγχων των μη κυβερνητικών οργανώσεων στην Ελλάδα, για τις οποίες εκτιμά ότι ο στόχος τους είναι τον αυτοπλουτισμό.
Στο ρεπορτάζ που τιτλοφορείται «η μεγάλη ρεμούλα των ΜΚΟ στην Ελλάδα», η Die Welt αναφέρει ότι «υπήρχαν εποχές που τα κρατικά ταμεία στην Ελλάδα ήταν ένα κατάστημα self-service για ανθρώπους που κάνουν δουλειές και έχουν καλές διασυνδέσεις.
Τα τελευταία πέντε χρόνια μειώθηκαν δραστικά οι δυνατότητες απάτης και κατάχρησης, χάρη και στους ολοένα και αυστηρότερους όρους των διεθνών δανειστών.
Εντούτοις παρέμεινε μια ζώνη ταμπού: οι μη κυβερνητικές οργανώσεις (ΜΚΟ). Στην Ελλάδα υπάρχουν περίπου 6.000, οι οποίες μέχρι σήμερα δεν είχαν ελεγχθεί ποτέ σοβαρά από τις οικονομικές αρχές.
Στο μεταξύ ελέγχονται περίπου 3.000 από τους δημόσιους ελεγκτές. Τα πρώτα αποτελέσματα είναι σοκαριστικά.
Προφανώς ορισμένες δεν ήταν ούτε φιλανθρωπικές, ούτε και κοινωφελείς, αλλά είχαν στόχο τον αυτοπλουτισμό.
Ορισμένοι πρέπει να λογοδοτήσουν τώρα ενώπιον δικαστηρίου. Μέχρι στιγμής δεν είναι σαφές πόσα χρήματα των φορολογουμένων έκαναν φτερά, αλλά σε κάθε περίπτωση πρόκειται για διψήφιους αριθμούς εκατομμυρίων μόνον για την περίοδο 2000 έως 2004».
Το ρεπορτάζ αναφέρεται στη συνέχεια σε διάφορες περιπτώσεις ΜΚΟ που έχουν μπει στο στόχαστρο των αρχών, όπως του «Διεθνούς Κέντρου Αποναρκοθέτησης» αλλά και του «Εθελοντικού Σώματος Ελλήνων Πυροσβεστών Αναδασωτών (Ε.Σ.Ε.Π.Α.).

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης