Τελευταία Νέα
old

Μαϊμού εκκαθαριστικά θα στέλνει η εφορία σε εκπρόθεσμους φορολογούμενους! - Θα «ράβει» το «κοστούμι» του φόρου με τη δική της μεζούρα!

Μαϊμού εκκαθαριστικά θα στέλνει η εφορία σε εκπρόθεσμους φορολογούμενους! - Θα «ράβει» το «κοστούμι» του φόρου με τη δική της μεζούρα!
Ο φόρος δεν θα ανταποκρίνεται στα εισοδήματα του υπόχρεου από τη στιγμή που ο φορολογούμενος δεν έχει υποβάλλει ακόμη τη δήλωση
«Κοστούμι» φόρου σε δικό της πατρόν θα «ράβει» η εφορία σε όσους φορολογούμενους δεν υποβάλλουν εμπρόθεσμα τις φορολογικές δηλώσεις.
Δέκα μέρες μετά την παρέλευση της προθεσμίας για την υποβολή της δήλωσης και η Γενική Γραμματεία Εσόδων θα στέλνει «ραβασάκι» στους φορολογούμενους ειδοποιώντας για τον φόρο εισοδήματος που θα πρέπει να πληρώσουν…!
Το παράλογο του μέτρου είναι ότι ο φόρος που θα υπολογίζει η εφορία χρησιμοποιώντας την δική τους μεζούρα δεν θα ανταποκρίνεται στα εισοδήματα του υπόχρεου από τη στιγμή που ο φορολογούμενος δεν έχει υποβάλλει ακόμη τη δήλωση.
Το ποσό πληρωμής αν και εξωπραγματικό θα είναι ενδεικτικό και θα διαγράφεται με την έκδοση του πραγματικού εκκαθαριστικού σημειώματος. Βέβαια μέχρι ότου γίνει αυτό τότε το «σοκ» για τον φορολογούμενο με το μαϊμού εκκαθαριστικό θα είναι ιδιαίτερα μεγάλο.
Αυτά προκύπτουν από δηλώσεις του γενικού γραμματέα Δημοσίων Εσόδων Χάρη Θεοχάρη χθες στη Βουλή, παρουσιάζοντας το νέο «όπλο» που θα αναγκάζει ένα φορολογούμενο να μην ξεχνά ποτέ την φορολογική του δήλωση.
Το μέτρο δεν θα περιοριστεί μόνο στο εισόδημα αλλά και σε άλλες κατηγορίες φόρων, όπως για παράδειγμα ο ΦΠΑ.
Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο κ. Θεοχάρης, μπορεί σε υπόχρεο υποβολής μηδενικής δήλωσης ΦΠΑ να σταλεί ειδοποιητήριο οφειλής ΦΠΑ 5.000 ευρώ, το οποίο βεβαίως θα ακυρωθεί απευθείας με την υποβολή της δήλωσης.
Η δυνατότητα της Γενικής Γραμματείας Εσόδων να υπολογίζει από μόνη της τον φόρο εκβιάζοντας έτσι όλους τους φορολογούμενους προβλέπεται από το φορολογικό νόμο του περασμένου καλοκαιριού.
Σύμφωνα με τη σχετική διάταξη «σε περιπτώσεις που ο φορολογούμενος, παρά την υποχρέωσή του να υποβάλει φορολογική δήλωση σύμφωνα με τις διατάξεις της φορολογικής νομοθεσίας, δεν υποβάλει φορολογική δήλωση, η Φορολογική Διοίκηση δύναται να εκδώσει πράξη εκτιμώμενου προσδιορισμού φόρου ορίζοντας τη φορολογητέα ύλη, με βάση κάθε στοιχείο και πληροφορία που έχει στη διάθεσή της. Εάν, μετά την έκδοση της πράξης αυτής, ο φορολογούμενος υποβάλλει φορολογική δήλωση, η πράξη αυτή παύει να ισχύει αυτοδικαίως».

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης