Τελευταία Νέα
Οικονομία

Φορολογικό πολυνομοσχέδιο: Θα πρέπει να το εγκρίνει και η τρόικα πριν αυτό κατατεθεί την επόμενη εβδομάδα στην βουλή

Φορολογικό πολυνομοσχέδιο: Θα πρέπει να το εγκρίνει  και η τρόικα πριν αυτό κατατεθεί την επόμενη εβδομάδα στην βουλή
Ενστάσεις από τους δανειστές για το «αγροτικό πακέτο»
Μειώσεις στα πρόστιμα της Εφορίας, απαλλαγή από τον φόρο υπεραξίας για όσους πωλούν ακίνητα τα οποία είχαν στην κατοχή τους για περισσότερα από 25 χρόνια, βελτιώσεις στο καθεστώς φορολόγησης των αγροτών και αλλαγές στον τρόπο καταβολής του ΦΠΑ, προβλέπει, μεταξύ πολλών άλλων, το νέο φορολογικό που θα κατατεθεί την επόμενη εβδομάδα στη βουλή.
Κανονικά το πολυνομοσχέδιο θα έπαιρνε σήμερα το δρόμο για το κοινοβούλιο αλλά οι επιτελείς στο υπουργείο Οικονομικών το κράτησαν στην άκρη  προκειμένου να το συζητήσουν μία ακόμη φορά με την τρόικα που θέλει να έχει τον τελευταίο λόγιο πριν αυτό πάρει τη μορφή νόμου.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι δανειστές αιφνιδιάστηκαν από το «αγροτικό πακέτο» των παροχών στέλνοντας σήμα ότι θα πρέπει να ξανασυζητηθεί, ενώ το ίδιο θα πρέπει να συμβεί και για σειρά από άλλα ζητήματα και ρυθμίσεις.
Άλλωστε στο ίδιο νομοσχέδιο, πρόκειται να ενταχθούν και οι  - ήδη εξαγγελθείσες από την κυβέρνηση - ρυθμίσεις για την αύξηση του ακατάσχετου ορίου των μισθών και των συντάξεων,  την κατάργηση του μέτρου των κατασχέσεων για χρέη προς το Δημόσιο μέχρι 500 ευρώ και τον συμψηφισμό των απαιτήσεων των πολιτών από όλο το Δημόσιο με τις οφειλές τους προς την Εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία.
 Με το πολυνομοσχέδιο, η κυβέρνηση επιδιώκει ουσιαστικά να αποκαταστήσει τις αδικίες, να διορθώσει τα λάθη αλλά και να εξαλείψει τα κενά και τις παραλείψεις των διατάξεων του νέου Κώδικα Φορολογικών Διαδικασιών και του νέου Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος, που διαπιστώθηκαν κατά τη διάρκεια των τελευταίων εβδομάδων και έφεραν στα πρόθυρα νευρικής κρίσης εκατομμύρια φορολογούμενους και χιλιάδες λογιστές.

Αναλυτικότερα, το πολυνομοσχέδιο θα  προβλέπει :
* «Γενναία» μείωση των προστίμων για την εκπρόθεσμη υποβολή ή τη μη υποβολή φορολογικών δηλώσεων, καθώς και για τη μη έκδοση ή την ανακριβή έκδοση αποδείξεων ή τιμολογίων. Σύμφωνα με τις εναλλακτικές προτάσεις που έχουν υποβληθεί:
- Το πρόστιμο των 1.000 ευρώ, το οποίο επιβάλλεται στις επιχειρήσεις και τους ελεύθερους επαγγελματίες που τηρούν απλογραφικά βιβλία θα μειωθεί είτε στα 400 ευρώ είτε στα 250 ευρώ είτε ακόμη και στα 100 ευρώ.
- Το πρόστιμο των 2.500 ευρώ, το οποίο επιβάλλεται στις επιχειρήσεις και τους ελεύθερους επαγγελματίες που τηρούν διπλογραφικά βιβλία θα μειωθεί είτε στα 800 ευρώ, είτε στα 500 ευρώ είτε ακόμη και στα 250 ευρώ!
Την ώρα πάντως που προωθούνται σημαντικές μειώσεις στα πρόστιμα, η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων αποστέλλει προς τους επιχειρηματίες με διπλογραφικά βιβλία που οφείλουν να υποβάλουν μέχρι αύριο χρεωστικές περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ ειδοποιήσεις στις οποίες αναγράφεται ότι εάν δεν εκπληρώσουν αυτή τη φορολογική τους υποχρέωση θα επιβαρυνθούν με το υπέρογκο πρόστιμο που προβλέπεται αυτή τη στιγμή, δηλαδή με το ποσό των 2.500 ευρώ!
* Απαλλαγή από το φόρο υπεραξίας 15% για όσους πωλούν ακίνητα τα οποία είχαν στην κατοχή τους για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των 25 ετών.  Για τα υπόλοιπα ακίνητα ο φόρος υπεραξίας θα περιορίζεται σε συνάρτηση με τον πληθωρισμό. Συγκεκριμένα η τιμή κτήσης θα υπολογίζεται ξανά αφού ληφθεί υπ’ όψη ο πληθωρισμός των ετών που μεσολάβησαν. Επιπλέον, ο φόρος υπεραξίας θα υπολογίζεται και θα βεβαιώνεται από τις εφορίες, ενώ οι συμβολαιογράφοι θα είναι υπεύθυνοι μόνο για την είσπραξη και την απόδοση του φόρου στο Δημόσιο.
 * Αλλαγές στο σύστημα απόδοσης του ΦΠΑ με αποσύνδεση της υποβολής της περιοδικής δήλωσης από την καταβολή του φόρου. Το νέο σύστημα θα προβλέπει ότι η χρεωστική περιοδική δήλωση ΦΠΑ θα υποβάλλεται ηλεκτρονικά μέχρι την 20η ή την 26η μέρα του μήνα που έπεται της τρίμηνης ή μηνιαίας φορολογικής περιόδου, χωρίς την ταυτόχρονη καταβολή κανενός ποσού, ούτε καν των 10 ευρώ. Ωστόσο, το οφειλόμενο ποσό φόρου θα βεβαιώνεται αυτόματα με την υποβολή της δήλωσης. Η εξόφληση της πρώτης δόσης που αντιστοιχεί στο 50% του οφειλόμενου ποσού ή η ολοσχερής καταβολή του οφειλόμενου ποσού θα πρέπει να γίνεται μερικές μέρες αργότερα, στο τέλος του μήνα υποβολής της περιοδικής δήλωσης, είτε στις τράπεζες είτε στα ΕΛ.Τ.Α.  Για τον σκοπό αυτό θα εκδίδεται «Ταυτότητα Οφειλής».
* Βελτιώσεις στο καθεστώς φορολόγησης των αγροτών (απαλλαγή όλων των αγροτών από την τήρηση βιβλίων, υποχρέωση υποβολής μιας ετήσιας δήλωσης ΦΠΑ, υποβολή συγκεντρωτικής κατάστασης μια φορά το χρόνο, πλήρης απαλλαγή από το τέλος επιτηδεύματος, μείωση στο 27,5% της προκαταβολής φόρου για το 2015).
* Αύξηση του ακατάσχετου μισθών και συντάξεων για οφειλές προς το Δημόσιο στα 1.500 ευρώ από 1.000 ευρώ. Επίσης, δεν θα γίνονται πλέον κατασχέσεις για ληξιπρόθεσμες οφειλές έως 500 ευρώ.
* Συμψηφισμός απαιτήσεων των πολιτών από όλο το δημόσιο τομέα με οφειλές τους προς όλο το δημόσιο τομέα (Γενική Κυβέρνηση). Αυτό σημαίνει ότι θα είναι δυνατό να συμψηφίζονται πάσης φύσεως απαιτήσεις φυσικών προσώπων και επιχειρήσεων από υπουργεία, ασφαλιστικά ταμεία, νοσοκομεία, Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου και δήμους με οφειλές φόρων και ασφαλιστικών εισφορών.

Μάριος Χριστοδούλου

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης