Τελευταία Νέα
Οικονομία

Ανωμερίτης (ΟΛΠ) – Κατά της επιλογής της κυβέρνησης για πώληση του πλειοψηφικού ποσοστού του ΟΛΠ

tags :
Ανωμερίτης (ΟΛΠ) – Κατά της επιλογής της κυβέρνησης για πώληση του πλειοψηφικού ποσοστού του ΟΛΠ
Σε κάθε λιμάνι πρέπει να υπάρχουν τουλάχιστον δύο διαχειριστές και πολλοί χρήστες
Την αντίθεση του στην επιλογή της κυβέρνησης να προχωρήσει στην πώληση του πλειοψηφικού πακέτου των μετοχών του Οργανισμού Λιμένος Πειραιά εξέφρασε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΛΠ, Γ.Ανωμερίτης.
«Το ευρωπαϊκό λιμενικό σύστημα στηρίζεται στις αρχές του ανταγωνισμού, της διαφάνειας, και της προστασίας του περιβάλλοντος. Σε κάθε λιμάνι πρέπει να υπάρχουν τουλάχιστον δυο διαχειριστές και πολλοί χρήστες. Δεν είναι σήμερα νοητή η λειτουργία των λιμανιών, ούτε ως Κρατικών Μονοπωλίων, ούτε όμως και ως ιδιωτικών μονοπωλίων» τόνισε ο κ.Ανωμερίτης μιλώντας σε συνέδριο του Economist.
«Τα λιμάνια στην Ενωμένη Ευρώπη, έχουν ποικίλες νομικές μορφές, κυρίως όμως αυτή της Ανώνυμης Εταιρείας. Από άποψη μετοχικής σύνθεσης είναι κατά 90% δημόσιου χαρακτήρα με μετόχους το δημόσιο, την αυτοδιοίκηση, τις περιφέρειες, τα επιμελητήρια, τους χρήστες,  κατά 7% πλήρως κρατικά και  κατά 3% πλήρως ιδιωτικά» τόνισε ο κ.Ανωμερίτης.
Όπως είπε ο κ.Ανωμερίτης στα δημόσιας λειτουργίας λιμάνια, δραστηριότητες ή χερσαίοι χώροι παραχωρούνται με μακροχρόνιες Συμβάσεις Παραχώρησης από το φορέα διαχείρισης προς ιδιωτικές επιχειρήσεις.
«Ο ΟΛΠ Α.Ε. αποτελεί τον διαχειριστή του λιμένα Πειραιά, είναι ένας κερδοφόρος Οργανισμός, ο οποίος λειτουργεί αυτόνομα και μέσα από ένα σύστημα 322 συμβάσεων παραχώρησης με ιδιωτικούς φορείς, πιο σημαντική των οποίων είναι η Σύμβαση Παραχώρησης Σταθμών Εμπορευματοκιβωτίων προς τη ΣΕΠ Α.Ε., θυγατρικής της Cosco Pacific Ltd, ΚΠΑ ύψους 678 εκατ. ευρώ. Ήδη βρίσκεται υπό εξέλιξη και νέα επιχειρηματική συμφωνία ύψους 230 εκατ. ευρώ, με την ίδια εταιρία» τόνισε ο κ.Ανωμερίτης.
Όπως είπε «το ελληνικό λιμενικό σύστημα προσφέρει μεγάλες επενδυτικές ευκαιρίες και ιδιαίτερα στα πιο μεγάλα του λιμάνια» εφόσον εφαρμόζεται μια διαδικασία άμεσων μεταρρυθμίσεων, εφόσον δημιουργηθεί μια Ανεξάρτητη Αρχής Λιμένων, εφόσον υπάρξουν συνενώσεις μέσω holdings και μετατραπούν πολλά περιφερειακά λιμάνια σε ΑΕ και εφόσον ιδιωτικοποιηθούν τα λιμάνια μέσω Συμβάσεων Παραχωρήσεων και όχι πώλησης των μετοχών του κάθε λιμανιού σε ιδιώτη επενδυτή, από το Κράτος».
Σημειώνεται πως από το ίδιο βήμα ο υπουργός Ναυτιλίας, Μ.Βαρβιτσιώτης ανέφερε πως εντός των επόμενων ημερών θα εισαχθεί προς έγκριση στη Βουλή η πρόσκληση εκδήλωσης επενδυτικού ενδιαφέροντος για την πώληση του πλειοψηφικού πακέτου μετοχών του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς (ΟΛΠ).


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης