Τελευταία Νέα
old

Εcofin - Διασφαλισμένες οι καταθέσεις έως 100 χιλ. ευρώ - Έως τον Μάιο η συμφωνία για τον μηχανισμό εκκαθάρισης

tags :
Εcofin - Διασφαλισμένες οι καταθέσεις έως 100 χιλ. ευρώ  - Έως τον Μάιο η συμφωνία για τον μηχανισμό εκκαθάρισης
Έντονο είναι το παρασκήνιο που έχει δημιουργηθεί το τελευταίο διάστημα
(upd4)Τη δέσμευση της Ευρωζώνης πως οι όλες οι καταθέσεις έως 100 χιλ. ευρώ είναι πλήρως θωρακισμένες ανά καταθέτη και ανά τράπεζα επιβεβαίωσε και επισήμως το σημερινό Ecofin, επικυρώνοντας επί της ουσίας την σχετική πολιτική συμφωνία που είχε επιτευχθεί στις 17 Δεκεμβρίου 2013.
Συγκεκριμένα, το Ecofin επικύρωσε το σχέδιο οδηγίας για την αναδιατύπωση των κανόνων  του συστήματος εγγύησης των καταθέσεων (ΣΕΚ).
Μέσω του συστήματος διατηρείται το επίπεδο κάλυψης των 100.000 ευρώ ανά καταθέτη και ανά τράπεζα, το πλαίσιο για την εναρμόνιση των ΣΕΚ σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση και την εξασφάλιση ενός ενιαίου, υψηλού επιπέδου προστασίας για τους καταθέτες σε όλα τα κράτη μέλη.
Ταυτόχρονα, όπως δήλωσε μετά το πέρας της συνεδρίασης του Ecofin ο Γ. Στουρνάρας, στόχος της Ευρωζώνης είναι η επίτευξη συμφωνίας και στο έτερο μείζον θέμα της τραπεζικής ένωσης, ήτοι τη σύσταση του ενιαίου μηχανισμού εκκαθάρισης των ευρωπαϊκών τραπεζών. 

Οι δηλώσεις του Γ. Στουρνάρα


Για ισχυρή αίσθηση του κατεπείγοντος από όλους του υπουργούς Οικονομικών της Ε.Ε. όσον αφορά τον Ενιαίο Μηχανισμό Εκκαθάρισης των τραπεζών, έκανε λόγο ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου μετά το πέρας της συνεδρίασης του Ecofin.
Οι Ευρωπαίοι έχουν δεσμευτεί για την επίτευξη συμφωνίας στην τρέχουσα κοινοβουλευτική περίοδο.
Το Συμβούλιο ECOFIN επιβεβαίωσε σήμερα την πολιτική συμφωνία που επιτεύχθηκε στις 17 Δεκεμβρίου 2013, τόνισε ο Γ. Στουρνάρας.
Το σχέδιο εγγύησης καταθέσεων της ΕΕ δημιουργεί ένα υψηλού επιπέδου δίχτυ προστασίας για όλους τους καταθέτες, σημείωσε ο υπουργός Οικονομικών.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του Ecofin:

Ένα σημαντικό βήμα προς την ενιαία τραπεζική ένωση στην ΕΕ

Το Συμβούλιο ECOFIN επιβεβαίωσε σήμερα την πολιτική συμφωνία που επιτεύχθηκε στις 17 Δεκεμβρίου 2013 μεταξύ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και των κρατών μελών της ΕΕ σχετικά με το σχέδιο οδηγίας για την αναδιατύπωση των κανόνων  του συστήματος εγγύησης των καταθέσεων (ΣΕΚ).
«Χαιρετίζουμε την έγκριση της συμφωνίας μεταξύ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου σχετικά με την οδηγία για την αναδιατύπωση του Συστήματος Εγγύησης Καταθέσεων.
Είναι ουσιαστικό μέσο για την ενίσχυση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας και της εμπιστοσύνης των πιστωτικών ιδρυμάτων στην εσωτερική αγορά της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Μέσω του συστήματος διατηρείται το επίπεδο κάλυψης των 100.000 ευρώ ανά καταθέτη και ανά τράπεζα, το πλαίσιο για την εναρμόνιση των ΣΕΚ σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση και την εξασφάλιση ενός ενιαίου, υψηλού επιπέδου προστασίας για τους καταθέτες σε όλα τα κράτη μέλη», δήλωσε ο Γιάννης Στουρνάρας, πρόεδρος του ECOFIN και Υπουργός Οικονομικών της Ευρωζώνης.
Η εγγύηση θα συνεχίσει να προσφέρεται με τη μορφή της επιστροφής, σε περίπτωση εκκαθάρισης μιας τράπεζας.
Οι καταθέτες θα έχουν επίσης την ευκολότερη και ταχύτερη πρόσβαση στο ποσό και εγγυημένα θα παρέχεται καλύτερη πληροφόρηση, όσον αφορά την προστασία των καταθέσεων τους από το σύστημα εγγύησης.

Όπως μετέδιδε νωρίτερα το bankingnews

Το μέλλον της τραπεζικής ένωσης θα τεθεί επί τάπητος στη σημερινή συνεδρίαση του Συμβουλίου Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Εcofin), οι οποίοι καλούνται να λάβουν αποφάσεις για τη λειτουργία του Ενιαίου Μηχανισμού Εκκαθάρισης των προβληματικών τραπεζών.
Να σημειωθεί ότι στη συνεδρίαση του Ecofin, προεδρεύει ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, στο πλαίσιο της ελληνικής προεδρίας της Ε.Ε.
Το κλείσιμο των εκκρεμοτήτων όσον αφορά τον ενιαίο μηχανισμό εξυγίανσης των τραπεζών, θα ζητήσει η ελληνική προεδρία, σύμφωνα με όισα δήλωσε προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Ecofin, ο προεδρεύων Γιάννης Στουρνάρας.
«Η ελληνική Προεδρία θα ζητήσει από το σημερινό Συμβούλιο Εcofin αν όχι μια νέα εντολή, τουλάχιστον, να υπάρξει ευελιξία στις διαπραγματεύσεις που θα διεξάγει με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο προκειμένου να κλείσουν τα εκκρεμή ζητήματα σχετικά με τον ενιαίο μηχανισμό εξυγίανσης των τραπεζών», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών.
«Θέλουμε τους πάντες στην όλη διαδικασία, αυτό είναι που προέχει» τόνισε και εξέφρασε την ελπίδα ότι στο επόμενο Εcofin θα υπάρξει κάποια συμφωνία στο θέμα της τραπεζικής ενοποίησης.
Ο πρόεδρος του Eurogroup J. Dijsselbloem, ανέφερε ότι υπάρχει ακόμη χάσμα στις θέσεις, καθώς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είναι ιδιαίτερα επικριτικό επί της συμφωνίας στην οποία κατέληξε το Συμβούλιο τον περασμένο Δεκέμβριο.
Σημείωσε πάντως ότι υπάρχει ακόμη χρόνος για την επίτευξη συμφωνίας και προέβλεψε ότι δεν θα υπάρξει συμβιβαστική λύση πριν από τον Μάρτιο.
Ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Pierre Moscovici, δήλωσε ότι υπάρχει ήδη μια συμφωνία, η οποία θα πρέπει να αποτελέσει τη βάση των συζητήσεων.
Παράλληλα, σημείωσε ότι χθες έγινε μια πρώτη ανταλλαγή απόψεων, ενώ οι συζητήσεις θα συνεχιστούν σήμερα με στόχο να ενισχυθεί και να απλουστευθεί η διαδικασία της αμοιβαιοποίησης και της δανειοδοτικής ικανότητας.
O P. Moscovici υποστήριξε, τέλος, ότι η Γαλλία είναι χώρα που διευκολύνει τη λήψη αποφάσεων και επιθυμεί μια φιλόδοξη τραπεζική ενοποίηση.
Ο υπουργός της Γερμανίας, Wolfang Schaeuble, δήλωσε όσον αφορά την απευθείας ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών ότι, «όπως αποφάσισαν οι επικεφαλής κρατών και κυβερνήσεων τον Ιούνιο του 2012, θα πρέπει να δημιουργήσουμε πρώτα τις αναγκαίες συνθήκες και εν συνεχεία θα πρέπει να προσφύγουμε σε αυτήν μόνο ως ύστατη λύση».
Έντονο είναι το παρασκήνιο που έχει δημιουργηθεί το τελευταίο διάστημα, με τη διαμάχη για τον μηχανισμό εκκαθάρισης να κορυφώνεται και την ελληνική προεδρία να παρεμβαίνει ζητώντας από τους Ευρωπαίους να καταλήξουν σε συμβιβασμό, ώστε να αρθούν τα εμπόδια για την ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης.
Ο J. Dijsselbloem, ήταν ο τελευταίος μιας σειράς αξιωματούχων που προανήγγειλαν «λουκέτο» για όσες τράπεζες αποτύχουν στα stress tests, εκφράζοντας την άποψη ότι εάν κάποιες αποδειχθεί ότι βρίσκονται σε πολύ κακή κατάσταση, όταν ολοκληρωθεί η όλη διαδικασία, θα πρέπει να κλείσουν.
"Εάν κάποιες ευρωπαϊκές τράπεζες αποδειχθεί ότι βρίσκονται σε πολύ κακή κατάσταση, μετά την αξιολόγηση της ποιότητας των assets τους από την ΕΚΤ, τότε θα πρέπει να τις αφήσουμε να καταρρεύσουν", τόνισε ο πρόεδρος του Eurogroup, λίγα μόλις 24ωρα πριν τη νέα συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης.
"Τα 55 δισ. ευρώ αποτελούν ένα επαρκές ποσό για το ενιαίο ταμείο εκκαθάρισης των ευρωπαϊκών τραπεζών. Ο ενιαίος μηχανισμός εκκαθάρισης των τραπεζών αποτελεί το τελευταίο στάδιο για τη στήριξη των τραπεζών", πρόσθεσε ο Dijsselbloem.
Tαυτόχρονα, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο απλοποίησης των αποφάσεων που συνδέονται με τη διαδικασία εκκαθάρισης των ευρωπαϊκών τραπεζών.
Λίγες ημέρες νωρίτερα, στις ίδιες δηλώσεις είχαν προβεί και η Daniel Noui, η πρόεδρος της νέας εποπτικής αρχής των τραπεζών της Ευρωζώνης και ο διοικητής της Bundesbank, Jens Weidmann.

Πρώτη ενημέρωση: 09:24, Τρίτη 18 Φεβρουαρίου 2014

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης