Τελευταία Νέα
Οικονομία

Τα 30 επικίνδυνα σημεία της φορολογικής δήλωσης - Τι αλλάζει στο βασικό έντυπο Ε1 - Ποιους κωδικούς «εξαφάνισε» το ψαλίδι στις φοροαπαλλαγές

Τα  30 επικίνδυνα σημεία της φορολογικής δήλωσης - Τι αλλάζει στο βασικό έντυπο Ε1 - Ποιους κωδικούς «εξαφάνισε» το ψαλίδι στις φοροαπαλλαγές
Η «φάκα» των τεκμηρίων και οι παγίδες τους
Προσαρμοσμένο στις μεγάλες και επώδυνες αλλαγές που έχουν επέλθει από φέτος στην φορολογία εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων, είναι το νέο Ε1 που θα κληθούν να υποβάλουν τον επόμενο μήνα στην εφορία περισσότεροι από 5,7 εκατ. φορολογούμενοι.
Το βασικό έντυπο του «σώματος» των δηλώσεων θα αποτελέσει τον κεντρικό «αγωγό» μέσω του οποίου η κυβέρνηση θα προσπαθήσει να τροφοδοτήσει τη μεγάλη δεξαμενή των φόρων, η οποία για να γεμίσει φέτος χρειάζεται εισπράξεις ύψους 13 δισ. ευρώ!
Ο νέος «λογαριασμός» είναι βαρύς και ασήκωτος ειδικά για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες που θα πληρώνουν φόρο από το πρώτο ευρώ εισοδήματος.
Μόνο από τις επιχειρήσεις το υπουργείο Οικονομικών υπολογίζει σε εισπράξεις 3,9 δισ. ευρώ (αυξημένες κατά 137% σε σχέση με πέρυσι), ενώ 6,9 δισ. ευρώ θα κληθούν να πληρώσουν μισθωτοί, συνταξιούχοι και άλλα φυσικά πρόσωπα.
Πρόκειται για φόρους οι οποίοι είναι συνδεδεμένοι με τις αλλαγές που έγιναν από φέτος στην φορολογία και οι οποίες αφορούν την κατάργηση των αφορολογήτων ορίων για μισθωτούς, συνταξιούχους (5.000 ευρώ) και τέκνων αλλά και την «απονεύρωση» του συνόλου σχεδόν των φοροαπαλλαγών και των εκπτώσεων φόρου.
Ενοίκιο κύριας κατοικίας και παιδιών που σπουδάζουν σε άλλη πόλη από αυτήν της μόνιμης κατοικίας τους, δίδακτρα ξένων γλωσσών, φροντιστηρίων, ασφάλιστρα υγείας και σύνταξης, συνιστούν το βασικό πακέτο των φοροαπαλλαγών που έχουν απαλειφτεί από φέτος.
Στον αντίποδα, τα μόνα ποσά δαπανών που θα αναγνωρίζονται προς έκπτωση από το φόρο εισοδήματος των μισθωτών και των συνταξιούχων είναι το 10% της διατροφής που καταβλήθηκε λόγω διαζυγίου και το 10% των δωρεών προς το Δημόσιο και προς ιδιωτικούς φορείς.
Επιπλέον, τα έξοδα για ιατρική και νοσοκομειακή περίθαλψη θα εκπίπτουν σε ποσοστό 10% από το φόρο εισοδήματος των μισθωτών και των συνταξιούχων, μόνο υπό την προϋπόθεση ότι υπερβαίνουν το 5% του συνολικού δηλωθέντος ή τεκμαρτού εισοδήματος και μόνο κατά το μέρος που υπερβαίνουν το όριο αυτό!
Από φέτος ισχύει και το νέο αυστηρότερο καθεστώς τεκμηρίων για τον προσδιορισμό των ελάχιστων εισοδημάτων όλων των φυσικών προσώπων. Τα χρήματα που δαπανούν οι φορολογούμενοι για να αγοράζουν ακίνητα, μετοχές, ομόλογα, έντοκα γραμμάτια του Δημοσίου, μερίδια αμοιβαίων κεφαλαίων ή να ανεγείρουν οικοδομές καθώς και τα κεφάλαια που θα διαθέτουν για να συστήνουν νέες επιχειρήσεις ή για να συμμετέχουν στα μετοχικά κεφάλαια υφιστάμενων επιχειρήσεων θα «μετράνε» στον υπολογισμό από την Εφορία των εισοδημάτων τους, ως «τεκμήρια απόκτησης περιουσιακών στοιχείων».
Τα νέα αυτά «τεκμήρια» θα προστίθενται στα ποσά των υπολοίπων τεκμηρίων που ήδη ισχύουν (π.χ. στα ποσά των ετησίων δαπανών για την εξόφληση στεγαστικών, καταναλωτικών ή προσωπικών δανείων και πιστωτικών καρτών, για την αγορά αυτοκινήτων, δικύκλων, τρικύκλων, σκαφών αναψυχής, κινητών αντικειμένων αξίας μεγαλύτερης των 10.000 ευρώ κ.λπ.), καθώς επίσης και στα ποσά των αντικειμενικών δαπανών (τεκμηρίων) διαβίωσης που ήδη ισχύουν για τη χρήση ΙΧ αυτοκινήτων, κατοικιών, σκαφών αναψυχής κ.λπ., με συνέπεια να εκτοξευθούν στα ύψη τα ποσά των τεκμαρτών εισοδημάτων που θα πρέπει να καλύπτουν οι φορολογούμενοι με βάση τα πραγματικά τους έσοδα και εισοδήματα.
Εφόσον τα εισοδήματα του 2014 που θα δηλωθούν το 2015 είναι χαμηλότερα από το άθροισμα των τεκμηρίων απόκτησης περιουσιακών στοιχείων και των τεκμηρίων διαβίωσης, ο φορολογούμενος θα καλείται να πληρώνει υπέρογκο φόρο με βάση το τεκμαρτό και όχι το δηλωθέν εισόδημά του.
Όλες αυτές οι μεταβολές στο εισόδημα συμπυκνώνονται στο νέο έντυπο Ε1, από το οποίο έχουν εξαφανιστεί οι κωδικοί που αφορούν στα προστατευόμενα μέλη και στη μείωση του φόρου λόγω αναπηρίας.
Προσοχή στη νέα δήλωση θα πρέπει να δείξουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι επιτηδευματίες, που προσφέρουν παροχή υπηρεσίας και έχουν το πολύ μέχρι τρεις εργοδότες και υπογεγραμμένη σύμβαση αφού μόνο έτσι θα μπορέσουν να φορολογηθούν με την κλίμακα των μισθωτών. Διαφορετικά η εφορία θα τους «σπρώξει» προς τη φορολόγηση των ομόρρυθμων και ετερόρρυθμων εταιρειών και με συντελεστές 26% για εισοδήματα έως 50.000 ευρώ και 33% για υψηλότερα. Ο φόρος μετράει από πρώτο ευρώ, ωστόσο οι επιτηδευματίες έχουν τη δυνατότητα να εκπίπτουν το σύνολο των επαγγελματικών τους δαπανών και των ασφαλιστικών τους εισφορών.
Στη φορολογική δήλωση προστέθηκαν νέοι κωδικοί για όσους παρέχουν εργασία με εργόσημο, καθώς και κωδικοί που αφορούν στην ετήσια αντικειμενική δαπάνη πρώτης και δεύτερης κατοικίας, ειδικοί κωδικοί για τους κατόχους σκαφών, αεροσκαφών και ελικοπτέρων αλλά και νέοι που θα πρέπει να αναγράφονται οι τόκοι καταθέσεων σε τράπεζες της ημεδαπής. Ταυτόχρονα, στη φορολογική δήλωση 2014 θα αναγράφεται το ΑΜΚΑ των ηλικιωμένων προστατευόμενων μελών.
Από την άλλη πλευρά, δε θα υπάρχουν οι κωδικοί που αφορούν στις εισφορές των ασφαλιστικών ταμείων, καθώς μεταφέρονται στο έντυπο Ε3, αλλά και οι κωδικοί για τους τόκους των στεγαστικών δανείων, των δαπανών για την αποκατάσταση ακινήτων κι εκείνοι που αφορούν στα φροντιστήρια των παιδιών.

Όλες οι αλλαγές

Αναλυτικότερα, οι περίπου 30 αλλαγές στο έντυπο Ε1 αφορούν:

Πίνακας 2
Καταργήθηκαν οι κωδικοί:
1. 011-012 για το «στεγαστικό επίδομα», μετά την κατάργηση της έκπτωσης φόρου για το ενοίκιο κύριας κατοικίας.
2. 015-016 τον οποίο συμπλήρωναν οι μισθωτοί που κατοικούν σε παραμεθόρια περιοχή.
3. 017-018 για όσους είχαν συμπληρώσει το 18 έτος της ηλικίας τους (υποχρεούνται να υποβάλουν φορολογική δήλωση με εξαίρεση όσους θεωρούνται προστατευόμενη μέλη (φοιτητές κλπ).
4. 021-022 που συμπλήρωναν όσοι είχαν υποπέσει σε φορολογικές παραβάσεις.
5. 010. Δεν ζητείται πλέον από τους φορολογούμενους να σημειώσουν τη σχετική ένδειξη σε περίπτωση που δεν επιθυμούν να ενταχθούν στην τηλεφωνική και ηλεκτρονική πληροφόρηση που παρέχεται από το υπουργείο Οικονομικών.
6. Προστίθεται καινούργιος κωδικός 017-018 ο οποίος συμπληρώνεται από όσους έχουν κάνει έναρξη επιτηδεύματος για πρώτη φορά από 1η Ιανουαρίου 2013 και μετά. Για νέες ατομικές επιχειρήσεις ή νέους ελεύθερους επαγγελματίες για τα 3 πρώτα έτη άσκησης της δραστηριότητάς τους ο φορολογικός συντελεστής του πρώτου κλιμακίου και για εισόδημα μέχρι 10.000 ευρώ μειώνεται κατά 50% (στο 13%.Για τα επόμενα 40.000 ευρώ εισοδήματος επιβάλλεται συντελεστής 26%).
Στους νέους επαγγελματίες απαλλάσσονται από το τέλος επιτηδεύματος την πρώτη πενταετία.

Πίνακας 3
7. Αντικαθίσταται το περιεχόμενο του κωδικού 001-002 που συμπληρώνουν όσοι δικαιούνται μείωση φόρου λόγω αναπηρίας 67% και άνω. Πέρυσι οι συγκεκριμένοι φορολογούμενοι δικαιούνταν αυξημένο αφορολόγητο 2.000 ευρώ ενώ φέτος έχουν μείωση φόρου 200 ευρώ.
8. Καταργήθηκαν οι κωδικοί 003 και 004 που συμπλήρωναν οι γονείς για τα προστατευόμενα τέκνα τους. Τώρα συμπληρώνεται ο πίνακας 9 με τα ονόματα των παιδιών, το έτος γέννησης, τον ΑΦΜ και τον ΑΜΚΑ.

Πίνακας 4
9. Προστίθεται κωδικός 307- 308 όπου δηλώνεται το εισόδημα από ατομική επιχείρηση παροχής υπηρεσιών ή ελεύθερου επαγγέλματος της παρ. 1 άρθρου 45 ΚΦΕ. Πρόκειται για τους μισθωτούς που αμείβονται με «μπλοκάκι» και φορολογούνται με την κλίμακα των μισθωτών και έχουν τέλος επιτηδεύματος 500 ευρώ.
10. Προστίθεται κωδικός 309- 310 στον οποίο θα «φακελώνονται» όσοι παρέχουν εργασία με εργόσημο.
11. Νέος κωδικός 311-312 αφορά για όσους έχουν οικοδομικά ένσημα και αυτασφαλίζονται (για να διευκολυνθούν οι διασταυρώσεις).
12. Προστίθεται κωδικός 343- 344 ο οποίος αναφέρει: «Εισόδημα των περιπτώσεων 1,2,3,4,5,6,7 ( είναι τα εισοδήματα που θεωρείται ότι αποτελούν εισόδημα από μισθωτή εργασία).
13. Απαλείφθηκε ο κωδικός 403-404 καθώς καταργήθηκε η επιχειρηματική αμοιβή.
14. Καταργήθηκαν οι κωδικοί 415- 416 όπου δηλωνόντουσαν οι ζημιές προηγούμενων οικονομικών ετών από ατομική επιχείρηση.

Πίνακας 5
15. Προστίθενται δύο νέοι κωδικοί: 231 και 234 τους οποίους θα πρέπει να συμπληρώσουν όσοι τακτοποίησαν αυθαίρετους χώρους με το νόμο 4178/2013. Θα δηλωθούν ξεχωριστά η επιφάνεια των κύριων χώρων που νομιμοποιήθηκαν αλλά και των αντίστοιχων βοηθητικών χώρων, για λόγους που αφορούν στα τεκμήρια.
16. Προστέθηκαν κωδικοί 709 (για τον υπόχρεο) και 710 (της συζύγου) στους οποίους θα πρέπει να δηλωθούν τα ποσοστά που κατέχει ο κάθε συνιδιοκτήτης σε αεροσκάφη, ελικόπτερα ιδιωτικής χρήσης και ανεμόπτερα.

Πίνακας 6
17. Προστέθηκε κωδικός 653- 654 στους οποίους δηλώνονταν τα μερίσματα πλοιοκτητριών εταιρειών του ν. 27/1975 που δεν έχουν εισαχθεί στην Ελλάδα.
18. Στους νέους κωδικούς 667-678 αναγράφονται οι τόκοι καταθέσεων τράπεζας ημεδαπής προέλευσης (και στους τόκους επιβάλλεται εισφορά αλληλεγγύης).
19. Στον κωδικό 433- 434 δηλώνεται ο φόρος που παρακρατήθηκε από τους τόκους καταθέσεων.
20. Άλλαξαν θέση και από τον πίνακα 7 του Ε1 μεταφέρθηκαν στον πίνακα 6, οι κωδικοί στους οποίους καταγράφεται το ενοίκιο που πληρώσαμε για την κύρια κατοικία ή για το ενοίκιο των παιδιών που σπουδάζουν, στο εσωτερικό (η έκπτωση φόρου για το ενοίκιο κύριας κατοικίας ή των παιδιών που σπουδάζουν σε άλλη πόλη, καταργήθηκε, όμως τα στοιχεία χρειάζονται για τις διασταυρώσεις.

Πίνακας 7
Καταργήθηκαν οι κωδικοί:
21. 053-054 όπου δηλώνονταν οι υποχρεωτικές εισφορές σε ταμεία ασφάλισης (ΟΑΕΕ κλπ). Πλέον οι εισφορές θα δηλώνονται μόνο στο νέο έντυπο Ε3.
22. 063- 064 που αφορούσε τους τόκους στεγαστικών δανείων κύριας κατοικίας. Αντίστοιχα καταργείται ο κωδικός κωδικοί 069 -070 όπου δηλώνονταν τα ποσά των δανείων. Οι κωδικοί καταργούνται γιατί καταργήθηκε η έκπτωση φόρου.
23. 073- 074 με τα ασφάλιστρα ζωής αφού και αυτή η έκπτωση φόρου καταργήθηκε.
24. 039- 040 για τις δαπάνες αποκατάστασης διατηρητέων. Ούτε αυτή η έκπτωση ισχύει.
25. 037- 038 για τη δαπάνη αποκατάστασης ακινήτων.
26. 084 - 085 για τα δίδακτρα σε φροντιστήρια. Οι αποδείξεις από τα φροντιστήρια «μετράνε» στο καλάθι των αποδείξεων για τους μισθωτούς και συνταξιούχους.

Πίνακας 8
27. Προστίθεται κωδικός 345- 346 για τον φόρο που αναλογεί στο εισόδημα των μισθωτών που αμείβονται με «μπλοκάκι».
28. Προστίθεται κωδικός 347-348 για το φόρο που παρακρατήθηκε στο εισόδημα των μισθωτών με «μπλοκάκι».
29. Νέος κωδικός 349-350 για το ποσό ειδικής εισφοράς που παρακρατήθηκε για μισθωτούς με «μπλοκάκι».

Πίνακας 9
30. Ζητείται πλέον και ο ΑΜΚΑ γονέων και παππούδων που θεωρούνται προστατευόμενα μέλη. Έτσι, προστίθενται οι κωδικοί 861-864.

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης