Τελευταία Νέα
Οικονομία

Ifo - Κατά 9 δισ. ευρώ θα μειωθεί το ελληνικό χρέος αν επιτευχθεί συμφωνία για επιμήκυνση αποπληρωμής στα 50 χρόνια και μείωση επιτοκίου κατά 0,50%

tags :
Ifo - Κατά 9 δισ. ευρώ θα μειωθεί το ελληνικό χρέος αν επιτευχθεί συμφωνία για επιμήκυνση αποπληρωμής στα 50 χρόνια και μείωση επιτοκίου κατά 0,50%
Εξετάζεται περαιτέρω ελάφρυνση των δανείων προς την Ελλάδα
Σε μείωση του ελληνικού χρέους κατά 9 δισ. ευρώ θα οδηγήσει μια συμφωνία ανάμεσα στην Ελλάδα και τους πιστωτές της, η οποία θα προβλέπει επιμήκυνση αποπληρωμής στα 50 χρόνια, και μείωση του επιτοκίου κατά 0,50%, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του γερμανικού Ινστιτούτου Ifo.
Σε ανάλυσή του με τίτλο « Εξετάζεται περαιτέρω ελάφρυνση των δανείων προς την Ελλάδα», ο οικονομολόγος του Ifo, Dr. Timo Wollmershäuser, αναφέρεται στις πληροφορίες που δημοσίευσε το πρακτορείο Bloomberg, περί συζητήσεων για επιμήκυνση της περιόδου αποπληρωμής στα 50 χρόνια και μείωση του επιτοκίου κατά 0,50%.
Υπενθυμίζεται ότι μέχρι τον Δεκέμβριο του 2013, η Ελλάδα είχε λάβει 213,4 δισ. ευρώ, από τα δύο πακέτα διάσωσης.
Το ενδεχόμενο περαιτέρω χαλάρωσής των πιστωτικών όρων για το δάνειο των 52,9 δισ. ευρώ, με επιμήκυνση της περιόδου αποπληρωμής στα 50 χρόνια και μείωση του περιθωρίου σε 0 ποσοστιαία μονάδα, άρα με επιτόκιο επί του δανείου που ανταποκρίνεται στο τρίμηνο Euribor, θα οδηγούσε σε επιπλέον απώλειες ύψους περίπου 9 δισ. ευρώ για τους Ευρωπαίους πιστωτές.
Όπως εξηγεί το Ifo, αυτό το ποσό υπολογίζεται ως η παρούσα αξία των μειωμένων εσόδων από επιτόκια και τη διεύρυνση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων με βάση έναν εκπτωτικό παράγοντα του 1,5%, ο οποίος ανταποκρίνεται περίπου στο μέσο επιτόκιο ενός γερμανικού κρατικού ομολόγου 10ετούς διάρκειας το 2013.
Η παρούσα αξία καταγράφει τη μείωση στα κρατικά χρέη των δωρητριών χωρών που έχουν δημοσιευθεί και θα ήταν απαραίτητη σήμερα, εφόσον το σύνολο των μελλοντικών βαρών από το επίσημο δημόσιο χρέος και τη οικονομική βοήθεια που συμφωνήθηκε πρόσφατα, παραμείνουν σταθερά.
Το Ifo υποστηρίζει ότι η Γερμανία θα ήταν υπεύθυνη για το 29% περίπου αυτής της ελάφρυνσης χρέους.
Το έλλειμμα του προϋπολογισμού της Γερμανίας αναμένεται να αυξηθεί κατά περίπου 2,5 δισ. ευρώ ως αποτέλεσμα των σχεδιαζόμενων αλλαγών στους όρους του δανείου για τα κεφάλαια διάσωσης που παραχωρήθηκαν στην Ελλάδα, εάν αυτό το έλλειμμα υπολογιστεί σωστά σε πραγματική βάση.
Τα σχέδια του υπουργείου Οικονομικών της Γερμανίας για το 2014, καθαρό δανεισμό ύψους 6,2 δισ. ευρώ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης