Τελευταία Νέα
Οικονομία

Κύπρος - «Κλειδί» για την τρόικα η διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων - Προς χαλάρωση στον περιορισμό κίνησης κεφαλαίων

Κύπρος - «Κλειδί» για την τρόικα η διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων - Προς χαλάρωση στον περιορισμό κίνησης κεφαλαίων
Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η τρίτη αξιολόγηση - Ουσιώδης η απαρέγκλιτη τήρηση του χρονοδιαγράμματος των μεταρρυθμίσεων
Σε σωστή τροχιά παραμένει το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής στην Κύπρο, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η τρόικα, καθώς ολοκληρώθηκε η τρίτη αξιολόγηση από τους δανειστές.
Το μακροοικονομικό και δημοσιονομικό περιβάλλον διαμορφώνεται καλύτερα από ότι αναμενόταν, όπως επισημαίνουν στην ανακοίνωσή τους οι εκπρόσωποι ΔΝΤ, ΕΚΤ και Ε.Ε.
Ωστόσο, η τρόικα προειδοποιεί πως παρά το γεγονός ότι το πρόγραμμα παραμένει στη σωστή τροχιά, η Κύπρος εξακολουθεί να αντιμετωπίζει σοβαρές προκλήσεις και κινδύνους, για αυτό η τήρηση του χρονοδιαγράμματος τοων μεταρρυθμίσεων, αποτελεί ουσιαστική προϋπόθεση για την επιτυχία του προγράμματος.
Τo outlook της κυπριακής οικονομίας, εξακολουθεί να αντιμετωπίζει προκλήσεις.
Η ύφεση αναμένεται να διαμορφωθεί στο -4,8% το 2014, προτού επιστρέψει η ανάπτυξη το 2015, με ρυθμό 1%.
Σύμφωνα με τους εκπροσώπους των δανειστών, η διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων των τραπεζών αποτελεί ουσιαστικό εργαλείο για τη σταθεροποίηση του χρηματοπιστωτικού συστήματος και για ανάκαμψη τόσο των τραπεζών, όσο και της οικονομίας.
Όπως αναφέρει η ανακοίνωση, «μετά την ανακεφαλαιοποίηση των δύο μεγαλύτερων τραπεζών και την προσεχή ανακεφαλαιοποίηση του συνεργατικού πιστωτικού τομέα, οι αρχές πρέπει να διασφαλίσουν ότι τα πιστωτικά ιδρύματα και οι συνεργατικές τράπεζες υλοποιούν με αποτελεσματικό τρόπο τα σχέδια αναδιάρθρωσής τους.
Αυτό προϋποθέτει τη θέσπιση πρόσφορων πλαισίων διαχείρισης ληξιπρόθεσμων οφειλών και την προσεκτική παρακολούθηση της προόδου προς την κατεύθυνση της μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων».
Μια δεύτερη πρόκληση αποτελεί η ανάγκη εξομάλυνσης των ροών πληρωμών στην οικονομία και παράλληλα να διαφυλαχθεί η χρηματοπιστωτική σταθερότητα.
Όπως αναφέρει η τρόικα στην ανακοίνωσή της, οι δημοσιονομικοί στόχοι για το 2013 έχουν επιτευχθεί, εξαιτίας τόσο της συνέχισης της συνετής εκτέλεσης του προϋπολογισμού, αλλά και της χαμηλότερης ύφεσης από ότι αναμενόταν.
Ο χρηματοπιστωτικός τομέας επίσης, δείχνει σημάδια σταθεροποίησης.
Η οικονομία προσαρμόζεται με ευελιξία, καθώς οι τιμές και οι μισθοί μειώνονται, βοηθώντας στη μείωση του συνόλου των επιπτώσεων της ύφεσης στην απασχόληση.
Παρόλα αυτά, η ανεργία παραμένει πολύ υψηλή.
Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται από τους εκπροσώπους των δανειστών στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, καθώς όπως τονίζουν, είναι απαραίτητη η εφαρμογή του για την προσέλκυση επενδύσεων ως μέσο μείωσης του δημοσίου χρέους.
Η ψήφιση του σχετικού νομοσχεδίου, αποτελεί βασικό βήμα για να προχωρήσει το πρόγραμμα.
«Η ολοκλήρωση της παρούσας αξιολόγησης υπόκειται σε διαδικασία έγκρισης τόσο από την Ευρωπαϊκή Ένωση όσο και από ΔΝΤ και αναμένεται να εξεταστεί από την Ευρωομάδα (Eurogroup), το συμβούλιο των διοικητών του ΕΜΣ και την εκτελεστική επιτροπή του ΔΝΤ μέχρι τις αρχές Απριλίου.
Η έγκριση της εν λόγω αξιολόγησης θα προετοιμάσει το έδαφος για την εκταμίευση 150 εκατ. ευρώ από τον ΕΜΣ και 86 εκατ. ευρώ περίπου από το ΔΝΤ», καταλήγει η ανακοίνωση.

Χ. Γεωργιάδης – Προς χαλάρωση στον περιορισμό κίνησης κεφαλαίων
Σημαντική χαλάρωση στους περιορισμούς της κίνησης κεφαλαίων από την ερχόμενη εβδομάδα, προανήγγειλε ο υπουργός Οικονομικών της Κύπρου, Χάρης Γεωργιάδης.
«Ο έλεγχος της τρόικα ολοκληρώθηκε με επιτυχία», τόνισε ο υπουργός, σημειώνοντας ότι επιτεύχθηκε σημαντική πρόοδος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης