Τελευταία Νέα
Οικονομία

Εμμένει η κυβέρνηση στην αναδρομική φορολόγηση των ελληνικών καταθέσεων στην Ελβετία - Δεν αποκλείει να θέσει το θέμα και στην Ε.Ε.

Εμμένει η κυβέρνηση στην αναδρομική φορολόγηση των ελληνικών καταθέσεων στην Ελβετία - Δεν αποκλείει να θέσει το θέμα και στην Ε.Ε.
Δεν θα κάνουμε ποτέ μια συμφωνία, αν δεν είναι προς όφελος της Ελλάδας, διεμήνυσε ο υφ. Οικονομικών, Γ. Μαυραγάνης, απαντώντας σε ερώτηση στη Βουλή
Η κυβέρνηση εμμένει στην αναδρομική φορολόγηση των ελληνικών καταθέσεων στις ελβετικές τράπεζες και δεν θα υποχωρήσει στα αιτήματά της, διαμήνυσε ο υφυπουργός Οικονομικών, Γιώργος Μαυραγάνης, απαντώντας σε ερώτηση στη Βουλή του βουλευτή της ΔΗΜΑΡ, Γ. Κυρίτση.
Μάλιστα, ο κ. Μαυραγάνης δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να τεθεί το θέμα και σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ειδικότερα, ο κ. Μαυραγάνης επισήμανε ότι «η θέση μας είναι σαφέστατη. Δεν υποχωρούμε στα αιτήματα τα οποία έχουν σχέση με την προάσπιση των εθνικών συμφερόντων. Δεν θα κάνουμε ποτέ μια συμφωνία, αν η συμφωνία αυτή δεν είναι προς όφελος της Ελλάδας», τόνισε.
Παράλληλα, πρόσθεσε ότι έχει τεθεί από την Ελλάδα «το πλαίσιο και υπάρχει αυτό το πλαίσιο σε δύο συμφωνίες που υπέγραψε η Ελβετία για να μπορέσει μια τέτοια συμφωνία να είναι και λειτουργική και προς όφελος των εθνικών συμφερόντων» και έκανε μνεία στις συμφωνίες της Ελβετίας με τη Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο για οφειλές του παρελθόντος που προέβλεπαν και προκαταβολή.
Ο κ. Μαυραγάνης επισήμανε ότι το θέμα θα πρέπει ίσως να αντιμετωπιστεί σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, προσθέτοντας ότι«είναι ένα ζήτημα που πρέπει να δούμε γιατί όπως η ανταλλαγή πληροφοριών μέσα από την οδηγία για τις αποταμιεύσεις είναι ένα θέμα που βάζει η Ε.Ε. και συζητά με την Ελβετία, πρέπει να δούμε ενδεχομένως και σε επίπεδο Ε.Ε. πώς θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί ένα τέτοιο ζήτημα της φορολόγησης καταθέσεων για το παρελθόν».
Ο υφυπουργός Οικονομικών υπεραμύνθηκε της ομάδας που είχε επιφορτιστεί με την προεργασία για τη σύναψη συμφωνίας, σημειώνοντα ότι «η ελληνική πλευρά, έχοντας μια ομάδα για την οποία θα έλεγα είμαι υπερήφανος, προερχόμενη από διάφορες υπηρεσίες και αρχές που συνεργάστηκαν παρά πολύ καλά και υπέβαλαν σαφέστατες προτάσεις στην ελβετική πλευρά λαμβάνοντας υπόψη και την προηγούμενη εμπειρία των δύο συμβάσεων που έχει υπογράψει η Ελβετία, αυτή η ομάδα έκανε πολύ σοβαρή δουλειά».
Πρόσθεσε δε, ότι «για πρώτη φορά οι Ελβετοί είδαν ότι έχουμε ένα μοντέλο συμφωνίας το οποίο εμείς δεν πρόκειται να εγκαταλείψουμε γιατί δεν πρόκειται να υποχωρήσουμε σε ένα τέτοιο ζήτημα που το θεωρούμε πολύ σημαντικό για τα συμφέροντα της χώρας μας».
Από την πλευρά του ο βουλευτής της ΔΗΜΑΡ, Γιώργος Κυρίτσης, είχευπογραμμίσει ότι η Ελλάδα, μετά την άρνηση των Ελβετών, πρέπει να ζητήσει τη συνδρομή των Ευρωπαίων για την επίλυση του θέματος.
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης