Τελευταία Νέα
Οικονομία

Draghi (EKT) - Πιθανή εστία κινδύνου για την Ευρωζώνη η αναταραχή στις αναδυόμενες αγορές - Στο 0,25% το επιτόκιο

tags :
Draghi (EKT) - Πιθανή εστία κινδύνου για την Ευρωζώνη η αναταραχή στις αναδυόμενες αγορές - Στο 0,25% το επιτόκιο
Η μείωση του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη έρχεται κυρίως από 4 χώρες - Ελλάδα, Πορτογαλία, Ιρλανδία, Ισπανία
(upd14)Συστάσεις για επαγρύπνηση όλων των ευρωπαϊκών δυνάμεων απηύθυνε ο διοικητής της ΕΚΤ, Mario Draghi, σε ένα περιβάλλον μετριοπαθούς ανάπτυξης και χαμηλού πληθωρισμού.
Όπως τόνισε ο κεντρικός τραπεζίτης, κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης μηνιαίας συνέντευξης Τύπου, τα τελευταία οικονομικά στοιχεία αποδεικνύουν πως η ανάπτυξη της Ευρωζώνης θα είναι μετριοπαθής.
"Οι εκτιμήσεις για την πορεία της οικονομίας της Ευρωζώνης επιβεβαιώνονται. Βιώνουμε μια μακρά περίοδο χαμηλού πληθωρισμού", εξήγησε χαρακτηριστικά για να διευκρινίσει πως "οι εκτιμήσεις για τον πληθωρισμό παραμένουν κάτω, αλλά πολύ κοντά, στο στόχο της ΕΚΤ για 2%".
Όπως αναγνώρισε ο Draghi, η επιχειρηματικότητα στην Ευρωζώνη επωφελείται από την ανάκαμψη της καταναλωτικής ζήτησης, ωστόσο προειδοποίησε πως η απομόχλευση των ισολογισμών θα συνεχίσει να επηρεάζει αρνητικά την επιχειρηματική δραστηριότητα.
Ο κεντρικός τραπεζίτης παραδέχθηκε πως από το καλοκαίρι του 2012 έχει πραγματοποιηθεί πρόοδος στον διατραπεζικό δανεισμό και στη χρηματοδότηση της ευρωπαϊκής οικονομίας, όμως έσπευσε να διαμηνύσει πως "Κυκλικά φαινόμενα και αποστροφή κινδύνου θα συνεχίσουν να επηρεάζουν την πιστωτική επέκταση στην Ευρωζώνη".
Αναφερόμενος, στη συνέχεια της συνέντευξης Τύπου, στις αναταραχές που σημειώνονται στην τρέχουσα συγκυρία στις αναδυόμενες αγορές, ο διοικητής της ΕΚΤ παραδέχθηκε πως "Πιθανόν να υπάρξουν αρνητικές προεκτάσεις στις ευρωπαϊκές αγορές από την αβεβαιότητα στις αναδυόμενες οικονομίες". Ταυτόχρονα, γνωστοποίησε πως κατά τη διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης του ΔΣ της ΕΚΤ "εξετάστηκαν πιθανές δράσεις της ΕΚΤ σχετικά με τους κινδύνους που μπορεί να αντιμετωπίσει το ευρώ από τις αναδυόμενες αγορές".
"Η πορεία των νομισμάτων των αναδυόμενων αγορών μπορεί να επηρεάσει την Ευρωζώνη και κυρίως τα κράτη που εμφανίζουν πιο αυξημένη εξάρτηση", συμπλήρωσε.
Ωστόσο, ο Draghi εμφανίστηκε καθησυχαστικός πως η βραχυπρόθεσμη μεταβλητότητα των αναδυόμενων αγορών δεν θα αναβαθμιστεί σε μακροπρόθεσμη, επιχειρώντας επί της ουσίας να χαρακτηρίσει προσωρινό φαινόμενο την αναταραχή που πλήττει τις αναδυόμενες αγορές.
Επιχειρώντας ο κεντρικός τραπεζίτης, στη συνέχεια, να περιγράψει τις λύσεις που εξετάζει η ΕΚΤ, στα πλαίσια θωράκισης της ευρωπαϊκής οικοινομίας, επανέλαβε τη δέσμευση για διατήρηση των επιτοκίων σε χαμηλά επίπεδα για όσο χρειαστεί, αλλά και την ενδεχόμενη διακοπή της "αποστείρωσης" των ομολόγων που αγοράστηκαν με το πρόγραμμα SΜP. "Ένα από τα εργαλεία που εξετάζουμε για χρήση είναι η διακοπή της "αποστείρωσης" των ομολόγων που αγοράστηκαν με το πρόγραμμα SΜP", εξήγησε.
O Draghi απέρριψε για μια ακόμη φορά τα αρνητικά σενάρια πως η Ευρωζώνη κινδυνεύει να καταστεί Ιαπωνία, τονίζοντας πως "Δεν υπάρχει κίνδυνος αποπληθωρισμού στην Ευρωζώνη". "Δεν βλέπουμε ομοιότητες με ότι είχε συμβεί στην Ιαπωνία", πρόσθεσε ο κεντρικός τραπεζίτης. "Η μείωση του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη έρχεται κυρίως από 4 χώρες: την Ελλάδα, την Πορτογαλία, την Ιρλανδία και την Ισπανία", αναγνώρισε στη συνέχεια ο Draghi.
"Αναμένουμε να ενισχυθούν τα αποτελέσματα των δράσεων του Νοεμβρίου, ωστόσο απαιτείται χρόνος", συμπλήρωσε ο κεντρικός τραπεζίτης. "Η ανάκαμψη της Ευρωζώνης παραμένει ακόμη εύθραυστη", επανέλαβε ο Draghi.
Αναφερόμενος στο ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα ο Draghi προειδοποίησε πως "η πιστωτική επέκταση τους επόμενους μήνες θα επηρεαστεί από τη διανέργεια των ελέγχων κεφαλαιακής επάρκειας των τραπεζών". "Τα αποτελέσματα των κεφαλαιακών ελέγχων των τραπεζών θα επιδράσουν θετικά στην πιστωτική επέκταση", πρόσθεσε.
"Οι αγορές στην Ευρωζώνη λειτουργούν καλύτερα. Οι επενδυτές αντιδρούν πιο εύστοχα στις αποφάσεις", ανέφερε στη συνέχεια ο Draghi, προσθέτοντας πως "Στόχος της ΕΚΤ είναι να δώσει στόχους στις αγορές".
"Την τελευταία διετία η μετάδοση της νομισματικής πολιτικής είναι περισσότερο αποτελεσματική στην οικονομία της Ευρωζώνης", συμπλήρωσε.
"Είναι πιθανό η ΕΚΤ να αγοράζει κρατικά ομόλογα από τις δευτερογενείς αγορές. Επιτρέπεται από το σύμφωνο της ΕΕ", δεν παρέλειψε να διαμηνύσει ο Draghi.

Αμετάβλητα στο ιστορικό χαμηλό του 0,25% τα επιτόκια

Αμετάβλητα, στο ιστορικό χαμηλό του 0,25%, όπως αναμενόταν, διατήρησε τα επιτόκια δανεισμού η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Ταυτόχρονα, αμετάβλητα στο 0% παρέμειναν και τα επιτόκια καταθέσεων.
Η προσοχή στρέφεται τώρα στην καθιερωμένη μηνιαία συνέντευξη Τύπου του διοικητή της ΕΚΤ Mario Draghi, στη σκιά των φόβων για την ένταση των αποπληθωριστικών πιέσεων στην Ευρωζώνη.

Οι εκτιμήσεις

Σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters, η ΕΚΤ δεν αναμένεται να αποφασίσει κατά τη σημερινή συνεδρίαση, λήψη μέτρων για να αντιμετωπίσει την απειλή του αποπληθωρισμού, παρά τις ισχυρές πιέσεις που δέχεται το τελευταίο διάστημα.
Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, η κεντρική τράπεζα δεν αναμένεται να αναλάβει καμία δράση που θα μπορούσε να αυξήσει την παροχή χρήματος και να ενισχύσει τον πληθωρισμό που υποχώρησε στο 0,7% τον Ιανουάριο, πολύ χαμηλότερα από τον στόχο της, εξέλιξη που πυροδότησε ανησυχίες για αποπληθωρισμό στην ευρωζώνη.
Το ίδιο συμπέρασμα προκύπτει και από δημοσκόπηση του Bloomberg, καθώς οι 62 εκα των 66 οικονομολόγων που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση, προβλέπουν ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν αμετάβλητα.
Πάντως όπως αναφέρει χαρακτηριστικά σημερινό δημοσίευμα του Bloomberg, στο παρελθόν ο Mario Draghi έχει διαψεύσει τους αναλυτές, καθώς προχώρησε δύο φορές σε απρόσμενη μείωση των επιτοκίων.
Μετά την τελευταία συνεδρίαση τον περασμένο μήνα, ο διοικητής της ΕΚΤ Mario Draghi, έκανε λόγο για δύο σενάρια που θα μπορούσαν να κινητοποιήσουν την ΕΚΤ.
Το ένα είναι η επιδείνωση των μεσοπρόθεσμων προοπτικών του πληθωρισμού και το άλλο η «αδικαιολόγητη» μείωση των βραχυπρόθεσμων επιτοκίων στη διατραπεζική.

Αναζητά στήριξη από τη Bundesbank

Εν τω μεταξύ, ο διοικητής της ΕΚΤ, αναζητά τη στήριξη της γερμανικής Bundesbank για να αποσύρει την πρακτική της «αποστείρωσης».
Ο Mario Draghi, θα εξετάσει το ενδεχόμενο να λήξει η διαδικασία της «αποστείρωσης», μόνο αν τον στηρίξει ανοικτά η Bundesbank, σύμφωνα με πηγές της ευρωζώνης, τις οποίες επικαλείται το πρακτορείο Bloomberg.
Ως «αποστείρωση» περιγράφεται η πρακτική κατά την οποία η ΕΚΤ έχει δεσμευτεί να αποσύρει κεφάλαια από το τραπεζικό σύστημα όταν προχωρά σε αγορές κρατικών ομολόγων υπό το πρόγραμμα SMP (Security Market Programme), ώστε να μην αυξηθεί η νομισματική βάση.
Η ΕΚΤ έχει αγοράσει πάνω από 200 δισ. ευρώ σε ομόλογα της Ισπανίας, της Ελλάδας, της Ιταλίας, της Πορτογαλίας και της Ιρλανδίας.
Κάθε εβδομάδα, αποσύρει κεφάλαια από το τραπεζικό σύστημα προσφέροντας στις τράπεζες βραχυπρόθεσμα ομόλογα.
Εάν μπει ένα τέλος σε αυτή την πρακτική, θα διοχετευθούν τουλάχιστον 180 δισ. ευρώ στο χρηματοπιστωτικό σύστημα της ευρωζώνης, σε μια περίοδο που γίνεται προσπάθεια να περιοριστεί το volatility στις αγορές χρήματος.
Η πρακτική της «αποστείρωσης» βοηθάει να διατηρηθεί σταθερή η νομισματική βάση και παράλληλα προστατεύει την ΕΚΤ από κριτική ότι χρησιμοποιεί τον ισολογισμό της για να χρηματοδοτήσει το κρατικό χρέος, ωστόσο προκαλεί ανησυχία στις αγορές, καθώς μειώνει τη ρευστότητα στο τραπεζικό σύστημα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης