Τελευταία Νέα
Οικονομία

ΙΟΒΕ - Στο 26% θα μειωθεί η ανεργία το 2014 - Στο -4% η ύφεση το 2013 με τάση αποκλιμάκωσης το 2014

tags :
ΙΟΒΕ - Στο 26% θα μειωθεί η ανεργία το 2014 - Στο -4% η ύφεση το 2013 με τάση αποκλιμάκωσης το 2014
Για περίοδο στασιμότητας στην Ελλάδα, κόπωση στην εφαρμογή μεταρρυθμίσεων και μη δημιουργική αντιπολίτευση, έκανε λόγο ο πρόεδρος του Ιδρύματος, Οδυσσέας Κυριακόπουλος

Κάμψη της ανεργίας για το 2014, έπειτα από έξι χρόνια και συγκεκριμένα από το 2008, «βλέπει» το ΙΟΒΕ σύμφωνα με την τριμηνιαία έκθεσή του για την ελληνική οικονομία, εκτιμώντας ότι θα διαμορφωθεί στο 26% από εκτίμηση για 27,3% το 2013.
Η υποχώρηση της ανεργίας, σύμφωνα με το ΙΟΒΕ, θα επέλθει λόγω της τόνωσης της επενδυτικής δραστηριότητας και της αύξησης των εξαγωγών, ενώ σημαντικό ρόλο θα διαδραματίσουν και οι αλλαγές στην αγορά εργασίας την τελευταία διετία.
Παράλληλα, σημειώνται ότι θα καταγραφεί μικρή ανάσχεση της ανόδου της απασχόλησης από την αναδιάρθρωση στο Δημόσιο (προβλέπονται 10.000 απολύσεις το τρέχον έτος), ενώ εκτιμά ότι θα υπάρξει αποπληθωρισμός και το 2014, κατά -0,3%, έναντι -0,9% πέρυσι.
Όσον αφορά την ανάπτυξη για το 2014, στην έκθεση του ΙΟΒΕ επισημαίνεται ότι το 2013 αποτέλεσε έτος καμπής για την ελληνική οικονομία, ενώ το 2014 υπάρχουν προϋποθέσεις για τη λήξη της παρατεταμένης ύφεσης.
Συγκεκριμένα, προβλέπει ότι το 2013 θα καταγραφεί ύφεση της τάξης του 4% και σταθεροποίηση το 2014.
Όπως επισημαίνεται στην έκθεση, «το ΙΟΒΕ εκτιμά ότι το προϊόν της ελληνικής οικονομίας θα σταθεροποιηθεί φέτος στο περυσινό επίπεδό του, χωρίς να αποκλείεται το ενδεχόμενο νέας μικρής μείωσής του».
Κατά την παρουσίαση της έκθεσης, ο πρόεδρος του Ιδρύματος, Οδυσσέας Κυριακόπουλος, επισήμανε ότι η Ελλάδα διανύει περίοδο σταθερότητας, ενώ έκανε λόγο για κόπωση στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων και μη δημιουργική αντιπολίτευση, για να προσθέσει ότι η χώρα πρέπει να δημιουργήσει ξανά σχέσεις εμπιστοσύνης με τους επενδυτές.
Από την πλευρά του ο γενικός διευθυντής του Ιδρύματος, Νίκος Βέττας, σημείωσε ότι η οικονομία πλησιάζει σταδιακά σε ένα σημείο σταθεροποίησης και ανέφερε ως παράδειγμα τη σταθεροποίηση του δημοσιονομικού και εξωτερικού ελλείμματος, αλλά και ότι επιτυγχάνεται νωρίτερα πρωτογενές πλεόνασμα. Παράλληλα, σημείωσε τις θετικές ενδείξεις για τον τουρισμό, την τάση αποπληθωρισμού, αλλά και τη βελτίωση του διεθνού περιβάλλοντος.
Μάλιστα, όπως σημείωσε χαρακτηριστικά, μια πιθανότητα διάσπασης της Ευρωζώνης ή απομάκρυνσης της χώρας από τη νομισματική ένωση είναι πολύ μικρότερη σήμερα.
Ειδικότερα, αναφερόμενος στην επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος ο γενικός διευθυντής του ΙΟΒΕ, καθηγητής Νίκος Βέττας, εκτίμησε ότι θα πρέπει να αξιοποιηθεί κατάλληλα με τη σηματοδότηση προς μια συνεπή δημοσιονομική πολιτική με συστηματική σταδιακή μείωση των ελλειμμάτων, αλλά και με την υποστήριξη με συστηματικό τρόπο με σταθερά σημαντικούς και θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης και την κινητοποίηση των εταίρων και πιστωτών της χώρας για την εφαρμογή σχετικών διαδικασιών διευκόλυνσης (δηλ. μείωσης του κόστους) στην εξυπηρέτηση του δημοσίου χρέους
Ωστόσο, πρόσθεσε ότι το πλεόνασμα από μόνο του δεν είναι επαρκές για τη δρομολόγηση μιας σχετικής μακροπρόθεσμης λύσης και δεν θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί προς σκοπούς που θα υπονομεύουν την ανάπτυξη και θα σηματοδοτούν επιστροφή στο παρελθόν. Η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος θα πρέπει να αξιοποιηθεί κατάλληλα, ανέφερε χαρακτηριστικά.
Τέλος, ο κ. Βέττας τόνισε ότι παράγοντα ανησυχίας μπορεί να αποτελέσει η διεξαγωγή προσεχώς των ευρωεκλογών και εκλογών για την τοπική αυτοδιοίκηση, καθώς ελλοχεύει ο κίνδυνος με την όξυνση των πολιτικών αντιπαραθέσεων, να χαλαρώσει η δημοσιονομική πολιτική, να υπάρξει αδράνεια και απροθυμία προώθησης των απαραίτητων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.
Επίσης, αναφέρθηκε στη δημιουργία δυσκολιών συνεννόησης με τους εταίρους για τη δρομολόγηση μελλοντικών λύσεων, την αποτυχία δημιουργίας κλίματος εμπιστοσύνης και όρων αξιοπιστίας και τη νομοθέτηση μέτρων χωρίς όμως τη δημιουργία ενός περιβάλλοντος βάσει του οποίου θα εφαρμοσθούν και δεν θα ανατραπούν με την πρώτη ευκαιρία.

(Πρώτη ενημέρωση 12:18, 30 Ιανουαρίου 2014)
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης