old

Dijsselbloem (Eurogroup) - Πρώτα θα πράξει τα δέοντα η Αθήνα και μετά θα επιστρέψει η τρόικα - Kαμία απόφαση για τη δόση

tags :
Dijsselbloem (Eurogroup) - Πρώτα θα πράξει τα δέοντα η Αθήνα και μετά θα επιστρέψει η τρόικα - Kαμία απόφαση για τη δόση
Οι ξένοι είχαν απορρίψει τα ισοδύναμα που πρότεινε η ελληνική πλευρά
(upd7)Αυστηρά τελεσίγραφα προς την Αθήνα, πως δεν θα ληφθεί καμία ουσιαστική απόφαση για την Ελλάδα, όσο παραμένει σε εξέλιξη η αξιολόγηση της τρόικας, απέστειλε το Eurogroup.
"Το ζήτημα της Ελλάδας θα συζητηθεί όταν ολοκληρωθεί η αξιολόγηση της τρόικας", διεμήνυσε σε υψηλούς τόνους ο πρόεδρος του Eurogroup, J. Dijsselbloem, μετά το πέρας της - σύντομης - συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης.
"Aπαιτείται περισσότερη δουλειά προκειμένου να επιστρέψει η τρόικα στην Αθήνα", τόνισε στη συνέχεια ο πρόεδρος του Eurogroup, στέλνοντας σαφές μήνυμα προς την ελληνική κυβέρνηση πως αν δεν προχωρήσει εκείνα για τα οποία έχει δεσμευθεί, η τρόικα δεν θα επιστρέψει...
"Η Ελλάδα πρέπει να συνεχίσει τη μεταρρυθμιστική προσπάθεια", έσπευσε να επισημάνει, ενώ επανέλαβε πως δεν μπορεί να ληφθεί "καμία απόφαση για την εκταμίευση της επόμενης δόσης για την Ελλάδα, προτού ολοκληρωθεί η αξιολόγηση της τρόικας".
"Ευρωεκλογές έχουν όλες οι χώρες", απάντησε ο πρόεδρος του Eurogroup, ερωτηθείς για το δημοσιονομικό κενό και τον πολιτικό αντίκτυπο μιας απόφασης στην Ελλάδα, για τη λήψη νέων μέτρων.
Εστιάζοντας στην πορεία της Ευρωζώνης ο Dijsselbloem αναγνώρισε πως "Η ευρωπαϊκή ανάπτυξη αποκτά momentum".
"Δεν χρειάζεται εφησυχασμός για την Ευρωζώνη, παρά την πρόοδο", τόνισε από την πλευρά του ο επίτροπος Οικονομίας της ΕΕ, Olli Rehn. "Έχει σημειωθεί πρόοδος στην ευρωπαϊκή οικονομία", επανέλαβε ο επίτροπος.

Στουρνάρας - Πιθανή η ολοκλήρωση της αξιολόγησης της Ελλάδας μέχρι το Εurogroup της 17ης Φεβρουαρίου - Στόχος η έγκριση της δόσης τον Μάρτιο

Πιθανή χαρακτήρισε την ολοκλήρωση της αξιολόγησης της Ελλάδας από την τρόικα μέχρι το Eurogroup της 17ης Φεβρουαρίου ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας.
"Η αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος από τους δανειστές μπορεί να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τις 17 Φεβρουαρίου", διεμήνυσε ο κ. Στουρνάρας, από τις Βρυξέλλες, λίγες ώρες μετά την ολοκλήρωση του Eurogroup.
"Εάν η αξιολόγηση από την τρόικα ολοκληρωθεί μέχρι τις 17 Φεβρουαρίου, τότε η έγκριση για την εκταμίευση της επόμενης δόσης προς την Αθήνα κρίνεται πιθανή τον Μάρτιο", έσπευσε να εξηγήσει ο κ. Στουρνάρας.
Ο Γ. Στουρνάρας παραδέχθηκε ότι υπάρχουν διαφορές σε ορισμένα σημεία με την τρόικα, όμως, όπως επισήμανε, η ελληνική πλευρά παρουσιάζει εναλλακτικές προτάσεις.
Κατά την παρέμβασή του στο Eurogroup, o κ. Στουρνάρας υπογράμμισε ότι η Ελλάδα ξεπέρασε τους δημοσιονομικούς στόχους του 2013 και ότι το πρωτογενές πλεόνασμα εκτιμάται ότι θα φτάσει τα 830 εκατ. ευρώ.
"Αυτό είναι ένα μεγάλο επίτευγμα", δήλωσε ο κ. Στουρνάρας. "Αλλάζει όλη την εικόνα και γι' αυτό ζήτησα από τους εκπροσώπους της τρόικας να επαναπροσδιορίσουν την όλη κατάσταση", ανέφερε ο υπουργός και συνέχισε λέγοντας ότι "το βασικό ζήτημα στις διαπραγματεύσεις - το δημοσιονομικό κενό - έχει λυθεί με τρόπο που δεν επιδέχεται αμφισβήτησης".
Όσον αφορά στο δημοσιονομικό κενό του 2015, ο κ. Στουρνάρας τόνισε ότι η ελληνική πλευρά έχει επισημάνει τομείς από τις οποίες αναμένει εξοικονόμηση και οι οποίες έχουν να κάνουν κατά κύριο λόγο με την αναδιάρθρωση του ευρύτερου δημόσιου τομέα.
Σχετικά με την τις προτάσεις του ΟΟΣΑ που αφορούν σε διαρθρωτικές αλλαγές, ο κ. Στουρνάρας σημείωσε ότι θα εφαρμοστεί στο 80%.
Σε ό,τι αφορά τις ομαδικές απολύσεις, ο κ. Στουρνάρας εξήγησε στους ομολόγους του ότι καμία επιχείρηση δε ζητάει ομαδικές απολύσεις.
Ερωτηθείς πότε θα ανοίξει η συζήτηση για τη βιωσιμότητα του χρέους, ο κ. Στουρνάρας απάντησε ότι "θα ξεκινήσει μόλις η Eurostat επικυρώσει τα στοιχεία για το πρωτογενές πλεόνασμα, κοντά στις 24 Απριλίου".
Όσον αφορά τη συζήτηση για το χρηματοδοτικό κενό, θα ανοίξει μόλις ολοκληρωθεί η τρέχουσα αξιολόγηση, σημείωσε ο υπουργός Οικονομικών.
Τέλος, ερωτηθείς για το κόστος της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας σχετικά με τις αποδοχές των ενστόλων, ο Γ. Στουρνάρας απάντησε ότι η απόφαση δεν έχει ανακοινωθεί και ως εκ τούτου δεν μπορεί να αξιολογηθεί.

Οι δηλώσεις των πρωταγωνιστών πριν την έναρξη του Eurogroup

Αυστηρές συστάσεις, να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατόν η αξιολόγηση της Ελλάδας απηύθυνε ο πρόεδρος του Eurogroup, J. Dijsselbloem, δείχνοντας τις άγριες διαθέσεις των εταίρων που θα κυριαρχήσουν στη σημερινή συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης.
"Η παρούσα αξιολόγηση της Ελλάδας έχει ξεκινήσει από το Σεπτέμβριο και έχει διαρκέσει πολύ. Είναι προς το κοινό συμφέρον τόσο το δικό μας όσο και της Ελλάδας να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατόν", διεμήνυσε ο Dijsselbloem, προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup στις Βρυξέλλες.
"Θα ακούσω ποια είναι τα εκκρεμή ζητήματα και ποια πρόοδο μπορούμε να σημειώσουμε. Θα ακούσω επίσης από τον Έλληνα υπουργό σε ποια σημεία μπορούμε να σημειώσουμε πρόοδο", πρόσθεσε ο πρόεδρος του Eurogroup.
"H Eλλάδα έχει σημειώσει πρόοδο, αλλά πρέπει να κάνει πολλά ακόμη", τόνισε από την πλευρά του ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, W. Schaeuble, προσερχόμενος στο Eurogroup.
"Η Ελλάδα πρέπει να συνεχίσει στο σωστό δρόμο. Είμαι βέβαιος πως θα τα καταφέρει", πρόσθεσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών.

Τι ανέφερε νωρίτερα το www.bankingnews.gr

Μέτρα 2,8 δισ. για το κενό του 2014 – Το νέο πακέτο των παρεμβάσεων θα παρουσιάσει ο Στουρνάρας στο σημερινό Eurogroup

Διπλάσιο «πακέτο» μέτρων απέστειλε η κυβέρνηση στην τρόικα προκειμένου να καλυφθεί η «ατζέντα» με τα ανοικτά ζητήματα που είναι συνδεδεμένα με το δημοσιονομικό «κενό» του 2014.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το «πακέτο» των νέων προτάσεων κοστολογείται στα 2,8 δις. ευρώ από 1,4 - 1,5 δισ. ευρώ που είχε γίνει γνωστό ότι χώριζε μέχρι τώρα τις δύο πλευρές.
 Το «μενού» αυτής της «συνταγής» αυτή έχει αναθεωρηθεί στο σύνολο της μετά την απόρριψη της αρχικής «λίστας» από τους δανειστές ισχυριζόμενοι ότι επρόκειτο για παρεμβάσεις «μίας χρήσης».
Οι ξένοι είχαν απορρίψει τα ισοδύναμα που πρότεινε η ελληνική πλευρά τόσο για την κάλυψη του κενού των 300 εκατ. ευρώ από τη διατήρηση του χαμηλού συντελεστή ΦΠΑ 13% όσο και για την απόκλιση των 400 εκατ. ευρώ από τον νέο φόρο στα ακίνητα.
Στα ακανθώδη ζητήματα περιλαμβάνονται επίσης η απαίτηση της τρόικας για την κάλυψη της «τρύπας» των 800 εκατ. ευρώ που θα ανοίξει στα ασφαλιστικά ταμεία από την σταδιακή μείωση των εργοδοτικών εισφορών αλλά και από τη μη εφαρμογή του μέτρου του 0,2% στον τζίρο των επιχειρήσεων.
Τον «λογαριασμό» με τα επιπλέον μέτρα αυξάνει και η απόφαση - βόμβα του Συμβουλίου της Επικρατείας ( ΣτΕ)που έκρινε αντισυνταγματικές τις περικοπές που έγιναν στις αποδοχές των ένστολων. Τούτο στάθηκε αφορμή για τους δανειστές να ζητήσουν ισοδύναμες παρεμβάσεις 500 εκατ. ευρώ ώστε να εξουδετερωθεί η «νάρκη» στο Μεσοπρόθεσμο.

Τη λίστα με τα έκτακτα μέτρα που θα χρησιμοποιηθούν προκειμένου να μηδενιστούν οι δημοσιονομικές αποκλίσεις του 2014 πρόκειται να παρουσιάσει ο Γιάννης Στουρνάρας στο σημερινό και ιδιαίτερο κρίσιμο Eurogroup.
Είναι αυτό στο οποίο ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών θα σταθεί στο… εδώλιο του απολογούμενου - νοιώθοντας άβολα για τις καθυστερήσεις που του χρεώνουν στις συνομιλίες με την τρόικα – για να περάσει αμέσως μετά στα έδρανα του προέδρου για το Συμβούλιο του Εcofin.
Εκτιμάται ότι το αναθεωρημένο πακέτο των προτάσεων θα αποτελέσει το εισιτήριο για την επιστροφή της τρόικας στην Αθήνα με στόχο την επίτευξη συμφωνίας πριν από το Eurogroup της 10ης Μαρτίου!
Σε μια τέτοια περίπτωση, η ελληνική πλευρά θα επιδιώξει να εκταμιευθεί διπλή δόση, η οποία μπορεί να αγγίξει τα 11 δισ. ευρώ (περί τα 8,8 δισ. ευρώ από την ευρωζώνη και περίπου 2 δισ. ευρώ από το ΔΝΤ).

Αναλυτικότερα, το κενό των 2,8 δισ. ευρώ προκύπτει από τα εξής μέτωπα:
1. ΦΠΑ στην εστίαση: Σε 300 εκατ. ευρώ υπολογίσει η τρόικα το «κενό» από την διατήρηση του μειωμένου ΦΠΑ στην εστίαση και αποτελεί μία απόφαση στην οποία η κυβέρνηση προχώρηση μονομερώς.
2. Ενιαίος Φόρος Ακινήτων: Παρεμβάσεις 400 εκατ. ευρώ ζητούν οι δανειστές για την ενίσχυση των φόρων από τα ακίνητα «κραδαίνοντας» τις αποφάσεις με τις μειώσεις που προηγήθηκαν κατά 15% του ενιαίου φόρου σε σχέση με το «χαράτσι» της ΔΕΗ και ένα επιπλέον 20% αργότερα.
3. Έκτακτη εισφορά στις επιχειρήσεις: Ισοδύναμα 650 εκατ. ευρώ για να μη «σκάσει» η «νάρκη» στον προϋπολογισμό από τη μη εφαρμογή του μέτρου του 0,2% στον τζίρο των επιχειρήσεων για την κάλυψη του ελλείμματος του ΟΑΕΕ.
4. Συντάξεις στρατιωτικών: Στα 150 εκατ. ευρώ υπολογίζεται η «τρύπα» από τις περικοπές που δεν έγιναν στις συντάξεις των στρατιωτικών.
5. Μισθολόγιο ένστολων: Η απόφαση του ΣτΕ για τους ένστολους στάθηκε αφορμή για την τρόικα να ζητήσει νέα μέτρα 500 εκατ. ευρώ. Στο τραπέζι υπάρχει πρόταση για την εφαρμογή ενιαίου μισθολογίου.
6. Εργοδοτικές εισφορές: Προτάσεις για την κάλυψης της «τρύπας» των 800 εκατ. ευρώ που θα ανοίξει στα ασφαλιστικά ταμεία η σταδιακή μείωση των εργοδοτικών εισφορών κατά 3,9% έως το 2016.

(Πρώτη ενημέρωση: Δευτέρα 27 Ιανουαρίου 2014, ώρα 00:08)

Μ. Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης