old

Schaeuble (Γερμανός ΥΠΟΙΚ) – Εξαρτώμεθα από τους μετανάστες - Ορισμένοι τομείς δεν θα μπορούσαν να λειτουργούν πλέον χωρίς αυτούς

tags :
Schaeuble (Γερμανός ΥΠΟΙΚ) – Εξαρτώμεθα από τους μετανάστες - Ορισμένοι τομείς δεν θα μπορούσαν να λειτουργούν πλέον χωρίς αυτούς
"Η Γερμανία έχει επωφεληθεί περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη από την ολοκλήρωση της Ευρωπαϊκής Ένωσης" - H χώρα υποδέχθηκε 67.000 Ρουμάνους και 29.000 Βούλγαρους το πρώτο εξάμηνο του 2013

"Εξαρτώμεθα από τους μετανάστες", παραδέχθηκε την Κυριακή ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Wolfgang Schaeuble, υποβαθμίζοντας τους φόβους ότι υπερβολικά πολλοί μετανάστες από τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία μετακινούνται στη Γερμανία.
"Εμείς οι Γερμανοί δεν έχουμε απολύτως κανέναν λόγο να υιοθετούμε εχθρικές συμπεριφορές έναντι άλλων. Η Γερμανία επωφελείται από την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση περισσότερο από κάθε άλλη χώρα. Εξαρτώμεθα από τους εργαζόμενους που έρχονται στη χώρα μας. Ορισμένοι τομείς, όπως τα γηροκομεία ή η οικιακή φροντίδα, δεν θα μπορούσαν να λειτουργούν πλέον χωρίς αυτούς. Υπάρχουν, παρεμπιπτόντως, Γερμανοί οι οποίοι καταχρώνται το σύστημα κοινωνικής πρόνοιας και φοροδιαφεύγουν", τόνισε ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ, μιλώντας στην Bild am Sonntag.

Ο Schaeuble άσκησε κριτική στους συμμάχους του στην Χριστιανοκοινωνική Ένωση (CSU) και το βαυαρικό αδελφό κόμμα της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης (CDU) στην οποία ανήκει ο ίδιος, διότι συδαυλίζουν τους φόβους εναντίον του κύματος μετανάστευσης, τονίζοντας αντιθέτως ότι ορισμένοι τομείς απασχόλησης χρειάζονται κατεπειγόντως περισσότερους μετανάστες εργαζόμενους.
Να σημειωθεί ότι η CSU έχει προτείνει να θεσπιστούν περιορισμοί στα επιδόματα που χορηγούνται σε μετανάστες από τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία, τους πολίτες δύο χωρών που από 1ης Ιανουαρίου απέκτησαν πλήρη πρόσβαση στην αγορά εργασίας και στις κοινωνικές υπηρεσίες των υπολοίπων κρατών μελών της ΕΕ.

Υπενθυμίζεται ότι ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, David Cameron,  έχει καλέσει να επιβληθούν περιορισμοί στην ελεύθερη μετακίνηση των μεταναστών και έχει επικαλεστεί τους φόβους περί μαζικής μετοίκησης ανθρώπων από τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία στη Βρετανία με στόχο την εκμετάλλευση του συστήματος κοινωνικής πρόνοιας.

Η ελεύθερη μετακίνηση προσώπων είναι μια από τις τέσσερις «θεμελιώδεις ελευθερίες» στο ευρωπαϊκό δίκαιο, μαζί με την ελεύθερη διακίνηση αγαθών, υπηρεσιών και κεφαλαίου. Είναι ένα βασικό συστατικό της συμμετοχής οποιουδήποτε κράτους στην ΕΕ και επιτρέπει σε φοιτητές να μεταναστεύουν σε οποιοδήποτε κράτος μέλος για να σπουδάσουν όπως και στους εργαζόμενους να αναζητούν ευκαιρίες απασχόλησης.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει κατηγορήσει τις κυβερνήσεις των χωρών οι οποίες εκφράζουν την πρόθεση να θεσπίσουν περιορισμούς στην ελεύθερη μετακίνηση προσώπων στην ΕΕ ότι χρησιμοποιούν στερεότυπα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης