Τελευταία Νέα
old

Veto από το ΔΝΤ για το χρηματοδοτικό κενό της Ελλάδας - Μόνο μέσω 3ου δανείου, άρα 3ου Μνημονίου - Θα δοθούν εγγυήσεις, απαντά η ΕΕ

tags :
Veto από το ΔΝΤ για το χρηματοδοτικό κενό της Ελλάδας - Μόνο μέσω 3ου δανείου, άρα 3ου Μνημονίου - Θα δοθούν εγγυήσεις, απαντά η ΕΕ
Δεν θα εκταμιευτεί η επόμενη δόση προς την Ελλάδα εάν η ΕΕ δεν εγγυηθεί τη χρηματοδοτική κάλυψη της χώρας για τους επόμενους 12 μήνες
(upd2)Veto έναντι όλων των εναλλακτικών σεναρίων που είχαν εξεταστεί για την  κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών της Ελλάδας, για παράδειγμα έξοδος στις αγορές ή αξιοποίηση του capital buffer του ΤΧΣ, θέτει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, προτείνοντας ως μόνη λύση τη σύναψη νέου δανείου.
Η απαίτηση αυτή του ΔΝΤ σημαίνει καθαρά νέο Μνημόνιο για την Ελλάδα, αφήνοντας στην ουσία έκθετη την ελληνική κυβέρνηση που διατυμπανίζει ότι δεν θα ληφθούν νέα μέτρα, ότι η πορεία της χώρας αλλάζει και ότι η Ελλάδα μπορεί να σταθεί μόνη της στις αγορές από φέτος μάλιστα.
Παράλληλα, το ΔΝΤ ζητά από την Ευρωπαϊκή Ένωση εγγυήσεις για να συνεχίσει να χρηματοδοτεί την Ελλάδα, όπως άλλωστε έχει τονίσει αρκετές φορές, καθώς το καταστατικό του δεν επιτρέπει τη συνέχιση της χρηματοδότησης ενός κράτους εάν δεν έχει εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση για ένα 12μηνο τουλάχιστον.
Η δήλωση αυτή από το ΔΝΤ αποτελεί ένα ηχηρό μήνυμα προς όλες τις κατευθύνσεις, και ιδιαίτερα προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, έστειλε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, τονίζοντας ότι το χρηματοδοτικό κενό που εκτιμάται θα πρέπει να καλυφθεί μέσω νέων δανείων.
Υπό αυτά τα δεδομένα, η ΕΕ θα πρέπει να εγγυηθεί για την Ελλάδα, πριν εκταμιευτεί η επόμενη δόση, τονίζεται από το Ταμείο.
Υπενθυμίζεται εδώ ότι χτες ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, William Murray, "έβλεπε" πρόοδο στις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα, ενώ ερωτηθείς για το ελληνικό χρέος διέψευσε το ενδεχόμενο νέου haircut στο εγγύς μέλλον.
«Δεν αναμένονται αυτή τη στιγμή, διαπραγματεύσεις για το χρέος της Ελλάδας» διαμήνυσε χαρακτηριστικά.

Απάντηση στο ΔΝΤ που ζητά εγγυήσεις για την Ελλάδα δίνει η Ευρωζώνη - «Θα σας τις δώσουμε» - Δεσμεύεται για τη συνέχιση της χρηματοδότησης προς την Αθήνα

"Δεν θα υπάρχει κανένα πρόβλημα στο να υπογράψει η ευρωζώνη τη διασφάλιση της συνέχισης της χρηματοδότησης"
Απάντηση στο ΔΝΤ που ζητά εγγυήσεις για την Ελλάδα δίνει η Ευρωζώνη.
"Η Ευρωζώνη θα διασφαλίσει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ότι θα συνεχίσει να χρηματοδοτεί την Ελλάδα, ώστε να διευκολύνει το ΔΝΤ στην εκταμίευση της δόσης του προς την Αθήνα", δήλωσε υψηλόβαθμος αξιωματούχος της ΕΕ.
Σημειώνεται ότι, βάσει κανονισμού, το ΔΝΤ δεν δύναται να εκταμιεύσει το μερίδιό του στην επόμενη δόση της Ελλάδας αν δεν εξασφαλιστεί η ομαλή χρηματοδότηση της χώρας κατά τον επόμενο χρόνο.
"Εκτιμώ πως δεν θα υπάρχει κανένα πρόβλημα στο να υπογράψει η ευρωζώνη τη διασφάλιση συνέχισης της χρηματοδότησης προς την Ελλάδα", φέρεται να δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ευρωπαίος αξιωματούχος.
Ο ίδιος σημείωσε επίσης πως η τρόικα θα πρέπει να έχει ολοκληρώσει την αξιολόγηση της Ελλάδας πριν τα μέσα Μαΐου.
"Δεν είναι προς το συμφέρον κανενός να καθυστερείται η αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος", δήλωσε χαρακτηριστικά.

Τι ανέφερε από τις 22 Ιανουαρίου το www.bankingnews.gr

Γιατί είναι προτιμότερο η Ελλάδα να συνάψει νέο δάνειο με την Τρόικα 18 δισ. και να δεχθεί τρίτο μνημόνιο με αναπτυξιακή προοπτική;


Γιατί είναι προτιμότερο η Ελλάδα να συνάψει νέο δάνειο με την Τρόικα 16 με 18 δισεκ. ευρώ και να δεχθεί τρίτο μνημόνιο με αναπτυξιακή προοπτική;
Θα αναπτύξουμε και θα απαντήσουμε σε αυτό το ερώτημα προσπαθώντας να αποτιμήσουμε κατά κύριο λόγο γιατί η Γερμανία αντέδρασε τόσο απροκάλυπτα αρνητικά στο σχέδιο της Ελλάδος για πρόωρη έξοδο στις αγορές.
Γιατί λοιπόν υπήρξε τόσο μεγάλη αντίδραση;
Για να δοθεί πειστική απάντηση θα πρέπει να αναφέρουμε το γεγονός ότι το ΔΝΤ το οποίο κινείται «πιο φιλικά» προς την Ελλάδα και το οποίο τάσσεται υπέρ του haircut, είχε ταχθεί κατά της εξόδου της Ελλάδος στις αγορές το 2014.
Η Γερμανία τάχθηκε κατά της εξόδου της Ελλάδος στις αγορές για λόγους στρατηγικούς οικονομικούς και πολιτικούς.
Η Γερμανία χρειάζεται την Ελλάδα γιατί η Ελλάδα σε οικονομική ομηρία, η Γερμανία θα μπορεί να προβάλλει πειστικά το επιχείρημα ότι η κρίση δεν έχει τελειώσει άρα δεν έχουν τελειώσει τα προγράμματα λιτότητας.
Για την Γερμανία η Ελλάδα είναι κράτος όμηρος, είναι κράτος πειραματόζωο, είναι κράτος ποδηγετημένο.
Η Ιρλανδία σημειώνει εκπληκτικές επιδόσεις με το 10ετές ομόλογο στο 3,20% σε ιστορικά χαμηλά, η Πορτογαλία βελτιώνεται εντυπωσιακά με την 10ετία στο 4,88% ενώ αντιθέτως η Ελλάδα στο 7,89% με προοπτική να ξεπεράσει και το 8% όσο πλησιάζουμε στις ευρωεκλογές.
Η Ελλάδα αποδεικνύεται ο μεγάλος ασθενής της Ευρώπης μπήκε πρώτη σε μνημόνια και είναι άγνωστο πότε θα βγει από τα μνημόνια.
Επειδή λοιπόν η Ελλάδα δεν θα βγει νωρίς από τα μνημόνια γιατί να μην εκμεταλλευτεί την μεγάλη ευκαιρία να συνάψει ένα τρίτο δάνειο με αναπτυξιακά χαρακτηριστικά.
Δηλαδή η Ελλάδα να λάβει από την Τρόικα 18 δισεκ. ευρώ αποδεχόμενη ένα τρίτο μνημόνιο το οποίο δεν θα έχει την κλασσική μνημονιακή λογική δηλαδή φοροεισπρακτική αλλά αναπτυξιακή.
Γιατί η Ελλάδα να δανεισθεί από τις αγορές στο 5,4% ή 5,8% σε μια 5ετή έκδοση 3 δισεκ. και να μην πάρει 18 δισεκ. με επιτόκιο 1,25% ή 1,5% αλλά τα 18 δισεκ. να έχουν καθαρά αναπτυξιακό σκοπό;
Γιατί η Ελλάδα να μην εκμεταλλευτεί την μεγάλη ευκαιρία να συνάψει ένα δάνειο 18 δισεκ. ευρώ το οποίο θα είναι δάνειο ανάπτυξης δάνειο προοπτικής;
Αυτό το δάνειο ας αποφασίσει η Τρόικα πως θα κατανεμηθεί.
Τα μνημόνια της φοροεισπρακτικής λογικής σχεδόν - λέμε σχεδόν όχι τυχαία – έχουν αποτύχει.
Ένα τρίτο μνημόνιο με αναπτυξιακή λογική δεν θα μπορούσε να είναι η έμπρακτη βοήθεια της Ευρώπης προς την Ελλάδα έναντι των θυσιών που έχει υποβληθεί η κοινωνία;
Ήδη έχουμε πάρει 245 δισεκ. ευρώ.
Αν πάρουμε άλλα 18 δισεκ. σημαίνει ότι θα χρωστάμε 263 δισεκ. μικρή η διαφορά στον όγκο των δισεκατομμυρίων που δανείσθηκε η Ελλάδα.

Υποσημείωση

Πολλοί και ηθελημένα θα πουν μα είναι δυνατό, εδώ γίνεται αγώνας να φύγουμε από τα μνημόνια και τίθενται προτάσεις για σύναψη νέου δανείου και νέου μνημονίου;
Το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών σε Ελλάδα και Ευρώπη θα καταδείξει την ισχυρή άνοδο της ακροδεξιάς και της αριστεράς.
Είναι μια μεγάλη ευκαιρία για την Ευρώπη και ένα μήνυμα για την ισχυρή Γερμανία να αναθεωρήσει τις πολιτικές λιτότητας και να στραφεί στην ανάπτυξη της Νοτίου Ευρώπης που είναι και ο μεγάλος στόχος.
Μόνο μέσω προγραμμάτων ανάπτυξης θα έρθει η ανάπτυξη.
Η λιτότητα οδηγεί σε αδιέξοδο σε βίαιη πρόσκρουση με το τείχος της παρακμής και της αποτυχίας.
Το πολιτικό μήνυμα των ευρωεκλογών, των πολιτών της Ευρώπης στους πολιτικούς της Ευρώπης θα είναι.... αλλάξτε πολιτική περιορίστε την  λιτότητα και στραφείτε στην ανάπτυξη.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης