old

Επιστολή του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου προς τον Σαμαρά για τα «εξοντωτικά ύψη» προστίμων

tags :
Επιστολή του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου  προς τον Σαμαρά για τα «εξοντωτικά ύψη» προστίμων
Θύελλα αντιδράσεων και καταγγελιών από επαγγελματίες για τα εξοντωτικά πρόστιμα
Επανεξέταση του κώδικα φορολογικής διαδικασίας  για τα πρόστιμα και τις προσαυξήσεις που επιβάλλονται στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και εφαρμόζεται από 1ης Ιανουαρίου 2014, ζητεί με επιστολή της προς τον πρωθυπουργό το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθήνας (ΕΕΑ).
Όπως αναφέρει το ΕΕΑ, η πρωτοβουλία του έρχεται έπειτα και από τις εκφραζόμενες ανησυχίες επαγγελματιών για τα εξοντωτικά πρόστιμα που ισχύουν από την αρχή του χρόνου, και ζητεί, εκτός από την  επανεξέταση του ζητήματος και αναλογικότητα στη σχέση παράβασης – ποινής.
Κοινό σημείο των καταγγελιών των επιτηδευματιών είναι τα «εξοντωτικά ύψη των προστίμων».
Για παράδειγμα,  αναφέρει το ΕΕΑ, ο νόμος προβλέπει πρόστιμο 10.550 ευρώ  για μη αναγραφή κάθε εργαζόμενου στην ΑΠΔ, έστω και αν έχει καταχωρηθεί κανονικά στον πίνακα προσωπικού.
Το επιμελητήριο συνεχίζει λέγοντας ότι στον Κώδικα φορολογικής διαδικασίας μια μικρή οφειλή Φ.Π.Α. ύψους 200 ευρώ  θα επιβαρυνθεί με άλλα 200 ευρώ  ισόποσο πρόστιμο και αυτοτελές πρόστιμο 1.000 ευρώ  ή 2.500 ευρώ, που φτάνει μέχρι τις 4.000 ευρώ ή 10.000 ευρώ, ανάλογα με την κατηγορία των βιβλίων. Μάλιστα κάνει και αναφορά σε  περιπτώσεις που ο επαγγελματίας προμηθεύει κάποιον δημόσιο φορέα, ο οποίος εάν  δεν πληρωθεί έγκαιρα θα κληθεί ούτως ή άλλως  να καταβάλει το διπλάσιο ποσό του Φ.Π.Α. που δεν εισέπραξε και το αυτοτελές πρόστιμο των 1.000 ευρώ ή 2.500 ευρώ  πλέον τόκων με επιτόκιο 8,76%.
Το ίδιο αυτοτελές πρόστιμο θα πληρώσει είτε χρωστάει 100 ευρώ είτε  χρωστάει 20.000 ευρώ, επισημαίνει το ΕΕΑ.
Ακόμη, οποιοδήποτε τιμολόγιο με συνολική αξία άνω των 500 ευρώ, θα πρέπει να εξοφλείται μέσω πιστωτικού ιδρύματος για να αναγνωριστεί ως δαπάνη ή αγορά.Ωστόσο το  Επιμελητήριο δηλώνει υπέρμαχος της επιβολής αυστηρότατων προστίμων σε όποιους κατά σύστημα φοροδιαφεύγουν ή εισφοροδιαφεύγουν προκαλώντας τεράστια προβλήματα στην Ελληνική Οικονομία.
Σε αυτό το πλαίσιο το ΕΕΑ καλεί την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, αλλά και του υπουργείου Εργασίας, να εξετάσουν προσεκτικά και να εφαρμόσουν τα αυστηρά πρόστιμα μόνο σε όσους αποδεικνύεται ότι συστηματικά δεν εφαρμόζουν τον Νόμο  και φοροδιαφεύγουν ή εισφοροδιαφεύγουν με δόλο.


bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης