Τελευταία Νέα
old

Στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής οι προσυμπληρωμένες (προκάτ) δηλώσεις - «Μπλόκο» στα κρυφά εισοδήματα

Στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής οι προσυμπληρωμένες (προκάτ) δηλώσεις - «Μπλόκο» στα κρυφά εισοδήματα
Ποια στοιχεία θα συμπληρώνει η ΓΓΠΣ στις φορολογικές δηλώσεις
Τη φοροδιαφυγή που διαπράττουν μισθωτοί, συνταξιούχοι αλλά και ελεύθεροι επαγγελματίες, μέσω «κρυφών εισοδημάτων», βάζει τώρα στο στόχαστρο η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, προχωρώντας στην υλοποίηση του σχεδίου για τις προσυμπληρωμένες φορολογικές δηλώσεις.
Με βάση υπολογισμούς του υπουργείου Οικονομικών, ένας σημαντικός αριθμός φορολογουμένων (κυρίως ελεύθεροι επαγγελματίες με «μπλοκάκια» και μισθωτοί), έκρυβαν- τουλάχιστον τα προηγούμενα χρόνια- τις δεύτερες δουλειές από την εφορία.
Η πρώτη διασταύρωση φορολογικών στοιχείων που έγινε ποτέ στα εισοδήματα των μισθωτών, η οποία μάλιστα επεκτάθηκε και στο Δημόσιο, αποκάλυψε «κρούσματα» φοροδιαφυγής ακόμη και εκεί. Δηλαδή εντοπίσθηκαν φορολογούμενοι που πληρώθηκαν για την παροχή υπηρεσιών στο Δημόσιο και δεν δήλωσαν ποτέ τα χρήματα στην εφορία για να αποφύγουν τον πρόσθετο φόρο που συνεπάγεται η φορολόγησή τους με βάση τους συντελεστές της φορολογικής κλίμακας.
Από φέτος η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων, απλώνει «δίχτυ» για τη σύλληψη της φοροδιαφυγής από κρυφά εισοδήματα, δεύτερη δουλειά ή σύνταξη.
Στο πλαίσιο αυτό το βασικό έντυπο των φετινών φορολογικών δηλώσεων μισθωτών, συνταξιούχων, ενδεχομένως και των ελεύθερων επαγγελματιών που πληρώνονται με «μπλοκάκι» και τους έχει γίνει παρακράτηση φόρου 20%, θα είναι προσυμπληρωμένο, με βάση τα στοιχεία που διαθέτει η ΓΓΠΣ από τις πάσης φύσεως δηλώσεις παρακρατούμενων φόρων και κυρίως των δηλώσεων Φόρου Μισθωτών Υπηρεσιών.
Από τη φετινή χρονιά θα αναγράφονται αναλυτικά στη φορολογική δήλωση και τα ποσά των τεκμηρίων (μέχρι τώρα αναφερόταν το συνολικό τεκμαρτό εισόδημα), ενώ το τεκμαρτό ποσό από την απόκτηση περιουσιακών στοιχείων εντός του 2013 (ακίνητα, αυτοκίνητα, σκάφη κλπ), θα συμπληρώνεται αυτόματα στη δήλωση με την εγγραφή τους από το φορολογούμενο.
Αναλυτικότερα, στους σχετικούς κωδικούς θα είναι προσυμπληρωμένα στοιχεία όπως:
- Το εισόδημα από μισθούς και  συντάξεις (κύριες και επικουρικές)
- Ο φόρος και εισφορά αλληλεγγύης που παρακρατήθηκε από μισθούς και συντάξεις
- Ο φόρος που αναλογεί σε μισθούς και συντάξεις
- Τα τεκμήρια διαβίωσης
- Η δαπάνη των τόκων για στεγαστικό δάνειο με το οποίο αποκτήθηκε η πρώτη κατοικία του φορολογούμενου.
- Η δαπάνη για ασφάλιστρα ζωής και υγείας που κατέβαλε ο φορολογούμενος σε ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες
- Η δαπάνη για υποχρεωτικές εισφορές που καταβάλουν οι φορολογούμενοι σε ασφαλιστικά ταμεία.
Στην ειδική σελίδα του Taxisnet ο φορολογούμενος θα  βλέπει το εκκαθαριστικό σημείωμα με τον επιπλέον φόρο ή την επιστροφή φόρου και απλά θα επικυρώνει τα στοιχεία.
Σε περίπτωση που διαπιστώνει λάθη ή υπάρχουν μεταβολές θα μπορεί να διορθώνει τα στοιχεία. Δηλαδή αν αμφισβητεί για παράδειγμα το αναγραφόμενο ποσό  της σύνταξης, ο φορολογούμενος  θα πρέπει να αποδεικνύει τον ισχυρισμό του προσκομίζοντας τα αναγκαία παραστατικά.

«Μπλόκο»
Τα προσυμπληρωμένα στοιχεία για τα εισοδήματα, τους παρακρατηθέντες και τους αναλογούντες φόρους και τα τεκμήρια διαβίωσης, αναμένεται να ελαχιστοποιηθούν τα περιθώρια φοροδιαφυγής.
Στο υπουργείο Οικονομικών υπολογίζουν ότι περίπου 400.000 φορολογούμενοι, δεν δηλώνουν στο σύνολό τους τα πραγματικά τους  εισοδήματα, ενώ το ποσοστό των συνταξιούχων που δεν δηλώνουν καθόλου τη σύνταξη τους ή δηλώνουν μικρότερο ποσό από αυτό που λαμβάνουν, κυμαίνεται από 5% έως 12%.
Συνολικά τα αδήλωτα εισοδήματα από συντάξεις υπολογίζονται από το υπουργείο Εργασίας στο 1,4 δισ. ευρώ.
Η ΗΔΙΚΑ ΑΕ (Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης), υποχρεούται μέχρι το τέλος Ιανουαρίου να μεταφέρει ηλεκτρονικά το σύνολο της φορολογητέας ύλης κάθε μορφής  σύνταξης ανά συνταξιούχο στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων.
Ο στόχος του μέτρου των προσυμπληρωμένων δηλώσεων είναι διπλός. Από τη μια να απλοποιηθεί και να αυτοματοποιηθεί η διαδικασία συμπλήρωσης και υποβολής των φορολογικών δηλώσεων και από την άλλη  να περιοριστεί η φοροδιαφυγή  μέσω της απόκρυψης  μισθών ή συντάξεων.
Το υπουργείο Οικονομικών έχει ζητήσει στοιχεία από τράπεζες  ασφαλιστικές εταιρείες, ιδιωτικές κλινικές και άλλους φορείς, έτσι ώστε να υπάρχει η δυνατότητα να προσυμπληρώνονται στις φορολογικές δηλώσεις και οι  δαπάνες που εκπίπτουν από τον φόρο, αν και πλέον έχει καταργηθεί η έκπτωση με εξαίρεση τα ιατρικά.

Mάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης