Τελευταία Νέα
Οικονομία

Τέλη Ιανουαρίου καταφθάνει στην Αθήνα η επιτροπή του Ευρωκοινοβουλίου για την τρόικα – Καταπέλτης το πόρισμα για τα λάθη των δανειστών

Τέλη Ιανουαρίου καταφθάνει στην Αθήνα η επιτροπή του Ευρωκοινοβουλίου για την τρόικα – Καταπέλτης το πόρισμα για τα λάθη των δανειστών
Η αναβολή της επίσκεψης στις αρχές Ιανουαρίου είχε προκαλέσει σφοδρή αντιπαράθεση ανάμεσα στην κυβέρνηση και το ΣΥΡΙΖΑ
Στα τέλη Ιανουαρίου και ειδικότερα στις 29-31 του μήνα, αναμένεται να καταφθάσει στην Ελλάδα η αντιπροσωπεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που διερευνά τα πεπραγμένα της τρόικας.
Η επίσκεψη είχε προγραμματιστεί στις 8 και 9 Ιναουαρίου, ωστόσο η αναβολή της, προκάλεσε σφοδρή αντιπαράθεση ανάμεσα στην κυβέρνηση και το ΣΥΡΙΖΑ για τους λόγους που οδήγησαν σε αυτή την απόφαση.
Επικεφαλής της ομάδας που ελέγχει τον ρόλο της τρόικας, είναι ο Αυστριακός ευρωβουλευτής και αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, Othmar Karas.
Εν τω μεταξύ, στην δημοσιότητα έδωσε χθες αυστριακή εφημερίδα «WirtschaftsBlatt» το προσχέδιο του πορίσματος της αρμόδιας Επιτροπής του Ευρωκοινοβουλίου για το έργο της τρόικα στις υπό διάσωση χώρες.
Σύμφωνα με το αυστριακό δημοσίευμα, ο επικεφαλής της Επιτροπής και αντιπρόεδρος του Κοινοβουλίου, Othmar Karas, διαπιστώνει λάθος εκτιμήσεις της τρόικα επί της κατάστασης της Ελλάδας, της Ιρλανδίας, της Πορτογαλίας και της Κύπρου.
Σημειώνεται πως η σχετική έκθεση θα κατατεθεί στην Επιτροπή Οικονομικών του Κοινοβουλίου στην επόμενη Πέμπτη.
Όπως επισημαίνει η αυστριακή εφημερίδα, η τρόικα εκτίμησε λανθασμένα, σε διαφορετικό βαθμό, την κατάσταση κατά τη διάσωση της Ελλάδας, της Ιρλανδίας, της Πορτογαλίας και της Κύπρου, με το ΔΝΤ να έχει παραδεχθεί εδώ και πολύ καιρό πως οι συνέπειες της πολιτικής λιτότητας στην οικονομική ανάπτυξη υποτιμήθηκαν, αλλά κάτι τέτοιο δεν θέλει μέχρι σήμερα «ούτε να ακούσει» η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Παράλληλα, αναφέρει πως οι θεσμοί της τρόικας έχουν και διαφορετικές στοχεύσεις στην πορεία εξυγίανσης των χωρών που αντιμετωπίζουν προβλήματα, με το ΔΝΤ να υποστηρίζει την εσωτερική υποτίμηση μέσα από διαρθρωτικές αλλαγές και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να προωθεί τη δημοσιονομική προσαρμογή.
Όπως προσθέτει, τα μέτρα που υπαγορεύτηκαν από την τρόικα έχουν συχνά προσβληθεί νομικά και ο υπουργός Οικονομικών της Κύπρου κάνει λόγο για 5.000 αγωγές.
Η υψηλή ανεργία, κυρίως νέων ανθρώπων, οι μεγάλες απώλειες εισοδήματος και η μαζική συρρίκνωση της οικονομίας καταγράφονται στα αρνητικά των πεπραγμένων της τρόικας, ωστόσο το συνολικό αποτέλεσμα εμφανίζεται θετικό για την τρόικα, καθώς οι συνέπειες χωρίς τη δράση της θα ήταν πολύ χειρότερες, αναφέρει η εφημερίδα.
Και αυτό, όπως διαπιστώνεται στην έκθεση, διότι οι επαπειλούμενες χρεοκοπίες των τεσσάρων χωρών θα καθιστούσαν ακόμη πιο απότομες και σκληρές τις κοινωνικές επιπτώσεις, ενώ πτωχεύσεις τραπεζών και μια μετάδοση της κρίσης σε άλλες χώρες του ευρώ θα αποτελούσαν σοβαρούς κινδύνους.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης