Τελευταία Νέα
Οικονομία

Κ. Χατζηδάκης (υπ. Ανάπτυξης) - Θεσμικό πλαίσιο για αποζημιώσεις από επιχειρήσεις που έστησαν καρτέλ στις προτεραιότητες της ελληνικής προεδρίας

Κ. Χατζηδάκης (υπ. Ανάπτυξης) - Θεσμικό πλαίσιο για αποζημιώσεις από επιχειρήσεις που έστησαν καρτέλ στις προτεραιότητες της ελληνικής προεδρίας
Θέλουμε να εκπλήξουμε τους εταίρους μας ότι η Ελλάδα μπορεί να είναι επιτυχημένη προεδρεύουσα χώρα, σημείωσε ο υπουργός
Θεσμικό πλαίσιο με το οποίο θα προβλέπονται αποζημιώσεις από τις επιχειρήσεις που έστησαν καρτέλ και εκμεταλλεύτηκαν τη δεσπόζουσα θέση τους στην αγορά θα προωθήσει στο πλαίσιο της ελληνικής προεδρίας το υπουργείο Ανάπτυξης, σύμφωνα με τον υπουργό Κωστή Χατζηδάκη.
«Η προσπάθειά μας θα είναι η ελληνική προεδρία να είναι πραγματιστική. Θα έχει στόχο, δηλαδή, την επίλυση συγκεκριμένων και ώριμων θεμάτων και να είναι προσανατολισμένη σε συγκεκριμένα αποτελέσματα. Θέλουμε να εκπλήξουμε τους εταίρους μας ότι η Ελλάδα μπορεί να είναι επιτυχημένη προεδρεύουσα χώρα», σημείωσε ο υπουργός Ανάπτυξης.
Όπως επισήμανε ο κ. Χατζηδάκης, το υπουργείο Ανάπτυξης θα διαχειριστεί τρία επιμέρους συμβούλια υπουργών, Εξωτερικού Εμπορίου, Ανταγωνιστικότητας και Συνοχής.
Σε αυτό το πλαίσιο, όπως ανέφερε, πέντε είναι οι νομοθετικές προτεραιότητες, η διαπραγμάτευση των οποίων αφορά το υπουργείο: η ολοκλήρωση της οδηγίας για την αποζημίωση επιχειρήσεων και καταναλωτών από καρτέλ, η ασφάλεια των προϊόντων (εκτός των τροφίμων), η αναθεώρηση του κανονισμού για το κοινοτικό εμπορικό σήμα και η απλοποίηση καταχώρισης σημάτων για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
Παράλληλα, σημείωσε ότι στις προτεραιότητες του υπουργείου είναι η ηλεκτρονική τιμολόγηση στις δημόσιες συμβάσεις, με όφελος που εκτιμάται ότι ανέρχεται σε 2,3 δισ. ευρώ και η δημοσιοποίηση μη οικονομικών στοιχείων των επιχειρήσεων με ενιαίους κανόνες και πρόσθεσε ότι στην ατζέντα του υπουργείου για την ενίσχυση της ευρωπαϊκής βιομηχανικής πολιτικής υπάγεται και η μείωση του ενεργειακού κόστους.
Αναφερόμενος στον τομέα του εξωτερικού εμπορίου σημείωσε ότι στόχος είναι η προώθηση διμερών εμπορικών σχέσεων μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τρίτες χώρες και, κυρίως, με τις ΗΠΑ.
Το θέμα, μάλιστα, θα αποτελέσει αντικείμενο του Συμβουλίου Υπουργών στο τέλος Φεβρουαρίου, όπου θα καταθέσουν τις απόψεις τους και επιχειρηματίες.
Από την πλευρά του ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Νότης Μηταράκης, σημείωσε ότι θα δοθεί έμφαση στην προστασία περισσοτέρων των 1.200 ευρωπαϊκών προϊόντων ΠΟΠ και στην καθιέρωσή τους σε παγκόσμιο επίπεδο.
Ο υφυπουργός Αθ. Σκορδάς αναφέρθηκε στα θέματα προστασίας καταναλωτή από παραβιάσεις ανταγωνισμού και στα θέματα βιομηχανικής πολιτικής που θα συζητηθούν στο άτυπο συμβούλιο στο τέλος της προεδρίας.

Πρώτη ενημέρωση 15:19, 9 Ιανουαρίου 2014
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης