Τελευταία Νέα
Οικονομία

Κ. Μίχαλος (ΕΒΕΑ) - Οι εξαγωγές, θέμα επιβίωσης για τις ελληνικές επιχειρήσεις

Κ. Μίχαλος (ΕΒΕΑ) - Οι εξαγωγές, θέμα επιβίωσης για τις ελληνικές επιχειρήσεις
Παρά το εφιαλτικό περιβάλλον που επικρατεί στη χώρα, οι επιχειρηματίες έχουν αντιληφθεί απόλυτα αυτή την αναγκαιότητα, σημείωσε ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ
Οι εξαγωγές και γενικότερα η αναζήτηση ευκαιριών ανάπτυξης εκτός συνόρων, αποτελούν θέμα επιβίωσης για τις ελληνικές επιχειρήσεις, αλλά και την ελληνική οικονομία, τόνισε ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ, Κώστας Μίχαλος, κατά τη διάρκεια ομιλίας του στην «Ημέρα Πληροφόρησης Επιχειρηματιών», που διοργανώνεται σήμερα στο Επιμελητήριο.
Παρά το εφιαλτικό περιβάλλον που επικρατεί στη χώρα τα τελευταία τέσσερα χρόνια, ο επιχειρηματικός κόσμος έχει αντιληφθεί απόλυτα αυτή την ανάγκη και κυρίως έχει ενεργοποιηθεί ουσιαστικά προς τη σωστή κατεύθυνση, επισήμανε ο κ. Μίχαλος και πρόσθεσε ότι «τα στοιχεία για την πορεία των ελληνικών εξαγωγών, από το 2009 ως το 2012 δείχνουν ότι οι ελληνικές επιχειρήσεις κατάφεραν ένα μικρό θαύμα. Αυτό δείχνει ότι όλο και περισσότεροι έλληνες επιχειρηματίες τολμούν να αναλάβουν πρωτοβουλίες, ότι παρά τις δυσκολίες, πετυχαίνουν να διατηρούν υψηλή την ποιότητα των προϊόντων τους. Πετυχαίνουν να διατηρούν την αξιοπιστία και τη συνέπειά τους απέναντι στους συνεργάτες τους».
Ωστόσο, όπως επισήμανε ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ, η κατάσταση δεν επιτρέπει τον εφησυχασμό, διότι «οι θετικές εξαγωγικές επιδόσεις των τελευταίων ετών είναι αποτέλεσμα υπερπροσπάθειας από την πλευρά των ίδιων των επιχειρήσεων, οι οποίες ύστερα από έξι χρόνια ύφεσης, έχουν αγγίξει πλέον τα όρια των αντοχών τους».
Η κόπωση είναι ήδη ορατή, επισήμανε, «αφού τον περασμένο Οκτώβριο σημειώθηκε αρνητικό ρεκόρ τετραετίας στις εξαγωγές. Αυτό δείχνει ότι αν δεν υπάρξει ουσιαστική αλλαγή συνθηκών, η δυναμική που έχει δημιουργηθεί θα ατονήσει».
Προτεραιότητα για το ΕΒΕΑ αποτελεί η ενίσχυση της ρευστότητας, με επέκταση των σχετικών προγραμμάτων συγχρηματοδότησης και παροχής εγγυήσεων, με δημιουργία αναπτυξιακής τράπεζας Εξαγωγών – Εισαγωγών, με ειδικά φορολογικά κίνητρα για τις εξαγωγικές επιχειρήσεις, με στοχευμένη αξιοποίηση πόρων από το νέο ΕΣΠΑ κ.ά., σημείωσε ο κ. Μίχαλος.
Παράλληλα, τόνισε την αναγκαιότητα να δοθεί έμφαση στο θέμα της δικτύωσης, «ειδικά για τις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις. Και στον τομέα αυτό αναλαμβάνουμε συστηματικά πρωτοβουλίες, σε συνεργασία με διμερή επιμελητήρια και φορείς εξωστρέφειας χωρών από όλο τον κόσμο».
Τέλος, αναφθέρθηκε στη σημασία της επιχειρηματικής πληροφόρησης και της συμβουλευτικής υποστήριξης σε θέματα εξαγωγών, ειδικά για τις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις, σημειώνοντας ότι «σε αυτό το πλαίσιο, θεωρούμε εξαιρετικά σημαντική τη συνεργασία μας με το υπουργείο Εξωτερικών και με τις υπηρεσίες που διαθέτουν άμεση γνώση, για τις συνθήκες και τις προοπτικές κάθε αγοράς. Είναι μια συνεργασία που πραγματικά αποδίδει αποτελέσματα και πιστεύουμε ότι θα συνεχιστεί με την ίδια επιτυχία».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης